Güncelleme Tarihi:
INTERGEN-Enka ortaklığıyla ve ‘Yap-İşlet’ modeliyle gerçekleştirilecek Adapazarı-Gebze Doğalgaz Santralı'nın temeli Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından atıldı. İzmir'de yapılacak santral da eklenince, Enka'nın patronu Şarık Tara, tam anlamıyla ‘‘enerji kralı’’ olacak. Üç santral, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 27'sini karşılayacak.
BAŞBAKAN Yardımcısı Mesut Yılmaz, Türkiye'nin enerji darboğazını büyük ölçüde hafifletecek, Avrupa'nın en büyük enerji santralı doğalgaz Kombine Çevrim Santralı'nın Adapazarı ayağının temelini attı. Törende konuşan Mesut Yılmaz, Türkiye'de kişi başına düşen enerji tüketiminin dünya ortalamasının çok altında bulunduğu, enerji üretimini artırmak gerektiği belirtilerek, ‘‘Bu yatırımları kamu kaynakları ile yapmak imkansız. Özel sektörün sermayesini, gücünü katmak lazım. Ama devlet içinde bu gerçeği kavrayamamış olanlar var’’ dedi.
InterGen-Enka ortaklığınca 'yap- işlet' modeliyle Adapazarı, Gebze ve İzmir'de yapılacak toplam 3 bin 854 megawat gücündeki doğalgaz çevrim santrallarının temeli Adapazarı'nın Taşkısığı köyünde atılan temelle start aldı. Mesut Yılmaz, FP Genel Başkanı Recai Kutan ile çok sayıda davetlinin katıldığı törende bu dev yatırımın ilk ayağı Adapazarı santralının temeli atıldı. Yılmaz, ülkelerin kalkınma düzeylerinin kullandıkları enerji ile eşdeğer olduğunu belirtti. Yılmaz, Türkiye'nin kişi başına düşen enerji tüketiminde dünya ortalamalarının çok altında olduğunu belirtti. Yılmaz, bu tesinin Cumhuriyet tarihindeki en büyük enerji yatırımı olduğunu ekledi.
SIKINTI BİTECEK
Enka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara da, bu santralların tamamlanmasıyla Türkiye'nin 2002 yılından itibaren elektrik sıkıntısı çekmeyeceğini ve bu elektrik sıkıntısından en fazla etkilenenlerden birinin de kendisinin olduğunu söyledi. Şarık Tara, 3 bin 854 megawat enerjinin Türkiye için alışılmış rakam olmadığını ve bu santralın Avrupa'nın en büyük termik santralı olacağını belirtti. Tara, 18- 20 ay sonra faaliyete geçecek santralın üreteceği elektriği ulusal elektrik şebekesine verileceğini ve büyük rahatlama sağlayacağını belirtti.
Inter-Gen Başkanı ve Genel Müdürü Carlos A.Riva ise bu anlaşmanın 1998 yılında Ankara'da imzalandığını bu santralda düşük maliyetli finansa edilebilir ve çevreye zarar vermeyecek enerji projelerinin kullanılmasını tahahtüt ettiklerini söyledi.
Royal Dotch Petoleum Company'nin Başkanı Jeroenv Der Veer ise konuşmasında Türkiye'nin çok büyük potansiyele sahip büyümekte olan ülke olduğunu şu anda Avrupa'nın diğer ülkelerinden daha hızlı büyüme içinde olduğunu belirtti.
Toplam 2.2 milyar dolar tatarındaki maliyetiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan projenin tamamı InterGen-Enka ortaklığı tarafından üstlenildiği için Türkiye'nin mali kaynaklarına herhangi bir yük getirmeyecek. Proje kapsamında 20 yıl boyunca elektrik enerjisi üretilecek ve elektrik satış çerçevesi içersinde Türkiye Elektrik Üretim, İletim A.Ş.'ye satılacak. BOTAŞ ise, 20 yıl süreli doğalgaz satış anlaşması ile proje için gerekli yakıt ihtiyacının tamamını bedeli karşılığı temin edilecek.
Adapazarı'nda heyecan fırtınası
DÜN bir kez daha Adapazarı'ndaydık. Acımasız 17 Ağustos'a bir aydan az bir zaman kala içimizi bir heyecan fırtınası kasıp kavurdu. Adapazarı'nı geçip Karasu'nun Göl mevkiine vardığımızda duygular daha da karmaşıklaştı.
Ölümün kokusununun yeni yeni dağıldığı bölgedeki tören alanına taşınan dertlere önce bir muhatap arandı. Çünkü, Cumhuriyet hükümetlerinin bugüne dek temelini atacağı en büyük enerji yatırımı için devletin 19 Temmuz 2000'de Adapazarı'na geleceği duyulmuştu.
Depremden bu yana kapalı olan tesislerin, çalıştırılamayan şeker fabrikasının dertli işçilerinin gözleri önce Başbakan'ı aradı. Depremzede işçilerin ‘‘İmdat’’ sesini törene gelen 2 parti liderinden biri olan Kutan dinledi. Çünkü, Enka-İntergen ortaklığının eseri olan Adapazarı doğalgaz santralının temel atma törenine ne Ecevit ne de Bahçeli geldi. ANAP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da törene gecikmeli katılınca, dert babası Kutan oldu.
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, son anda belinden rahatsızlandığı için törene katılamadı. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Yılmaz'ın yanındaydı.
Günün en mutlu insanı kuşkusuz, Enka Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara'ydı. Tara, Cumhuriyet tarihinin 2.2 milyar dolarlık bu en büyük yatırımına öncülük etmenin heyecanı ile siyasilere çatmadan edemedi:
‘‘Kimsenin bizi bu kadar geride bırakmaya hakkı yok. Ne olduğu belli olmayan karma ekonomilerle idare edildik. Artık Kopenhag kriterlerine mutlak uymak zorundayız’’ derken, adeta sesini Ankara'ya duyurmak için yükseltti.
Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz, yanındaki FP Lideri Kutan'la samimi sohbeti sırasında Adapazarı Belediye Başkanı Aziz Duran'ın ‘‘Depremde 30 bin insanımız işsiz kaldı. 40 bin insan ev istiyor. Hükümete sesleniyorum, arsa verin onlar evlerini yapsın’’ derken, Berna Yılmaz başını ‘‘Doğru’’ diyerek kuvvetle salladı.
Çadırın altında Sinfonietta Orkestrası'nın çaldığı Franz Suppe'nin ‘‘Light Cavairy’’ eseri deprem bölgesinin üzerinde dalgalanırken yaralarını sarmaya çalışan Adapazarlılar, bölgeye iş ve aş getirenlere cömertçe ‘‘şükranlarını sundular.’’
Biz de onları umuda taşıyan bu tarihi olayın tanığı olduk.