Güncelleme Tarihi:
İspanya’da düzenlenen WineFuture konferansında buluşan şarap üreticileri sıcaklıkların artmaya devam etmesi durumunda aynı kalitede şarapların üretilmesinin zor olacağını açıkladı. Şarap üreticileri artan sıcaklığın şaraplardaki alkol seviyesini değiştirdiğine dikkat çekti. “Artan alkol oranı şarapların dokusunu ve kişiliğini etkiliyor” diyen İngiliz şarap eleştirmeni Jancis Robinson, bu durumdan ABD ve Almanya’daki bazı üreticilerin ise kârlı çıktığını söyledi. Robinson, iklim değişikliği ile daha önce şarap üretimine elverişli olmayan bölgelerde de bağlar kurulmaya başlandığını belirtti. Sıcak şarap üretim bölgelerinin ise kuruyan hava ve azalan su kaynakları sektör önündeki en önemli tehdit olarak görülüyor.
Yeşil gündeme destek
Küresel iklim değişikliği ile dengelerin değişmeye başladığı şarap sektöründe üreticiler yeşil politikaları desteklemeye çalışıyor. Karbondioksit salınımını aza indirerek ısınma sorununun çözümüne yardımcı olmak isteyen şarap üreticileri bunun ticari olarak da büyük önem taşıdığını söylüyor. Bazı üreticiler kullandıkları jeotermal ısınma sistemleri ile hem çevre dostu enerji tüketimi sağlıyor hem de ödedikleri astronomik faturalarından kurtuluyor. 250 bin euro yatırım ile kurulan sistemin 4-5 yılda kendi kendini finanse ettiği belirtiliyor.
Avrupa şarabı biter
İspanya’da düzenlenen konferansta ayrıca şarapların deniz aşırı bölgelere gönderilmesi ve şarap şişelerinin üretilmesi sürecindeki önlemler ile karbondioksit salınımının azalacağına da dikkat çekildi. Şarap ticareti için “flexitank” olarak bilinen büyük fıçıların kullanılması ve şişe ağırlığının 485 gramdan 425 grama inmesi ile karbondioksit salınımının azalacağı açıklandı. Öte yandan Avrupa’da sıcaklığın 5 derece yükselmesi durumunda şarap üretiminin tamamen sonlanacağına vurgu yapıldı. Küresel ısınmanın şarap haritasının değişmesine neden olacağıan dikkat çekildi.