Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2010 16:01
Corvus şaraplarının sahibi Reşit Soley, şarap sektörünün yarattığı katma değerin çok dikkatle izlenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Soley, şarapta ÖTV'yi sıfırlayan, maktu vergiyi artıran düzenlemeye ilişkin, sektörün bu oranda bir indirim beklentisinin olmadığını, o yüzden sürpriz olarak karşılandığını bildirdi.
İthalat yapan bazı firmaların fiyatlarında ciddi indirimler yaptıklarını anımsatan Soley, yerli üreticilerin aynı duyarlılıkta davranmadığını, bunun sebebinin ise daha önce ÖTV'si ödenmiş stokların eritilmesi olabileceğini kaydetti.
Reşit Soley, Corvus olarak, geçen yıl ödedikleri ÖTV miktarına karşıt gelecek miktarda bir ÖTV indirimi sağlayıp fiyatlarını indirdiklerini belirterek, “Yeni fiyat listelerimizi şubat ortasında ilan ettik. Tüketici hakları ve fiyat kalite paritesindeki dengenin sağlanması için yapılması gereken etik bir davranış diye düşünüyorum” dedi.
Yeni düzenlemeyle, küçük ve orta büyüklükteki üreticilerin yeni yatırıma öz kaynak aktarmasının ve kendisini güvende hissetmesinin yolunun açıldığını dile getiren Soley, “Bu da, daha kaliteli şaraba giden yolda çok önemli, çünkü şarap sektörünün yarattığı katma değer çok dikkatle izlenmeli ve teşvik edilmeli, ham madde maliyetlerinin 50 - 100 katı katma değerler bu sektörün içinde gizli, ancak bu, verilecek destekle ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Soley, şarapta ÖTV'yi sıfırlayan, maktu vergiyi artıran düzenlemenin yabancı şaraplara yarayacağı yönündeki görüşlere ilişkin, şunları söyledi:
“Gümrük vergilerinin de düşmesi, iç pazardaki rekabeti etkileyecek. O zaman da yerli sektörün, döküntü, yabancı etiketli şaraplar sendromuna karşı, fiyat kalite dengesi oturmuş şaraplara yönelmesi tek çözümü olacak. Bu da Türk şarabı kimliğinin oturması çabalarını tetikleyecektir.”
CORVUS'UN HEDEFLERİ
Reşit Soley, Corvus'un, kimliği olan ve üzümü ürettiği topraklara saygı ile davranan, organik ve biodinamik bağcılık ve yüksek teknoloji ve özel bilgi birikimini kullanan bir şaraphane olduğunu, bundan sonra da bu çizgisini devam ettireceğini bildirdi.
Türkiye'deki katma değeri en yüksek şarabı ve onun alt segmentlerini üreten bir kurum olduklarını dile getiren Soley, yakın gelecekteki hedeflerini, dünya pazarlarına sunabilecekleri ürünler yapmak, buna gerekli üzümler için yüksek teknoloji ile işlenen bağlar kurmak ve Kuzey Ege'de üzümün yetiştirilmesi, şarap üretimi ve paketlenmesini içeren özel ve karakteristik üretim (fine food) olarak açıkladı.
Soley, Corvus şişelerinin arkasında 'Gururla Türk' yazdığını ifade ederek, yerli ve yabancı pazarlarda olabilmeyi, kalite ve kimlik düzeyleriyle yurt içinde örnek, yurt dışında ise kabul edilir olmayı arzuladıklarını kaydetti.
Corvus'un, yaşadığı topraklara ve ülkesine bağlı bir kurum olduğunu vurgulayan Soley, Bozcaada şarabına getirdiği yeni kimlik ve artı değerleri, adanın karşı kıyısında bulunan Ezine'nin peyniri ile buluşturmayı amaçladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bu toprakların ayrılmaz parçası olan üzüm, o üzümün yarattığı bir adanın 2 bin yıllık sosyal ve ekonomik tarihi ve bunun korunması Corvus'un misyonu. Yitirilen bir değere sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz, bunun başka yerlere de örnek olup, yerel değerlerin sosyal doku ,aile, kültür vs. bileşenlerin farkında olup kimliğini yitirmemiş ve globalizasyonun dayanılmaz sıkıcılığına düşmemiş sevinçli bir toplum için çalışıyoruz elimizin, yüreğimizin yettiği kadar.”