Güncelleme Tarihi:
ANAP milletvekili Rüşdü Saracoğlu, ‘‘Vergi numarasını kötü niyetli siyasiler vatandaşın aleyhine kullanabilir. Cehenneme giden yolun taşları da iyi niyetle örülmüştür. Maliye iyi niyetli olabilir. Ama kötü niyetlileri düşünmek lazım. Tasarıya karşıyım’’ dedi.
ANAP İzmir milletvekili Rüşdü Saracoğlu, her vatandaşa bir vergi numarası verilmesi ilişkin yasal düzenlemenin Meclis'ten geçmemesi için elinden geleni yapacağını söyledi. Saracoğlu, bu yasanın istihbarat şebekesi gibi vatandaşın aleyhine kullanılabileceğini belirtti.
Saracoğlu, düzenlediği basın toplantısında vergi reformu ve vergi numarası yasa tasarıları ile ilgili görüşlerini açıkladı. Vergi numarası uygulamasına ilişkin düzenlemenin vatandaşların özgürlüğünü tehlikeye sokacağını ifade eden Saracoğlu şöyle dedi:
‘‘Maliye Bakanı bunu iyi niyetle getirmiş olabilir. Ama Dante'nin bir sözü vardır. Cehenneme giden yolun taşları da iyi niyetle örülmüştür. Bu yasa kötü niyetli bir siyasi yönetiminin elinde siyasi baskı amacıyla kullanılabilecektir. Bu uygulama bir çok Avrupa ülkesinde olabilir, onlarda böyle bir düzenlemeyi kötüye kullanacakları önleyecek bağımsız yargı var. Böyle bir istihbarat şebekesi vatandaşların aleyhine kullanılabilir. Bu riske karşı koymak benim görevim. Vergi numarası gibi bir uygulama yalnızca ekonomik faaliyetlerde kullanılmalıdır. Bunun dışında ‘sen vergi numarası almazsan, ben senin vatandaşlık haklarını kısıtlarım' anlamı çıkmaktadır.’’
EMEKLİLER DE VAR
Saracoğlu, vergi reformu tasarısı konusunda ciddi tereddütleri olduğunu da belirtti. Elde edilecek gelirlerin bütçe açığını kapatmak için kullanılacağını, politikacıların içgüdüsel olarak bu geliri harcamaktan kaçınmayacağını kaydeden Saracoğlu, ‘‘Çok sayıda vatandaştan faks geliyor. Faiz gelirlerinden yararlananlar yalnızca 500 milyar faiz geliri kazananlar değil, emekliler de var. Vatandaşlar bize böyle bir iskenceyi reva görmeyin, vergi alcaksanız stopajı arttırın diyorlar’’ dedi. Saracoğlu, bu tasarının düzeltilmesi için çalışacağını, ancak Genel Kurul’da kabul edilmesi yönünde oy kullanılacağını da söyledi.
Savaşın adı 1.4 milyar dolara patladı
Körfez krizi Merkez Bankası'na pahalıya mal oldu. Merkez Bankası, yaklaşık 1.4 milyar dolar döviz satmak zorunda kaldı.
1998 yılına 1 milyar 686 milyon dolarlık bir döviz fazlasıyla giren Merkez Bankası'nın döviz varlıkları yılbaşından itibaren hızlı bir tırmanışa geçmişti. Geçen yılın son aylarında ortaya çıkan Asya krizinin etkisiyle döviz fazlası 5 milyar dolardan dönen Merkez Bankası yeniden aynı rakamı yakalayabilmeyi umuyordu. Ancak döviz fazlası en çok 30 Ocak'ta 3 milyar 810 milyon dolara kadar yükseldi. Bu tarihten sonra Körfez'deki krizin sıcak bir çatışmaya dönüşme olasılığının artmasıyla birlikte, Merkez Bankası'nın döviz fazlası da erimeye başladı. Bankanın döviz fazlası 13 Şubat'ta 2 milyar 588 dolara kadar geriledi.