Umut ERDEM / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2009 00:00
Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, AB uyum çerçevesinde votka, viski ve cin gibi alkollü içkilerde ÖTV düşürülürken, şaraptan alınan vergide indirime gidilmemesine veryansın etti.
Başman, "ÖTV’nin şarapta hiçbir zaman düşmeyecek gibi bir hali var. Şarap ve bira sektörünün yüzü gülemedi. Sanırım sırada biz varız. Devlet gaddar ortak oluyor" dedi. Başman, TAPDK’nın rakamlarının aksine kriz döneminde şarap tüketiminde azalma olduğunu da savundu. Bu yıl 80.yılını kutlayan Kavaklıdere Şarapları’nın patronu Başman, ÖTV’deki indirimlerin şarap sektörünü teğet geçmesinden, krizde alkol tüketimine, ekonomik krizin şirket üzerindeki etkisine ve yeni etiket tasarımlarına kadar pek çok konuda Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Şarabın daha müşteriye giderken ÖTV’sinin oluştuğunu belirten Başman, "Doğan ÖTV’yi de devlet hemen alıyor. Kardan değil, cirodan aylık payını alıyor. O zaman devlet gaddar ortak oluyor" diyerek şöyle devam etti:
Sektörün gücü bu kadar
"Devletin biraz daha yumuşak ortak olmasında yarar var. ÖTV ile yüzde 30 civarında yük geliyor. Nisbi verginin bir şekilde düşmesi lazım. Açıkçası diğer ürünlerde indirilip şarapta, değişiklik yapılmamasına hiçbir gerekçe bulamıyorum. Şarabın bu işin dışında kalmaması gerekirdi. Şarabın da alkol derecelenmesine göre yerini alması lazım. Kaldı ki şarap alkol ihtiyacından ziyade, tat ihtiyacını karşılayan bir ürün. Bunu sık sık anlatmaya çalışıyoruz; ama sektörün gücü bu kadar. Bu kadar anlatabiliyoruz. Diğer ülkelerde ciddi devlet destekleri var. Devlet desteği olmadan daha zor oluyor. Yine de biz kendi çabamızla elimizden geleni yapıyoruz.
Fiyatlar düşmeli
Sadece ÖTV’nin düşürülmesi de çözüm değil. Restoranların da şaraptan kazanma yöntemlerinden vazgeçmeleri gerekiyor. Şaraplar, restoranlarda pahalı. Rakı da böyle değil. Üç aşağı beş yukarı fiyatları bellidir. Ama şarapta çok geniş bir fiyat aralığı olduğu için insanlar daha rahat ücretlerle oynayabiliyor. Beş milyona aldığı şarabı 15 milyona satabiliyorlar. Pahalı olduğu için az içiliyor." Krizi bir balona benzeten Başman, "Şişti şişti, patladı. Gerçek boyutuna geldi. Haddimizi bilirsek minimum etkiler" dedi. Kavaklıdere’nin krizi en az hasarla geçirdiğini dile getiren Başman şunları kaydetti:
Tüketim azaldı
"Krize karşı mücadele etmek lazım. Tüketimde bir azalma oldu. İnsanlar daha az içmeye başladı. Tabii ki bu da bizim satışlarımıza yansıdı. Ayağı yorgana göre uzatmayı bilmek gerekiyor. Biz her zaman dikkatli gidiyoruz. Masrafları minimize ettik. Lükslerimizi azalttık. Üretimimizde azalma olmadı. Yeni bağ alanları araştırmaları devam ediyor. Yatırımlarımız daha dikkatli gidiyor."