‘Şarabın kutsal kitabı’nda Türkiye’nin yeri genişliyor

Güncelleme Tarihi:

‘Şarabın kutsal kitabı’nda Türkiye’nin yeri genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 00:00

Veritaş Şarap Eğitim ve Organizasyonları şirketi tarafından 5-7 Mart 2010 tarihlerinde düzenlenen Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliğinde Türkiye’ye gelen 9 şarap uzmanı (Master of Wine) tadım notlarında da Türk şaraplarını övdü.

Haberin Devamı

Türk şarapları hayalleri aştı ‘üstat’lardan yüksek puan aldı

Öte yandan Oxford Üniversitesi tarafından 3 yılda bir yenilenen ve ‘şarabın kutsal kitabı’ olarak anılan Oxford Companion to Wine kitabında sadece bir paragraf ile geçiştirilen ‘Türk şarapları ve Türkiye’de şarapçılık’ başlığının, yeni baskısında daha geniş yer bulacağı bilgisi geldi. Veritas’ın kurucusu Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu, “Oxford Companion to Wine’da Türk şarapları, Türk üzümleri daha detaylı anlatılacak. Asıl o zaman yurtdışından büyük talepler gelecek. O kitapta daha geniş yer alabilmek çok önemli” dedi.

BEYAZ ŞARAPLAR

Kavaklıdere Cotes d'Avanos Narince-Chardonnay 2009: 87 puan. Açık limon sarısı. Burunda hafif baharatlı, oldukça önde, konsantre portakal ve narenciye aromaları ile baharatlı fıçı tonları mevcut. Damakta oldukça diri, temiz meyve aromaları olan ve olgunlaşması için sure gerektiren bir şarap. Uzun, dengeli, temiz ve meyveden engine bir bitişi var. (Julia Harding)

Haberin Devamı

Sevilen Sauvignon Blanc 2008: 86 puan. Şarabın oldukça rafine burnunda oldukça cazip olgun narenciye ve şerbet aromaları mevcut. Damakta da aynı şekilde oldukça ahenkli, temiz ve belirgin kalıcı meyve aromalarının bulunduğu, çok iyi uzunlukta, dengeli ve lezetli bir şarap. (Sarah Abbott)

Doluca DLC Sultaniye Emir 2009: 85 puan. Burunda çok cazip, temiz, diri, iştah açıcı taze meyve aromaları mevcut. Zengin nüanslara sahip burunda mineral tonları da hissediliyor. Damakta oldukça konsantre, sağlam dokulu ve dengeli; limon ve yeşil limon tatları ile kendini gösteren, oldukça diri, keyif verici canlılık ve tazelikte. Bitişi de oldukça keyifli ve lezzetli. (Sarah Abbott)

Sarafin Chardonnay 2008: 85 puan. Açık saman rengi bu şarabın burnunda, şaraba olukça iyi entegre olmuş fıçı notları mevcut. Damakta meyvelerin yanı sıra, hafif tereyağı tadı da algılanıyor. Diri asitli, iyi bir dengeye sahip; ancak fıçı biraz önde. Bitişinde oldukça keyifli bir narenciye lezzeti ve kekremsiliği mevcut. (Tim Atkin)

Haberin Devamı

Sarafin Sauvignon Blanc 2008: 85 puan. Çok temiz ve parlak renkli, türünü yansıtır doğrulukta bir örnek. Burunda temiz ve ağız sulandırıcı narenciye aromalar hakim. En ufak bir hamlık veya geçkinlik belirtisi taşımayan bu şarap, ön damakta oldukça kişilikli bir kişilik sergiliyor. Damakta oldukça sofistike bir yapıya, iyi bir meyve konsantrasyonuna ve mineral tonlarına sahip. Şimdiye kadar tattığım en iyi Türk beyazlarından biri. (Sarah Abbott)

Sevilen 900 Fume Blanc 2008: 85 puan. Oldukça açık renkli, burunda fıçı notlarının belirgin olduğu, ancak meyve aromalarının ve diriliğinin e hissedildiği bir şarap. Damakta canlı, keyifli, diri meyveler fıçı ile iyi bir ahenk içinde.Bu canlı, enerji dolu şarap çok dengeli ve kompleks. Biraz aha şişede olgunlaşma potansiyeli e mevcut. (Julia Harding)

Haberin Devamı

Urla Şarapçılık Chardonnay 2009: 84 puan. Bu saman sarısı şarabın zarif ancak gösterişli burnunda, Chablis benzeri yeşil elma aromaları ile narenciye aromaları mevcut. Damakta orta dolgunlukta, oldukça diri asitli, üzümün karakterini çok iyi yansıtan, meşenin öne çıkarılmadığı bir şarap. Bitişi oldukça uzun ve keyifli. (Joel Butler)

Diren Collection Narince 2007: 84 puan. Saman rengi bu şarabın burnunda baharat ve portakal kabuğu aromaları hakim. Oldukça iyi aromatik profilin gerisinde anason tonları a hissediliyor. Damakta diri asitli, otsu baharatlar, olgun meyve fenolleri mevcut. Fıçı şaraba baskın değil. Bitişi diri asitli. (Tim Atkin)

Corvus Blend Bianco 2006: 84 puan. Oldukça cazip parlak altın renkli bu şarabın nüanslarla zengin burnunda, floral tonlar ile narenciye aromaları mevcut. Mineral tonlarının da hissedildiği damağı oldukça yuvarlak. Şarap gerçek ve merak uyandırıcı bir kişiliğe sahip. Bitişi uzun ve parfümlü. (Sarah Abbott)

Haberin Devamı

Umurbey Sauvignon Blanc 2009: 83 puan. Burunda Sauvignon Blanc için tipik olan yeşil meyvelerin yanı sıra, floral aromalar ve hafif tatlımsı meyve şekerlemesi tonları da mevcut. Damakta, diri asidi yüksek alkolün verdiği yuvarlaklığı dengeliyor. Uzun bir bitişi var. (Julia Harding)

Kavaklıdere Cotes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006: 82 puan. Açık saman sarısı; burunda kuşkonmaz notları ile oldukça tipik bir Sauvignon Blanc. Meyve tatlılığı ile dengelenen diri asitli, dengeli bir şarap. Bitişinde oldukça hoş füme tonlar da mevcut. (Tim Atkin)

Turasan Seneler Narince 2007: 81 puan. Saman rengi bu şarabın burnunda narenciye ve portakal kabuğu aromaları ile meşe tonları hakim. Damakta diri asitli, oldukça kompleks, beyaz Bourgogne’ları andıran bir dokuya sahip. Bitişi lezzetli, uzun ve ferahlatıcı. (Tim Atkin)

Haberin Devamı

Kocabağ Emir 2009: 81 puan. Burunda oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış meyve aromaları ve yaprak tazeliği mevcut. Damakta oldukça iyi bir yoğunlukta, hafif gövdeli, diri asitli; bitişi orta uzunlukta bir şarap .(Sarah Abbott)

Kayra Terra Sauvignon Blanc 2009: 81 puan. Oldukça açık ve parlak renkli bu şarabın burnunda, üzüme özgü kuşkonmaz kokusu ve otsu baharatlar mevcut. Aha geri planda mineral tonları da var. Damakta yeşil meyve aromalı, iyi yapılmış, uzun bitişli bir şarap. (Julia Harding)

ROZE ŞARAPLAR

Melen MLN Cabernet Sauvignon Roze 2009: 86 puan. Olukça cazip, fazla koyu olmayan bir renge sahip. Burunda kırmızı frenküzümü ve vişne aromaları hakim. Damakta çok hoş, gevrek bir asidi mevcut. Damakta sek, olağanüstü dengeli, hayat dolu, lezzetli, vişne ağırlıklı taze kırmızı meyveli bir şarap. Bitişi diri ve lezzetli, keyifli içimi olan bir şarap. (Tim Atkin)

Doluca Verano Rosé 2009: 85 puan. Oldukça güzel, açık renkli; burunda temiz; taze, narin meyveli. Damakta hafif tatlımsı, ancak asitle dengelendiğinden oldukça şık ve zarif bir şarap. (Beverley Blanning)

Büyülübağ Iris Rosé 2009: 85 puan. Hoş bir renge sahip olan bu pembe şarap taze greyfurt ve kiraz aromalarına sahip. Şarap hem damakta hem de burunda oldukça sağlıklı bir aromatik yoğunluğa sahip. Damakta kiraz aromaları ile derin ve çok yönlü olan bu şarap hiç de basit bir şarap değil ve uzun bir bitişe sahip. (Joel Butler)

Kavaklıdere Egeo Roze 2009: 84 puan. Rosé d’Anjou stilinde, oldukça açık renkli, portakal rengi yansımaları da olan bir şarap. Çok iyi bir meyve yapısı ve dengeye sahip. Altta mineral tonlara da sahip olan, diri asitli, uzun bitişli, zarif bir şarap. (Tim Atkin)

Sevilen "R" Syrah & Cabernet Sauvignon Rosé 2009: 83 puan. Côte de Provence stili yapılmış, oldukça açık renkli bir rosé. Çok cazip, kırmızı meyvelerden zengin bir burnu var. Damakta kiraz aromalarından zengin, diri ve dengeli. Bitişi uzun ve lezzetli. (Tim Atkin)

Kayra Terra Kalecik Karası Roze 2009: 82 puan. Burunda zarif çilek aromaları taşıyan bu sek rosé şarap, damakta oldukça diri ve şaşırtıcı derecede güçlü. Nefis meyveli, dengeli ve uzun. Bitişte, meyve tutunuyor. Kalıcı ve lezzetli. (Julia Harding)

Likya İsinda Rosé 2009: 82 puan. Côte de Provence stili yapılmış, oldukça açık renkli bir rosé. Burunda yabani çilek, kuşburnu ve ahududu aromaları ile oldukça zarif ve şık olan bu şarap, damakta sek, narin ve oldukça cazip. Oldukça uzun, dengeli ve kompleks bir şarap. Yemeğe eşlik etmek üzere ideal bir şarap. (Tim Atkin)

ULUSLARARASI ÜZÜMLERDEN YAPILAN KIRMIZI ŞARAPLAR

Kavaklıdere Pendore Syrah 2008: 88 puan. Burunda oldukça çok yönlü bir aromatik kişiliği var. Hoş baharatlı ve mürdüm eriğinin önde olduğu siyah meyvelerden zengin bir burnu var. Oldukça cazip bir yoğunluğa sahip, zarif, oldukça iyi meyve yüklü bir uzunluğa sahip. Çok iyi bir şarap. (Sarah Abbott)

Urla Şarapçılık Nero d'Avola/Urla Karası 2009: 88 puan. Bu şarabın oldukça canlı, gösterişli ve cazip meyve profili, burunda gösterişli baharat ve kurutulmuş koyu meyve tonları ile ahenk içinde. Damakta tutunan, diri asitli, dengeli, belirgin ancak kadifemsi tanenli. Şimdiye kadar tattığım en iyi Türk şaraplarınan biri. (Sarah Abbott)

Sevilen 900 Cabernet Sauvignon 2007: 87 puan. Oldukça parlak ve koyu renkli bu şarabın burnunda cazip tatlı meşe kaynaklı baharatlar ve oldukça gösterişli olgun siyah meyveler mevcut. Damakta belirgin, ancak olgun tanenlere sahip; diri asitli, siyah meyveden zengin ve uzun bitişli. Daha genç ve önünde hala uzun bir ömür var. (Julia Harding)

Kayra Vintage Merlot 2008: 86 puan. Bu koyu yakut renkli şarabın, genç ve cazip burnunda meyve aromaları ile dengeli meşe tonları mevcut. Damakta meşe tonları biraz daha belirgin, ancak bu dengeli şarap olgun sulu meyvelerle zengin bir dokuya sahip. Dolgun gövdeli ve yoğun. (Tim Atkin)

Sarafin Cabernet Sauvignon 2007: 86 puan. Parlak renkli bu şarabın temiz burnunda, oldukça gösterişli meyveler ve meşe notları hakim. Damakta sağlam yapılı, oldukça güçlü, konsantre, iyi yapılmış bir şarap. Şişede olgunlaşma potansiyeli mevcut. (John U Salvi)

Prodom (Sevilen) Petit Verdot 2006: 86 puan. Kenarlarında olgunlaşma belirtileri gösteren yakut renkli şarabın burnunda kırmızı meyveler hakim. İyi bir denge ve derinliğe sahip orta dolgunluktaki bu şarabın tanenleri hala genç ve belirgin, ancak meyveler bu taneni çok iyi dengeliyor. Çok iyi bir yapıya ve dokuya sahip. (Tim Atkin)

Sevilen Centum Syrah 2006: 85 puan. Oldukça koyu renkli, siyah meyvelerden zengin, işli bir burnu olan bu şarabın damağında büyük ancak tatlı tanenler mevcut. Oldukça iyi, rafine bir yapısı olan bu şarabın bitişi de uzun. (Tim Atkin)

Sevilen Petit Verdot 2007: 85 puan. Oldukça koyu renkli; burunda çok önde olmayan ancak oldukça kompleks, nüanslarla zengin, rafine bir burna sahip. Meyve aromaları, oldukça zarif meşe fıçı notlarıyla tamamlanıyor. Damakta oldukça yoğun, dengeli ve iyi tutunan, aromatik yapısı sağlam, büyük ancak rüstik olmayan bir şarap. Üzümün kişiliğini olağanüstü iyi yansıtıyor. (Sarah Abbott)

Doluca DLC Grenache 2008: 85 puan. Çok hoş parlak vişne rengi bu şarabın burnunda oldukça gösterişli, taze taneli meyveler mevcut. Oldukça rafine tanenli, meyven engin, diri asitli, derin bir şarap. Üzümün karakterini çok iyi yansıtıyor. Çok dengeli ve ağız sulandırıcı lezzetlilikte bir şarap. (Julia Harding)

Sevilen Centum Syrah 2007: 85 puan. Bu koyu renkli şarap, oldukça hoş, siyah meyveden ve isli baharatlardan engin bir buruna sahip. Damakta dolgun ancak rafine, oldukça konsantre. İyi yapılmış, orta uzunlukta, dengeli bir şarap. (Julia Harding)

Likya Arykanda Cabernet Sauvignon 2008: 85 puan. Koyu vişne çürüğü rengi bu şarabın burnunda siyah meyve aromalarının altında, füme bir tonu da fark etmek mümkün. Damakta oldukça cazip frenküzümü ve siyah meyvelerle birlikte, füme ton da tekrarlanıyor. Şarabın diri bir asidi ve belirgin tanenleri mevcut. (Julia Harding)

Pamukkale Anfora Shiraz Reserve 2005: 84 puan. Koyu Bordeaux renkli bu şarabın burnuna taneli kırmızı meyve aromaları ile deri tonları hakim. Damakta dolgun, yuvarlak ve tatlı tanenli, tatlı siyah meyveli. Bitişi keyifli ve füme tonlara sahip. (Joel Butler)

Sarafin Shiraz 2007: 84 puan. Mürekkep koyuluğunda bu şarabın burnunda kızarnmış ekmek tonları ile olgun, oldukça hoş baharatlı siyah meyve aromaları mevcut. Damakta hiçbir pişmişlik belirtisi göstermeyen zengin siyah meyve aromaları taşıyan bu şarabın tanenleri oldukça belirgin. Oldukça yoğun, dengeli asitli, yoğun bir şarap. (Julia Harding)

Vinkara Doruk Cabernet Sauvignon 2009: 84 puan. Napolyon kirazı ve siyah meyvelerin hakim olduğu bu şarabın burnunda, sandal ağacı notları da hissediliyor. Genç olmasına rağmen oldukça ahenkli olan bu şarap, damakta diri, gevrek, oldukça hayat dolu. Bitişi olgun siyah meyvelerden zengin ve uzun. Çok iyi yapılmış bir şarap. (Julia Harding)

Sevilen Centum Syrah 2005: 83 puan: Oldukça fıçının hakim olduğu, ancak güçlü siyah meyve aromalarının da bulunduğu bir şarap. Damakta oldukça iyi yapıya sahip, dengeli ve uzun bitişli. (Frank Smulders)

Diren Collection Syrah 2007: 83 puan. Oldukça cazip, tipik Syrah aromalarına sahip, siyah meyve, yaban mersini ve baharatlılığa sahip bir burnu olan bu şarap, damakta kadifemsi bir dokuya sahip. Yüksek alkollü, ancak diri asidi ile dengeli. (Sarah Abbott)

Pamukkale Anfora Cabernet Sauvignon 2006: 83 puan. Oldukça koyu, genç bir renge sahip. Oldukça kompleks olan bu şarabın burnu frenküzümü ve kiraz gibi taneli meyvelerden zengin. Daha geride çikolatamsı meşe tonları da hissediliyor. Şarabın dengeli damağında tatlı meşe tonları ile olgun meyveler iyi bir ahenk içinde. Bitişinden özenle yapıldığı fark edilen, kurutulmuş meyve yüklü bir şarap. (Tim Atkin)

Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2007: 83 puan. Burunda gösterişli frenküzümü ve tatlı baharat tonlarına sahip olan bu şarap, oldukça yoğun. Taze ve diri meyve ve ona eşlik eden belirgin tanen şarabı ilginç hale getiriyor. (Sarah Abbott)

Kavaklıdere Egeo Merlot 2008: 82 puan. Orta koyulukta bir renge sahip, oldukça kompleks meyve aromaları ve fume tonlarına sahip bir buruna sahip. Damakta zarif, çok yönlü; tanenleri oldukça olgun ve rafine, frenk üzümü aromalı; neredeyse bir Pinot Noir yapısında. (Tim Atkin)

Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2006: 82 puan.2007 için oldukça olgun duran bu şarap, burunda lezzetli olgun kurutulmuş siyah meyve aromalarına ve çikolata tonlarına sahip. Damakta oldukça yaklaşılabilir, yumuşak, yuvarlak, olgun meyve aromalı, entegre tanenli bir şarap. (Tim Atkin)

Kayra Vintage Sangiovese 2007: 82 puan. Fıçı tonlarının belirgin olduğu bu şarap, genel olarak çok iyi yapılmış. Italyan Sangiovese şaraplarına göre aha fazla kırmızı meyve içeren bu şarap, asit ve taneniyle amakta tutunmayı beceriyor. Fıçı şarabın dokusunu ve yapısını oldukça iyi bir biçimde destekliyor. (Sarah Abbott)

Corvus Merlot 2005: 81 puan. Burnuna olgun tatlı hurma ve okaliptüs aromalarının hakim olduğu bu şarap, damakta diri asitli, belirgin tanenli, baharatlı ve meyveli. Oldukça ciddi bir çabanın ürünü. (Julia Harding)

Urla Şarapçılık Cabernet Sauvignon 2008: 81 puan. Yakut rengi şarabın kenarlarına, olgunlaşmaya bağlı renk dönüşümünü yakalamak mümkün. Burunda tatlı meşe tonları, siyah ve kırmızı meyve aromaları iyi bir ahenk sağlıyor. Damakta dolgun, yüksek alkollü, diri asitli, dengeli, belirgin ancak tatlı tanenli bu şarabın bit,işi de güçlü ve dengeli. (Tim Atkin)

Vinkara Doruk Merlot 2009: 80 puan. Koyu, gözü okşayan koyu yakut rengi. Burunda önde ve gösterişli siyah ve kırmızı meyve aromaları ve otsu baharat tonları mevcut. Damakta dolgun, zengin, meyve yüklü, belirgin ancak yumuşak tanenli. Diri asitli, hayat dolu ve gösterişli bir şarap. (Julia Harding)

Melen MLN Tempranillo 2008: 80 puan. Tempranillo için tipik bir renge sahip olan bu şarabın burnunda çilek aromaları hakim. Damakta hafif, yumuşak, kolay içimli ve keyifli bir şarap. (Sarah Abbott)

YERLİ ÜZÜMLERDEN KIRMIZI ŞARAPLAR

Urla Şarapçılık Boğazkere 2009: 88 puan. Oldukça koyu Bordeaux renkli bu şarabın burnunda cazip floral ve gösterişli siyah meyve aromaları ile tatlı vanilya tonları mevcut. Damakta dolgun, güçlü ancak entegre tanenli, diri asitli. Asit, tatlı siyah meyvelerin orta damakta dengelenerek şarabın canlı ve diri durmasını sağlıyor. Uzun, meyve yüklü, diri, keyifli bir bitişi var. (Julia Harding).

Doluca Kav Tuğra Kalecik Karası 2008: 87 puan. Oldukça canlı, genç ve parlak bir yakut-mor renge sahip olan bu şarabın burnunda çok cazip meyveli sakız ve ahududu aromaları mevcut. Damakta keyifli ve diri asitli, kırmızı erikten zengin meyve aromalı, uzun ve diri asitli, oldukça lezzetli bir bitişe sahip. (Tim Atkin)

Corvus Kalecik Karası 2008: 84 puan .Bu şarabın burnunda oldukça iyi nitelikte taze kırmızı meyveler mevcut. Damakta, olgun ama pişmemiş meyvelerden zengin, temiz, diri asitli ve dengeli bir şarap. Lezzetli bitişi meyve yüklü ve dengeli. (Frank Smulders)

Doluca Kav Tuğra Öküzgözü 2007: 84 puan. Oldukça güzel, pembe yansımalar taşıyan mor renkli bu şarabın gösterişli ve cazip burnunda karışık yaz meyveleri aromaları hakim. Damakta oldukça zarif yapıda, diri asitli, hoş bir yapıya sahip. Olağanüstü meyveden zengin olmasa da, çok engeli; oldukça lezzetli ve uzun bir bitişe sahip. (Sarah Abbott)

Kayra Terra Kalecik Karası 2009: 84 puan. Parlak yakut renkli bu şarabın narin burnunda yaban mersini ve ahududu aromaları hakim. Damakta zarif, zengin meyve aromalı, bitişi baharatlı. Keyifle içilebilecek bir şarap. (Julia Harding)

Château Kalecik Kalecik Karası 2005: 83 puan. Burunda gösterişli, yumuşak kırmızı meyve aromaları ile olgunlaşmaya bağlı cazip tonları taşıyan bu şarap, damakta yumuşak tanenler ve oldukça hoş meyve aromalarıyla oldukça keyifli. Bitişi dengeli, lezzetli ve meyveli. (Sarah Abbott)

Pamukkale Amfora Kalecik Karası 2007: 83 puan. Parlak ve duru bu şarabın burnunda insanı cezbeden meyve aromaları hakim. Damakta hayat dolu, oldukça iyi bir dengeye sahip, vişne başta olmak üzere kırmızı meyve aromalarına sahip, diri asitli bir şarap. Bitişi oldukça iyi ve cazip. (Sarah Abbott)

Vinkara Doruk Kalecik Karası 2009: 82 puan. Parlak açık vişne rengi. Burunda çekici çilek aromaları hakim. Klasmanındaki pek çok şaraptan daha aromatik ve diri; rafine tanenlere sahip lezzetli bir şarap. (Julia Harding)

Diren Collection Boğazkere 2007: 82 puan. Burunda olukça çekici tütün ve kuru gül aromalarına sahip. Bu şarabın yumuşak ön damağının ardından, güçlü tanenleri hissediliyor. Bu şarap damakta oldukça derin, çok yönlü ve ilginç. Kişilik sahibi bu şarabın oldukça iyi uzunlukta bir bitişi var. (Sarah Abbott)

Kavaklıdere Cotes d'Avanos Kalecik Karası 2008: 81 puan. Açık yakut renkli; gül yaprakları ve ahududunun hakim olduğu burnunda buke oluşma sürecinde. Damakta diri asitli, dengeli; az miktarda, yumuşak tanenli. Kalecik Karası için oldukça çok yönlü. damakta zengin meyvelerin yanı sıra gül yaprakları ve uzakdoğu baharatları da mevcut. Uzun bitişi dengeli ve tatlı meyvelerden zengin. (Tim Atkin)

Kayra Vintage Öküzgözü 2007: 80 puan. Bu şarabın oldukça derin ve canlı burnunda bisküvi ve çikolata tonları engin siyah meyvelere eşlik ediyor.Damakta oldukça diri, dengeli ve çok hoş. Kişiliği olan bir şarap. (John U Salvi)

KUPAJ KIRMIZI ŞARAPLAR

Prodom (Sevilen) Syrah-Cabernet Franc-Petit Verdot 2007: 91 puan. Olağanüstü güzel bir renge sahip olan bu şarabın burnunda frenküzümü, böğürtlen ve meyankökü aromalarının yanı sıra, floral, baharatlı ve etsi tonlarla, daha geride mineral tonları da hissediliyor.Damakta dolgun, yoğun, genç ancak rafine tanenli, diri asitli, meyve aromaları ve topraksı tonlara sahip bu şarabın 5 yıl veya daha uzun şişede olgunlaşma potansiyeli mevcut. (Joel Butler)

Prodom (Sevilen) Syrah-Cabernet Franc-Petit Verdot 2006: 90 puan. Çok cazip, füme zemin üzerinde olgun siyah meyve aromaları, baharat ve toprak tonları taşıyan bu şarap oldukça enteresan ve merak uyandırıcı. Bu şarabı gerçekten sevdim. Bir yandan isliliği, diğer yandan tazeliği ve diriliğiile bu şarap damakta iyi tutunan, başarılı yapılmış, çok yönlü bir kompleks yapıya sahip, uzun bitişli bir şarap. (Sarah Abbott)

Kavaklıdere Egeo Cabernet Sauvignon-Merlot 2007: 89 puan. Burunda üzümlerin kişiliklerini çok iyi yansıtan aromaları ile fıçı tonlarının belirgin olduğu bir şarap. Oldukça iyi yapılmış, güçlü, kişilikli bir şarap. (Beverley Blanning)

Turasan Cabernet Sauvignon-Merlot-Shiraz 2008: 88 puan. Mor yansımalar içeren koyu vişneçürüğü rengindeki bu şarabın burnunda olağanüstü hoş bir menekşe kokusu, siyah meyve aromaları ile ahenk sağlıyor. Damakta konsantre, yoğun, meyve yüklü, belirgin ancak tatlı tanenli, asidi ile dengeli bir şarap. Bu büyük şarabın mahzende olgunlaştırılmaya ihtiyacı var. Bu safhada zarafetinden çok, güçlü yapısı önde olsa da, tanenlerinin rafineliği, bu şarabın yıllar içinde daha iyi olacağının göstergesi. (Julia Harding)

Doluca Karma Cabernet Sauvignon Öküzgözü 2007: 88 puan.Koyu yakut renkli bu şarabın burnuna siyah frenküzümü ve frenküzümü yaprağı tazeliği hakim. Damakta oldukça zengin, dengeli asitli, cazip bir biçimde olgun ama taze meyveler ile belirgin ancak yuvarlak tanenler mevcut. Uzun bitişi mükemmel dengeli ve çok uzun. (Julia Harding)

Doluca Signium 2007: 87 puan. Oldukça koyu renkli bu şarabın oldukça fazla nüansa sahip burnunda, tatlı ancak taze farklı taneli meyve aromaları mevcut. Damakta çok dengeli, ahşap ile bütünleşen gösterişli siyah meyveli, sağlam yapılı ve engeli bitişli. Tatlı entegre tanenleri, şarabın önünde daha en az 3-4 yıl olduğunun göstergesi. (Joel Butler)

Likya Kızılbel Merlot & Syrah & Öküzgözü 2008: 86 puan. Büyük, yoğun, çekici, tatlı siyah meyvelerden zengin bir şarap. Burunda ve damakta olağanüstü ahenkli. Damakta, asidi meyvesini çok güzel dengeliyor; bu meşe tonlarının baskısı altında alınmamış şarap üzümlerin kişiliklerini yansıtıyor. Bitişinde baharatlılık da mevcut. Zekice yapılmış, gösterişli bir şarap. (Tim Atkin)

Büyülübağ Shah 2008: 86 puan. Oldukça derin ve koyu bir renge sahip olan bu şarabın burnu henüz kapalı olsa da, şarap Syrah’ın tüm kişiliğini büyük bir ustalıkla yansıtıyor. Damakta islilik, meyve ve baharat olağanüstü bir ahenk içinde. Bu oldukça güçlü, büyük bir şarap. (John U Salvi)

Likya Kızılbel Cabernet Sauvignon & Boğazkere 2008: 86 puan. Bu koyu renkli, çok iyi yapılmış şarap, oldukça lezzetli kırmızı meyveleri de içeriyor. Bu sağlam dokulu ve yapılı şarap, diri asidini ve belirgin tanenini dengeleyecek meyveye de sahip. (Frank Smulders)

Sevilen Premium Syrah & Merlot 2006: 86 puan. Oldukça koyu renkli olan bu şarabın burnunda siyah meyveler ve meyankökü tonları hakim. Damakta dolgun, tanen-meyve oranı oldukça iyi, asidi dengeli, bitişi oldukça keyifli ve meyveli. (John Downes)

Likya Kızılbel Cabernet Sauvignon & Boğazkere 2007: 85 puan. Koyu ancak parlak renkli bu şarabın burnunda insanı cezbeden kuru meyve, frenküzümü ve floral aromalar mevcut. Damakta sek, diri asitli, yüksek alkollü ve bütün bunları dengeleyen meyve ve floral aromalara sahip bu şarap, oldukça şaşırtıcı biçimde insanı tatmin ediyor. (Sarah Abbott)

İdol Consensus 3 Meşe Shiraz-CS-Merlot 2007: 85 puan. Oldukça parlak, koyu bordo rengi. Burunda siyah meyve aromaları, meşe ve deri tonları ile ahenk içinde. Daha geride oldukça cazip mineral ve toprak tonlarını da hissetmek mümkün. Damakta dolgun gövdesine rağmen diri asidi, siyah meyvelerle iyi entegre olmuş tatlı çikolatamsı meşe tonları ve sağlıklı sağlam yapısıyla dengeli, lezzetli, iyi yapılmış bir şarap. Uzun ve dengeli bir bitişi var. Oldukça saygıdeğer bir çaba. (John U Salvi)

Pamukkale Anfora Trio 2007: 85 puan. Burunda oldukça parlak, gösterişli, çekici çilek aromalarına sahip bir şarap. Damakta çok zarif, hoş bir aside sahip, yumuşak ve rafine tanenli. Bitişi oldukça keyifli ve meyve yüklü. (Sarah Abbott)

Likya Kızılbel Merlot & Syrah & Ökuzgözü 2007: 85 puan. Çok koyu renkli bu şarabın burnuna taze siyah meyve aromaları ve baharat hakim. Damaktaki baharat, tatlı siyah meyveleri canlandırıyor. Yuvarlak tanenlere sahip bu şarabın meyveleri oldukça taze ve canlı. (Julia Harding)

Diren Karmen Selection 2007: 84 puan. Siyah yansımalar içeren güzel bir vişne çürüğü rengi olan bu şarap, burunda tatlı kırmızı ve siyah meyvelere ve baharatlara sahip. Damakta Boğazkere’den kaynaklanan güçlü tanenler, bu dengeli ve damakta meyve ile fıçıyı ahenkli bir şekilde kaynaştıran şarabın yıllanabilmesini sağlayacaktır. Diri asitli, uzun bitişli bu şarabı birkaç yıl mahzeninize olgunlaştırın. (John U Salvi)

Paşaeli CS-CF-Merlot-Petit Verdot 2005: 84 puan. Burunda frenküzümü, erik aromaları ile daha geri planda baharat ve deri tonlarını buluşturan bu şarap, damakta oldukça derin, zengin, yumuşak. Stil olarak oldukça geleneksel (Bordeaux tarzı) olarak değerlendirilebilecek bu şarap, oldukça cazip, sek bir bitişe sahip. (Beverley Blanning)

Risus Cabernet Sauvignon-Merlot 2007: 83 puan. Şarabın, üzümün kişiliğini yansıtan burnunda frenküzümü, mürdüm eriği aromaları ile hafif baharatlılık mevcut. Damakta oldukça zarif, çok iyi dengelenmiş, diri asitli, rafine tanenli, çok engeli kullanılmış meşe aromaları ile desteklenen iyi yapılmış bir şarap. (Sarah Abbott)

Corvus Öküzgözü Boğazkere 2006: 83 puan. Burunda zarif floral aromalarıyla oldukça ahenkli, cazip ve gösterişli aromalı bu şarap, damakta da kendine özgü tatlı / ekşi meyve kişiliğini başlarıyla taşıyor. Bu şarabı gerçekten çok sevdim. Floral tonların ve meyve aromalarının damağa çok iyi tutunduğu uzun ve dengeli bir bitişi var. (Sarah Abbott)

Doluca Karma Merlot Boğazkere 2007: 83 puan. Parlak koyu renkli, burunda baharattan ve taze kırmızı meyvelerden zengin. Damakta diri asitli, yoğun, meyveden engin ve belirgin baharatlı. Diri bir bitişi var. (Julia Harding)

Doluca Kav Boğazkere Öküzgözü 2000: 83 puan. Açık renkli, burunda meşe tonlarının gerisinde kurumuş güller ve erik aromaları mevcut.Aslında bu kendine özgü şarap oldukça iyi. Bu lezzetli şarabın gizemli ve uzun bir floral bitişi var. (Sarah Abbott)

Corvus Blend No 3 2006: 83 puan. Koyu yakut renkli bu şarabın kenarlarında olgunlaşmaya bağlı renk dönüşümü başlamış durumda. Burunda oldukça gösterişli siyah meyveler ve baharat taşıyan bu şarap, damakta dolgun, belirgin tanenli diri asitli, meşe tonları ve üzerinde siyah meyvelerle yüklü. Bitişli uzun ve dengeli. (Tim Atkin)

Selendi, Cabernet Sauvignon-Shiraz-Merlot 2007: 83 puan. Bu şarap burunda olgun siyah meyveler ile meşeden gelen sandal ağacı ve kızarmış ekmek tonlarını ahenkle buluşturuyor. Oldukça modern bir stilde yapılmış diri asitli, bu zarif şarabın damağında lezzetli meyveler ve şarabın dokusuna iyi entegre olmuş meşe tonları mevcut. Bitişi orta uzunlukta. (Frank Smulders)

Corvus Corpus 2006: 83 puan. Buruna orman tabanı ve narin siyah meyveler taşıyan bu şarap, orta damakta tatlı siyah meyveler ve baharattan zengin. Bitişinde meyveler ile birlikte baharat da mevcut. (Julia Harding)

Kayra Imperial Öküzgözü Blend 2006: 82 puan. Burunda yoğun kuru erik, meyankökü ve meşeden kaynaklanan tonlar mevcut. Damakta tanenleri yoğun ve belirgin; meşe tonları ile altta siyah meyveler mevcut. Oldukça iyi yapılmış, zaman gerektiren bir şarap. (Frank Smulders)

Umurbey Cabernet Sauvignon-Merlot Reserve 2007. 81 puan. Oldukça cazip bordo renkli bu şarabın burnunda oldukça cazip siyah meyve aromaları ve meşeden gelen Hindistan cevizi tonları mevcut. Damakta oldukça keyifli, meyve ile tanenleri dengeli. Bitişi oldukça uzun, dengeli bir şarap. (John Downes)

Urlice Vineyards Reserve 2008: 81 puan. Oldukça çekici frenküzümü, kiraz likörü ve baharat karışımıyla çok hoş bir buruna sahip olan bu şarabın damağına yeni meşe tonları hakim. Belirgin tanenli, yüksek alkollü bu şarabın bitişi Syrah’ın kişiliğini yansıtan meyvelerden zengin. (Sarah Abbott)

Risus Cabernet Sauvignon - Merlot 2006: 81 puan. Burunda bazı Bordeaux şaraplarında görülen kabul edilebilir düzeyde Brett var ve bu şaraba oldukça cazip animal tonlar ekliyor. Damakta da Bordeaux şarapları gibi zarif, diri asitli, meşenin ustaca kullanıldığı bir şarap. Bitişi çok zarif ve dengeli. (Tim Atkin)

Corvus Rarum 2006: 81 puan..Burunda oldukça narin, gösterişli kırmızı ve siyah meyve aromalarına sahip olan bu şarap, damakta oldukça şık ve zarif çilek aromaları da içeriyor. Yumuşak ve yuvarlak. Oldukça güzel. (Beverley Blanning)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!