Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ’de Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları tarafından düzenlenen 2’nci Ulusal Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu’nda şarap üretimi ve bağcılık ele alındı. Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, şarabın yok sayılmaya çalışıldığını belirterek, insanların sempozyumlara bile katılmaya korktuğunu söyledi. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (TAPDK) uzman olarak görevli Sencer Buzrul ise, yeni alkol yasasının, kayıt dışında alkol üretiminde patlamaya neden olacağını ileri sürdü.
EGS Park Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma, destek veren odaların temsilcileri ile şarap üreticileri katıldı. Salonda yaklaşık 150 kişi sempozyumu izledi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, katılımın az olmasını eleştirdi. Ataman, şöyle dedi:
"Biz artık şarabı konuşmak istemiyoruz. Şarabı yok sayıyoruz. Bu bir sorundur. Bunu dile getirmemiz lazım. Şarap; bu topraklardan çıkmış bir üründür. M.Ö. 3 binli yıllara kadar dayanır. Bundan önceki sempozyuma 800 kişi katılmış, şimdi çok az, açıkça söylüyorum. İnsanlar katılmaya korkuyor. Bu noktadayız. Şarabın adını değiştirmeye çalışıyorlar. Sirke mi mayalı mı diye. Çok kıymetli ürünümüz şaraba, sahip çıkmak zorundayız. ’Vergi politikalarını konuşacağız’ dedik, Maliye Bakanlığı’ndan kimse yok. Vergileri yükselten kurum yok. Şimdi yasayı düzenlemek adı altında başka bir şey yapıyoruz. Sempozyum düzenlerken bize öneriler geldi; ’Adını değiştirseydiniz daha çok katılım olurdu’ diye. Yürütülmekte olan politikalar, sorunları çözmeye yönelik değil, aksine katlayarak artırıyor. Konuşmaya bile korkuyoruz. Yeni yönetmelik var, ’Alkollü içkilerin reklamı yasak’ diye, öyle maddeler var ki, akademisyenler de çalışmalarıyla reklam yapamayacak. Köşe yazarları da yazamayacak. Biz şarabı adıyla, rakıyı adıyla anmaya devam edeceğiz."
"KANUN HERKESİN KİMSAYISINI DEĞİŞTİRDİ" İDDİASI
Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Besleme, alkol kanununun değişmesiyle herkesin kimyasının, ruhsal anlamda değiştiğini kaydetti. Besleme, "Kanun değişti, yönetmelik değişti, değişti mi değişmedi mi onu da anlamadık. Herkesin kimyası değişti, ruhsal anlamda. Daha önce sempozyumu Pamukkale Üniversitesi’nde yaptık ve akademisyenler bize sahip çıktı. Ama şimdi aynı yerde yapmayı beceremedik. İktidar aynı ama orada bir şeyler değişmiş, orada yapamadık. Sempozyumu destekleyen 18 kişinin adı var, onlar yüreklilermiş. Onların dışındaki üreticiler gelmemiş, iyi de bize ne oluyor. Hani bizde ’Ne ..k yemeye yaptınız’ derler ya onun gibi" diye konuştu.
KAYIT DIŞINDA PATLAMA ENDİŞESİ
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (TAPDK) uzman olarak görevli Sencer Buzrul, Türkiye’de alkol üretimi ve tüketimi hakkında bilgiler verdi. Yeni alkol yasasının daha sonra kayıt dışı üretimde patlama yapacağını öne sürdü.
SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÇAĞRI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Gülsever ise, oda başkanlarının eleştirileri üzerine, "Birbirimizi daha iyi anlamak gerekiyor, ayrı ayrı değil. Beraberce sorunları ortaya koyma, peşinden koşma eksikliğimiz var. Bir olalım beraber olalım. İlim irfan sahibi hocalarımızın çizdiği yolda beraber yürüyelim" dedi.
ÜRETİCİLER SORUMLULUKLARINI BİLİYOR
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı ve Kavaklıdere Şarapları sahibi Ali Başman, üreticiler olarak sorumluluklarını bildiklerini ifade edip, "Bizler çocukların alkol almasını istemiyoruz. Alkollü araç kullanılmasını istemiyoruz. Bizim böyle isteklerimiz söz konusu değil, hatta biz kendi ürünümüzü alkol olarak bile görmüyoruz. Şarabı, tat, kültür ve yemeği tamamlayan ürün olarak görüyoruz. Alkol olarak adlandırılması bile bizi rahatsız ediyor. Bizim dileğimiz, uygulamaların sektörle görüşülerek yapılması" dedi.
Sempozyum daha sonra şarapcılık ve bağcılıktaki sorunların konuşulmasıyla devam etti.