Sap ve samanda ithalat yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sap ve samanda ithalat yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2012 12:23

Sap ve saman miktarındaki azalma ve saman fiyatlarının yükselmesinin ardından, üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılamaları için ithalatın önü açıldı. 67 ülkeden hiçbir şart aranmadan sap ve saman ithal edilebilecek.

Haberin Devamı

Arzın düşmesi sonucu daha çok samana dayalı beslenme alışkanlığı uygulayan hayvan yetiştiricilerinin saman bulmakta zorlanması ve yükselen fiyatlardan dolayı mağdur olmasını önlemek amacıyla ithalatla ilgili karar alınırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sap ve saman ithalatının yapılabileceği ülkeler ve sağlık şartlarını belirledi.

Buna göre, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından şaptan ari ülkeler/bölge olarak kabul edilen 67 ülkeden hiçbir şart aranmadan sap ve saman ithal edilebilecek.

Herhangi bir şartın aranmadığı ülke ve bölgeler şöyle:

“Almanya, ABD, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Belarus, Belçika, Belize, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya (Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Rondonia, Acre, Para, Espirito Santo, Minas Eyaletleri), Brunei, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Guatemala, Guyana, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Honduras, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, KKTC, Kanada,Karadağ, Kolombiya (Choco Bölümünün Northwest Bölgesi, Archipelago de San Andres ve Providencia), Kosta Rika, Küba, Lesoto , Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Madagaskar, Makedonya, Malta, Mauritius, Meksika, Nikaragua, Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Şili, Ukrayna, Uruguay, Vanuatu, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Yunanistan.”

Şap hastalığı sebebiyle ithalat kısıtlaması uygulanan 39 ülke/bölgeden de ithalat yapılabilecek. Buna göre, bölgeleri belirtilen ülkelerden gelecek olan sap ve saman o ülkenin o bölgelerinden gelecek ise işleme tabi tutulacak.

Haberin Devamı

Buğday ve arpa üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını sağlayan Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, ilkbahar yağışlarının yetersiz olması sonucu bitki gelişiminin arzu edilen ölçüde gerçekleşmemesi, buğday sap boylarının kısa kalması, bunun da saman veriminde azalmaya neden olmasının ardından piyasada yeterli ürünün olmaması yanında fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle stok yapılması fiyat artışlarına neden olmuştu.

Haberin Devamı

Saman fiyatları çeşitli illerde yüzde 40 ile yüzde 316,7 arasında artış gösterirken, bazı yetkililer ithalat yolunun açılmasıyla, maliyetlerin azalmasını ve kaba yem fiyatlarında düşüş beklendiğini ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!