Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00
Özelleştirme İdaresi başkan Vekili Ahmet Aksu, “HES özelleştirmelerinde iyi fiyat çıkması, elektrik fiyatının da aynı şekilde yükseleceği şeklinde algılanmamalı” dedi.
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, “ihalelerde elde edilen sonuçlar elektrik fiyatlarına yansıyacak” diye bir düşüncenin doğru olmadığı bildirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş’ın, “HES özelleştirme ihalelerindeki rakamlar endüstriyel verilerle kıyaslandığında yüksek. Yatırımcılar konuya sadece endüstriyel veriler açısından, bir değer tespiti açısından bakmıyor” şeklindeki sözlerini değerlendiren Ahmet Aksu, ihalelere katılan yatırımcıların değerlendirmeleri sonucunda fiyatların ortaya çıktığını ifade etti. Aksu, “Ama bunun elektrik fiyatlarına yansıyacağı ve elektrik fiyatlarının bu paralelde artacağı şeklindeki değerlendirmelere katılmıyorum” dedi.
Açıklamalar doğru değilÖzelleştirme kapsamındaki 19 bölgeye ayrılan 52 HES ihalesinin tamamlandığında bile kapasitenin Türkiye’deki kurulu gücün binde 3’ünü oluşturduğunu vurgulayan Ahmet Aksu, şöyle konuştu: “Bu kapasitenin Türkiye’deki elektrik fiyatlarını etkileyeceğini düşünmüyorum. Bu ihalelerde elde edilen sonuçlar elektrik fiyatlarına yansıyacak diye bir düşünce doğru değil. Aynı zamanda ihale süreci devam ettiği için bu tür açıklamalar da doğru değil. Çünkü yatırımcıların çeşitli düşünceleri olabilir. Bunu en iyi bilecek olanlar yatırımcılar. Yatırımcılar bu fiyatı vermeye razıysa bizim açımızdan da tatminkardır. Kamuoyunda fiyatlar yüksek gidiyor gibi bir algı oluşturursak bu bizim sonraki ihalelerimizde iyi sonuçlar doğurmayabilir, yatırımcıların bu sektöre en azından özelleştirmeler yoluyla girme isteklerinde bir azalmaya neden olabilir.”
EPDK görevini yaparTemel noktanın tüketicilere kaliteli, yeterli, zamanında, sürekli elektrik tedarik etmelerinin önünü açacak bir modele gidilmesi olduğunu kaydeden Aksu, şunları söyledi: “Burada da eğer tüketicinin aleyhine olacak bir şey olursa, EPDK’nın maliyet dışı unsurların elektrik fiyatlarına yansımasını engelleyecek mekanizmaları geliştireceğine inanıyoruz. Burada fiyat yüksek gidiyor, bundan sonra da böyle yüksek gidecek gibi bir algı doğru değil. Elektrik fiyatı arz ve talebe göre belirlenen bir husus, maliyet bazlı değil.”
Aksu, Kovada HES’e 56 milyon dolar verdiELEKTRİK Üretim A.Ş’ye ait Kovada 1, Kovada 2 (Grup 4) hidroelektrik santrallerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi, 56 milyon 80 bin dolarla Aksu Enerji ve Ticaret A.Ş verdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif, 23 milyon
dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi. Yedi tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif, 30 milyon dolar, ikinci elemeli turda 32 milyon 500 bin dolar, üçüncü turda 34 milyon dolar, dördüncü turda 35 milyon dolar, beşinci turda 35 milyon 550 bin dolar, altıncı turda ise 36 milyon 101 dolar oldu. Yazılı elemeli turların ardından açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 37 milyon 300 bin dolar oldu, artırım aralığı ise 20 bin dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda 3 firma ihaleden çekildi. Bu turda en yüksek teklif, 37 milyon 400 bin dolar oldu. Açık artırmanın sekizinci turunda yine bir firma ihaleden çekildi, en yüksek teklif 38 milyon 560 bin dolar oldu. 9. turda da bir firma daha ihale dışı kalırken, bu turdaki en yüksek teklif 38 milyon 640 bin dolara çıktı. Açık artırmanın 21. turunda da bir firma daha ihaleden çekildi ve elde edilen en yüksek tutar 39 milyon 940 bin dolar oldu. Açık artırma, 22. turun ardından Batı Çim Enerji ile Aksu Enerji arasında büyük bir çekişmeye sahne oldu. 283 tur olarak gerçekleşen açık artırmada en yüksek teklifi 56 milyon 80 bin dolar ile Aksu Enerji verdi.