Güncelleme Tarihi:
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, Resmi Gazete'de yer alan ilanına göre ihale, karşılığı nakit olmak üzere planlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne ait olan piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarının lisansının, topluca verilmek suretiyle özelleştirilmesini içeriyor. Lisans süresi, 10 yıl olacak.
"Pazarlık usulü" ile gerçekleştirilecek ihale, ihale komisyonu tarafından gerekli görüldüğü takdirde pazarlık görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile açık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek.
İhaleye yalnızca tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek. Gerçek kişiler veya yatırım fonları, ortak girişim grubu ortağı olabilecek. Ayrıca ortak girişim grubuna ortak olacak yatırım fonlarının bağımsız denetçiler tarafından verilen beyannamede belirtilen "yönetimleri altındaki fonlar" tutarının en az 500 milyon dolar ve ortak girişim grubu içindeki paylarının yüzde 70'i geçmemesi gerekecek.
Tanıtım ve ihale dokümanı alan katılımcılara 2 Aralık 2013 - 3 Şubat 2014 arasında başvurmaları kaydıyla, ihaleye teklif verme öncesinde şans oyunlarının son 5 yıllık ve mevcut duruma ilişkin bilgiler, bayilik sistemi, bayilik ağı ve hukuki bilgileri almak üzere 6 Aralık 2013 - 7 Şubat 2014 arasında elektronik ortamda sunulacak Şans Oyunları Bilgi Sitesi ile bilgi sitesine aktarılamayan bilgi ve belgelerin yer alacağı Şans Oyunları Bilgi Odası'na giriş imkanı sağlanacak.
Ön yeterlik başvurusunda bulunmak isteyen tüzel kişi ve ortak girişim grupları, en geç 30 Ocak 2014 saat 16.00'ya kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına başvuracak.
Komisyon tarafından ön yeterlik kriterlerini karşıladığına karar verilen teklif sahiplerinin teklifleri, en geç 13 Şubat 2014 saat 16.00'ya kadar Özelleştirme İdaresi Başkanlığına "elden" teslim edilecek.
İhale için geçici teminat tutarı, 10 milyon dolar olarak belirlendi.
Lisans sahibi yeni oyunlar sunabilecek
Milli Piyango İdaresinin sahip olduğu yazılım, donanım ve oyun terminalleri gibi hiçbir varlığın, lisansın ve özelleştirmenin konusu olmayacağı bilgisine yer verilen açıklamada, lisans sahibinin, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabileceği vurgulandı.
Milli Piyango İdaresi'nin, özelleştirme sonrası, lisansa konu olan şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstleneceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu kapsamda Milli Piyango İdaresi; lisans sözleşmesinin kamu yararını ve tüketici haklarını koruyacak şekilde uygulanmasının sağlanması için gereken tedbirleri almaya, şans oyunları faaliyetinin mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygun yürütülmesini izlemeye ve denetlemeye, mevzuat ve sözleşme hükümlerine aykırılık halinde bir önceki takvim yılında elde edilen hasılatın yüzde 5'ine kadar idari para cezası uygulamaya ve lisans sözleşmesini feshetmeye yetkilidir."
Özelleştirme sonrası hasılatın ve diğer gelirlerin paylaşımı (yüzde) şöyle olacak:
Lisans Sahibi Payı 25
İdare Payı 3
İkramiye Oranı 40-59
Şans Oyunları Vergisi 10
Kamu Payı 3-22
TOPLAM HASILAT 100
Diğer Gelirlerin Paylaşımı
Lisans Sahibi Payı 28
Kamu Payı 72
DİĞER GELİRLER TOPLAMI 100