Şanlıurfa’da oyuncağın ve bovlingin kralı oldu 12 milyon YTL ciro buldu

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’da oyuncağın ve bovlingin kralı oldu 12 milyon YTL ciro buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2008 00:00

Şanlıurfalı İbrahim Toru, ’pasajda toptancılıkla’ başladığı ticaret hayatında Türkiye’nin en büyük 5 oyuncak toptancısından biri oldu. Bölgenin ilk bovling salonunu da açan Toru, Torutoys markalı oyuncaklarla 12 milyon YTL ciro yaptı.

11 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak ayakkabı boyacılığı, işçilik, hamallık gibi ağır işlerde de çalışarak okuyan İbrahim Toru, biriktirdiği 8 adet çeyrek altınla atıldığı oyuncak ticaretinde başarıyı yakaladı. Geçen yıl 12 milyon YTL ciro yakalayan Toru’nun firması Torutoys, Şanlıurfa’da en yüksek vergi ödeyenler arasına da girdi. Şanlıurfa’nın ilk bovling salonunu da açan ve işleten İbrahim Toru, bu alanda da Doğu Anadolu’ya yayılıyor. Toru’nun son atağı ise, Samsun’dan yayın yapan Kanal 55’i satın alıp Şanlıurfa’dan ulusal yayına başlayan Kanalurfa’yı kurmak oldu.

Hem çalıştı hem okudu

İbrahim Toru, "1976 Şanlıurfa merkez doğumluyum. 10 erkek bir kız kardeştik ve babam kahvehanesi olan bir esnaftı. Ben ayakkabı boyacılığı, işçilik ve hamallık dahil her işte çalıştım. Aile kalabalıktı ve böyle olmak zorundaydı. Ancak bu sırada okumaya da gayret ettim ve Harran Üniversitesi Elektrik Teknisyenliği’ni bitirdim. Ticarete de en alttan başladım" diyor. Toru, bütün bu süreçte en çok aile terbiyesinin iyiliği sayesinde sağlam adımlar attığını belirtiyor.

Kapaklı pasajda ticaret

İbrahim Toru, şöyle konuşuyor: "Benim işçilikten biriktirdiğim 7-8 tane çeyrek altınım, biraderin de bir kolyesi vardı. 1992’de rahmetli amcamla birlikte Kapaklı Pasajı’na girdik. Oyuncak ticaretine başladık. Toptancılık yapıyorduk. 1993’te amcam vefat etti. Ben ve ağabeyim kaldık." 1993’te ağabeyini 17 yaşındayken Dubai’ye gönderdiklerini anlatan İbrahim Toru, "Oradan oyuncak getirmek, ithalatı kendimiz yapmak istiyorduk. 5 bin 250 dolarımız vardı ve biraz da borç aldık. İlk kazancımızda 2 bin 468 dolar olmuştu. Sonra işler büyümeye başladı" diyor.

Çin’e Malezya’ya uzandım

Şanlıurfa’da ağabeyinin 1999’dan sonra işi kendisine bıraktığını söyleyen İbrahim Toru, şöyle devam ediyor: "1999’da evlendim. Okulum da bitmişti tamamen ticarete girdim. Ben de yurtdışına gitmeye başladım. Çin, Hong Kong, Endonezya, Malezya’ya kadar uzandım ve çok sayıda distribütörlük aldım. Sonra porselen, seramik, elektronik ve zücaciye ürünleri de getirmeye başladık. Ailenin güçlerini de birleştirdik." 2005’te Akçakale yolu üzerinde 5 bin metrekarelik alana bir oyuncak market kuran Toru, bu projeden sonra ağırlığın iyice oyuncağa döndüğünü belirtiyor. Bu sayede de Türkiye sıralamasında en büyük ilk 5 oyuncak firması arasına girdiklerini söylüyor. "Çalışan sayımız 80 kişiye yükseldi. Televizyon yatırımımızla birlikte bu rakam 100 kişiye çıktı" diyen İbrahim Toru, 2007’den sonra Abide Park’ta, 2 bin 100 metrekarelik oyuncak bölümü açtıklarını ve Şanlıurfa’nın ilk bovling salonunu da kurduklarını belirtiyor. Elazığ’da Mis Holding’in alanında da 680 metrekare oyuncak salonu açtıklarını söyleyen Toru, Elazığ’da da ilk bovling salonunu açmak üzere olduklarını ifade ediyor. Toru, "Gaziantep’te, Adana’da bovling salonu yok oralarda da biz açacağız" diyor.

Şanlıurfa’nın imajı için ulusal TV kanalı kurdu

ŞANLIURFALI
olarak ilin ulusal düzeyde özellikle de medyadan yansıtılan imajından memnun olmadığını söyleyen İbrahim Toru, bu durumla mücadele etmek için Şanlıurfa’dan yayın yapan bir ulusal TV yatırımı yaptığını anlatıyor. Toru, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bovling salonunu açtığımızda ulusal TV’ler haber yapmak için "insanlar şalvarlı, poşulu bovling oynasınlar iyi haber olur" dediler. Ben buna karşı çıktım. Çünkü bu durum bizi biraz küçük düşürüyor. Bence doğal olanı yayınlamak gerekir. Medya bir güçtür ve iyi yönde kullandığınız zaman çok şeyi değiştirir. Samsun’da ulusal bir TV’nin satıldığını duyunca gittik aldık."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!