Şanlıurfa’da dünyanın beşinci büyük salça fabrikası yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Şanlıurfa’da dünyanın beşinci büyük salça fabrikası yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2008 00:00

Koç Holding’in gıdadaki çatı şirketi Tat Konserve’nin Şanlıurfa’da ilk bölümünü bitirme noktasına getirdiği Harranova Salça Fabrikası, 5 yıl sonra 1 milyon ton domates işleme kapasitesine ulaşınca dünyanın 5’inci büyük salça fabrikası olacak. Harranova Salça, bu yıl üretime 150 bin tonla başlayacak

KOÇ Holding’e bağlı gıda şirketlerini çatısı altında toplayan Tat Konserve’nin Şanlıurfa’da ilk bölümünü bitirme aşamasına geldiği Harranova Salça Fabrikası, dünyanın beşinci büyüğüklüğüne aday olacak hedefle yükseliyor. Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Dünyada 1 milyon tonun üzerinde domates işleyen dört büyük salça fabrikası var ve hepsi Kaliforniya’da. Bunlardan 3’ü, Tat’ın yüzde 10 ortağı olan ABD’li The Morning Star’a ait. Bizim fabrikanın tüm aşamaları tamamlandığında bugünkü ölçeklere göre dünyanın 5’inci büyüğü olabilecek" dedi.

150 bin tonla başlıyor

Tat Konserve’nin Balıkesir’deki fabrikayı sökerek başlattığı, yeni ekipmanlarla geliştirdiği salça fabrikası, önümüzdeki temmuz ayında başlayacak sezonda toplam 150 bin ton domates işleyecek. Fabrikanın işleyeceği ürünün tamamı Harranova Tarım ve Hayvancılık şirketi tarafından 12-13 bin dönüm alanda yetiştirilecek sanayi tipi domatesten oluşacak. Fabrikanın kapasitesi 5 yıl sonra 1 milyon ton domates işlemeye yükselecek. Harranova Salça Fabrikası, bu kapasiteye ulaştığında Türkiye’deki mevcut fabrikalardan 30’una bedel olacak. Öte yandan, Harranova Tarım’ın Şanlıurfa’daki domates üretimi 100 bin dönüm alan üzerinde gerçekleşecek.

125 milyon dolar

Tat Konserve ve Harranova Tarım, bir yandan domates üretimi ile salça fabrikasına yüklenirken, diğer taraftan halen 12 bin büyükbaş kesim hayvanı kapasiteli çiftliği de büyütmek için adımlar atıyor. Güçlü Toker, Harranova Çiftliği’ndeki hayvan varlığını 25 bine yükseltmek için yatırımlarını sürdürdüklerini belirterek, şunları söyledi: "Maret’in kesimhanesini Şanlıufa’ya taşıdık. Şimdilik karkas şeklinde Maret’e gönderdiğimiz etleri önümüzdeki dönemde paketlemeye de başlayacağız. Şanlıurfa’daki domates, salça ve hayvancılığa yaptığımız yatırımımız toplam 120-125 milyon doları bulacak. Harranova Çiftliği’ne bugüne kadar harcanan para 40 milyon doları buldu."

En az 200 kiloluk paketler

Harranova Salça Fabrikası, ürettiği domates salçasını en küçüğü 200 kiloluk olmak üzere büyük paketlerle bir bölümü Bursa ve İzmir’deki kendi fabrikaları olmak üzere paketleme tesislerine pazarlayacak. Harranova Salça A.Ş., ihracatını da yine en küçüğü 200 kiloluk paketlerle gerçekleştirecek. Güçlü Toker, üretilecek salçanın özellikle The Morning Star aracılığıyla dünyanın neresine gönderilirse gönderilsin, üzerinde Şanlıurfa adının yazılacağını vurguladı.

3 bin 200 dönüm arazisini Harranova’ya kiraya verdi

HARRANOVA Tarım İşletmesi, Şanlıurfa’da domates yetiştirmeye dönük 12-13 bin dönüm arazinin tamamını 5-6 toprak sahibinden 5 yıllığına kiraladı. Topraklarını Harranova Tarım’a ilk kiralayanlardan biri Yaşar Demirkol oldu. Asıl mesleği öğretmenlik olan Yaşar Demirkol, ailesine ait 3 bin 200 dönümlük arazinin Harranova Tarım’a kiralanmasına öncülük etti. Bir yandan evinin yanıbaşındaki arazisinde fıstık üretimi yapan Yaşar Demirkol, diğer taraftan da Harranova Tarım’la sıkı bir işbirliğine girdi. Demirkol ailesi, dönümü 100 dolardan, Harranova Tarım’dan yılda 320 bin dolar kira bedeli alıyor. Topraklarının bilinçli ellerde, üstelik toprak altı damlama sulama yöntemiyle işlenmesi, Demirkol Ailesi’ni memnun ediyor. Yaşar Demirkol, Harranova Tarım’ın yeni alanlar kiralamasında da çevredeki toprak sahiplerinin ikna edilmesinde rol oynuyor.

Normalin 10’da biri kadar su ve gübre rahat yetiyor

HARRANOVA Tarım, bölgedeki toprak sahiplerinden kiraladığı 12-13 bin dönüm alana damlama sulama için 6 bin 500 kilometre boru döşedi. Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Toprak altı damlama sulama yöntemiyle, salma sulama yapan çiftçilere oranla 10’da bir daha az su ve gübre kullanıyoruz. Kimyasal gübreyi, damlama sulama gerçekleştirdiğimiz şebekeye bağladığımız tanklara atıyoruz. Gübre eriyip, suyla birlikte doğrudan bitkinin küküne yöneliyor. Toprak hem gereksiz sulamadan, hem de aşırı kimyasal gübreden korunmuş oluyor" dedi.

Toprak satın almıyoruz köylü öğrensin istiyoruz

GÜÇLÜ Toker, Koç Holding’in Şanlıurfa’da büyük ölçekli tarım arazisi almasının söz konusu olmadığını belirterek, bu konudaki bir soruyu şöyle yanıtladı: "Harranova Çiftliği’nin kapalı alanlarının bulunduğu yer ile Harranova Salça Fabrikası’nı kurduğumuz alan bizim. Domates fidesi diktiğimiz 12-13 bin dönümlük alanı tümüyle kiralık. Domatesten sonra bu alanlara yemlik bitki ekeceğiz. Köylüler, çiftçiler Harranova Salça’ya uygun domates üretmeye başlarsa, biz doğrudan işin tarımından çekiliriz, alımı onlardan yaparız. Hedefimiz buradaki, çiftçinin bölgede çok iyi domates de yetiştiğini görmesi."

Dikim ve domates toplama makinelerle gerçekleşiyor

HARRANOVA Tarım, Şanlıurfa’da ilk kez büyük ölçekte domates üretimini götürürken, makineli tarımda da öncülük ediyor. Kiralanan tarlalarda domates fidesi dikimi İtalya’dan satın alınan makinelerle gerçekleşiyor. Aynı anda olgunlaşan domatesler de, bitkisiyle birlikte makinelerle tarladan sökülüyor. Makine domatesle bitkiyi birbirinden ayırıyor. Domates makineden kamyon kasasına akarken, bitkisi de yine makinede parçalanıp, tarlaya bırakılıyor. Bitki atıkları tarlanın besini olarak kullanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!