Sandoz: Türkiye’ye döndük, hedef 250 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Sandoz: Türkiye’ye döndük, hedef 250 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2006 00:00

Türkiye ilaç pazarına Novartis’in çatısı altında yeniden dönen Sandoz, 2006 yılında 250 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor. Sandoz Türkiye, Gebze tesislerine yapacağı yatırımla her ülkeye ihracat yapan, yıllık 5 milyar tablet ve 400 ton pellet üretebilen tesise sahip olacak.

NOVARTİS, jenerik (eşdeğer) yani orijinal ilaçların patent süreleri dolduktan sonra o ilaçlarla aynı miktarda etken madde içeren ilaç pazarında faaliyet gösteren İlsan Hexal şirketinin adını Sandoz İlaç olarak değiştirdi. 1996’da Ciba-Sandoz birleşmesinden doğan Novartis, böylece 10’uncu yılında kendi içinden yine Sandoz’u çıkardı. Türkiye ilaç pazarına jenerik ilaç şirketi olarak dönen Sandoz, 2006 yılında 250 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor.

JENERİK İLACIMIZ DA OLDU: Novartis Türkiye Başkanı Dr. Altan Demirdere, Sandoz’un tüm dünyada jenerik ilaç pazarına yön veren iki oyuncudan biri olduğunu, Türkiye’de de pazara yön vereceğini söyledi. Novartis’in çeşitli alanlarda üretim yaptığı bölümleri arasına jenerik ilacı da eklediğini belirten Demirdere, Novartis’in Türkiye’de üç fabrikasıyla üretim yaptığnı ve üretiminin yüzde 50’sini ihraç ettiğini kaydetti. Demirdere, "Türkiye’de hem üretim, hem de yatırım yapıyoruz. Orijinal ilaçlarımız vardı, jenerik ilaçlarımız da oldu. Jenerik ilaçların pazarda rekabete katkısı oluyor" dedi.

250 MİLYON DOLARLIK CİRO HEDEFİ: Sandoz Ülke Başkanı Dr. Bedri Toker, Ciba-Sandoz’un birleşmesinden doğan Novartis’in Türkiye’de Şubat 2005’de İlsan Hexal’ı satın aldığını aktararak, "İlsan Hexal’ın adını Sandoz olarak değiştirdik. İlsan Hexal geçen yıl, 23 ülkeye 67 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sandoz Türkiye 2006’da Türkiye’de bitmiş ilaç ihracatının yüzde 50’sini gerçekleştirecek. 250 milyon dolarlık ciro hedefliyoruz" diye konuştu.

6.6 MİLYAR DOLAR: Türkiye’de ilaç sektörünün toplam cirosunun 6.6 milyar dolar olduğunu kaydeden Toker, Çin ve Hindistan’ın en hızlı büyüyen jenerik ilaç pazarları arasında yer aldığını ve Türkiye’de jenerik ilaç pazarında gelecek beş yılda yüzde 11’lik artış beklendiğini dile getirdi. Toker, şöyle devam etti: "Sandoz Türkiye aynı zamanda Gebze tesisleriyle Sandoz Global Üretim Ağı’nın dünyadaki altı önemli üretim üssünden biri. Yıllık 2.2 milyar tablet ve 200 ton pellet kapasitesi olan Gebze tesisleri, yatırımlarla her yere ihracat yapan, yıllık 5 milyar tablet ve 400 ton pellet üretebilen dev bir tesis olacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!