Sandık önümüze geldi dolar 1.7 milyona çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sandık önümüze geldi dolar 1.7 milyona çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 01:53

Seçimi risk olarak gören kurumsal yerli ve yabancı yatırımcıların döviz pozisyonlarını kapatmaları, serbest piyasada dolar kurunu 1.7 milyon liraya yükseltti. Euro ile dolar arasındaki fark da kapandı. Borsa 10.200 puanda tutunurken, bono ve tahvil piyasasında oranlar 65 seviyesinde kaldı.

YARIN yapılacak seçimlerden sonra ortaya çıkabilecek belirsizlikler, seçim öncesindeki son işlem gününde piyasaları dalgalandırdı. Merkez Bankası dolar satış kuru dün, önceki güne göre yaklaşık 17 bin lira yükselirken, İstanbul serbest piyasasında dolar satış değeri kısa bir süre için de olsa 1.7 milyona dayandı.

İstanbul serbest piyasasında 1 milyon 702 bin liraya kadar çıkan dolar kuru bazı döviz büfelerinde 1 milyon 705 bin lirayla 1 milyon 710 bin lira arasında değişen fiyatlara satıldıktan sonra akşam kapanışında 1 milyon 698 bin lira oldu. Bankalararası piyasada pazartesi günü içinyapılan işlemlerde 1 milyon 700 bin liranın üzerinde kotasyonlar girildi.

Ancak, dün Euro'nun değer artışı doları geçti. Önceki gün 1 milyon 648 binlira olan Merkez Bankası Euro satış kuru, dün 27 bin lira artışla 1 milyon 675 bin liraya çıktı.

İstanbul serbest piyasasında ise önceki günü 1 milyon 655 bin liralık satış değeriyle kapatan Euro, dün 37 bin lira yükselip 1 milyon 692 bin liraya ulaştı.

BORSA 10.200'DE TUTUNDU

Bazı yerli büyük yatırımcılar ve yabancı yatırımcılar, seçim sonrası belirsizlik nedeniyle geçen hafta ortasından itibaren bono, döviz ve hisse senedi pozisyonlarını değiştirdi.

Hafta içinde 10.624 İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftayı 10.217 puanla kapattı. İMKB-100 Endeksi haftanın son gününde 34 puanlık düşüş kaydetti.

Bono ve tahvil piyasası geçen hatfa alım ağırlıklı piyasalardandı ve bu piyasanın göstergesi niteliğindeki 2 Temmuz 2003 vadeli bononun ortalama yıllık bileşik oranı yüzde 64.2'den kapandı. Bu piyasa, döviz piyasasındaki yükselişin etkisiyle, genel olarak yüzde 65 seviyesinde olan faiz oranlarını korudu.

SEÇİM RİSKİ

AKP'nin dün başlayan kapatılma davası ve seçimlerden bu partinin birinci çıkması halinde kimin başbakan olacağına yönelik belirsizlik, özellikle döviz piyasasında pozisyon kapatma nedeni oldu. Dün sabah saatlerine AKP çevresinde gelişen olaylar nedeniyle tedirginliğin farkedildiği piyasalardan biri olan borsa seanslara satışlarla başladı.

Önceki gün 10.466 puanı gördükten sonra 10.251 puandan kapanan İMKB-100 Endeksi, sabah saatlerindeki satışlarla 10.130 puana kadar çekildi. Borsa daha sonra toparlanma işaretleri vermesine rağmen 10.200 puan seviyesini aşmakta zorlandı.

İlk seansı 10.166 puandan tamamlayan borsa, ikinci seansın hemen başında bir satış dalgası daha yedi ve 10.044 puana kadar çekildi. Bundan sonra yeniden 10.200 seviyesine doğru yükselen piyasa son iki dakikaya girildiğinde 10.150 puan seviyesinde olmasına rağmen son dakika alımlarının etkisiyle 10.217 puandan kapandı.

Yatırımcı seçim sonucundan ümitli

ULUSLARARASI
yatırım danışmanlık kuruluşu Schroder Salomon Smith Barney (SSSB), yerel ve yabancı yatırımcıların, Türkiye'deki seçim sonucunun olumsuz olmayacağı konusunda rahat olduklarını vurguladı. Analizde, seçim sonrasında muhtemel bir koalisyon manevralarındaki sürecin belirsizlik oluşturabileceği kaydedildi. SSSB analizinde, yeni Hükümet'in, uzun dönemdir bekleyen, kamu mali uyumu için acil önlemler alma ve IMF'ye taahhüt edilen ama gerçekleştirilemeyen yapısal reformları tamamlama gibi işleri yapmak zorunda kalacağı ifade edildi.

TÜSİAD'dan 2003 için iki senaryo

TÜRK
Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) üç ayda bir yayınlanan ekonomik değerlendirme raporunda, 2003 yılı için iki ayrı senaryoya yer verildi. TÜSİAD'ın iyimser senaryosuna göre 2003 yılında enflasyon yüzde 20'ye inerken, kötümser senaryoya göre enflasyon yüzde 30 olacak.

İYİMSER SENARYO: Bu senaryoda, Kopenhag Zirvesi'nde müzakerelerin başlamasına yönelik somut bir gelişme kaydedileceği, önümüzdeki 12 ay içinde Kıbrıs konusunda tarafların anlaşılabileceği bir çözüme ulaşılacağı ve Irak sorununun askeri müdahale yapılmaksızın çözüleceği varsayımları yapılmış. Kurulacak hükümet piyasalarda güven ortamını oluşturup faizlerin düşmesine yardımcı olurken, yaygın bir canlanma yaşanacağı öngörülüyor. Bu senaryoya göre GSYİH yüzde 7, enflasyon hedeflemesine geçilmesiyle yıl sonunda TÜFE artışının yüzde 20'ye inmesi, reel faizler yüzde 8'e inerken TL'nin dolar karşısında reel bazda yüzde 6 değer kazanması bekleniyor.

KÖTÜMSER SENARYO: Bu senaryoya göre ise Kopenhag Zirvesi'nden 2003 yılı içinde müzakerelerin başlamasına yönelik somut bir gelişme elde edilemeyeceği, Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün süreceği ve Irak'a yönelik uzun süre devam etmesi muhtemel bir operasyon yapılacağı öngörülüyor. kurulacak hükümet, bu olumsuz beklentilerin ışığında piyasalarda faiz oranlarını indirmekte başarılı olamayacak. Merkez Bankası zayıf parasal hedefleme uygulayacak. Petrol fiyatları uzun süre 35 dolar ortalamasında kalacak. Bu senaryoya göre GSYİH yüzde 2.5 olurken, enflasyondaki düşüşün durarak 2003 sonunda yüzde 30'a gerilemesi, reel faizlerin yüzde 20'ye çıkması ve TL'nin dolar karşısında reel bazda değerinin aynı kalması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!