Sandığın SSK’ya devrine Anayasa freni

Güncelleme Tarihi:

Sandığın SSK’ya devrine Anayasa freni
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etti. CHP ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başvurusu ile iptal edilen maddeler arasında, bankaların munzam sandıklarına üye personelin sosyal sigortalar sistemine tabi olmasını öngören madde de bulunuyor.

ANAYASA Mahkemesi 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun bazı maddelerini iptal ederken, banka munzam sandıklarının 3 yıl içinde sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) devrini içeren maddeyi de iptal ederek, yürürlüğünü durdurdu. Yapı Kredi Bankası’nın Koç Grubu’na satışı sırasında gündeme gelen ve bankacılık sektörüne yabancı sermaye girişini engellediği dikkate alınarak hükümet tarafından böyle bir devir formülü bulunmuştu.

SEZER DE VETO ETMİŞTİ: Ancak Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yanı sıra CHP’nin yasanın bazı maddelerine ilişkin iptal istemlerini iptal yönünde sonuçlandırdı. Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce bu maddeyi, iştirakçilerine daha iyi koşular sunan banka sandıklarının sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi halinde hak kaybı yaratılacağına dikkat çekerek veto etmişti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ederek yürürlüğünü durdurduğu, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki hak sahiplerinin SSK kapsamına alınmasına içeren geçici 23’üncü maddenin içeriği şöyle: "Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar ve bunların teşkil ettiği birlik personeli için kurulan sandıkların iştirakçileriyle, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından aylık ve gelir bağlanmış olanlarla, bunların hak sahipleri, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 3 yıl içinde SSK’ya devredilerek Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına alınması."

BDDK VE TMSF PERSONELİ: Bu arada Anayasa Mahkemesi, daha önce Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) personeliyle kanun maddelerini de iptal etti. İptal edilen düzenlemeler, kurumun tüm personelinin taşıması gereken niteliklere istisnai şart getiriyordu. Hukuk, iktisat, maliye, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve dengi dallarda en az lisans düzeyinde, mühendislik alanında lisans düzeyinde öğrenim görenler için, belirtilen alanlarda lisans üstü öğrenim görmüş olma şartı, tüm personeli kapsamıyordu. Yüksek Mahkeme, kadro, unvan ve derecelerinin değiştirilmesiyle, bu kadroların kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri belirleme yetkisini TMSF ve BDDK’ya veren düzenlemeleri iptal etti. Mahkeme, personel alımı sınavında personelin niteliklerinin yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükmü de iptal etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!