Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de imalat sanayiinin yüzde 57'sine tekellerin hakim olduğu belirlendi. DİE'nin imalat sanayii yoğunlaşma anketinin sonuçlarına göre, imalat sanayiindeki 86 sektörün 23'ünde çok yüksek derecede yoğunlaşma, 26'sında yüksek derecede yoğunlaşma, 19'unda orta derecede yoğunlaşma yaşanıyor. Sadece 18 sektörde rekabet ortamı bulunuyor.
İlk dört firmanın toplam satış hasılatının yüzde 71'den fazlasını kontrol ettiği sektörlerde 'çok yüksek yoğunlaşma', yüzde 51-70 arasını kontrol ettiği sektörlerde 'yüksek yoğunlaşma', yüzde 31-50 arasını kontrol ettiği sektörlerde 'orta derecede yoğunlaşma' olduğu kabul ediliyor. İlk dört firmanın toplam satış
hasılatının yüzde 30 ve daha azını kontrol ettiği sektörlerde ise 'rekabet ortamının bulunduğu' değerlendirmesi yapılıyor.
Buna göre, Türkiye'de en yüksek tekelleşme ip, sicim, ağ, urgan, kürk işleme ve boyama, kok kömürü ve briket üretimi, saat, müzik aletleri, her türlü spor, atletizm alet ve malzemesi üretimi, demiryolları ulaşım araçları, tekerlek iç ve dış lastiği, içten yanmalı motor ve türbin, sentetik reçine, plastik ve sentetik lif üretimi, su ürünleri, LPG dolum işlemleri, triporter, motosiklet, mobilet, bisiklet yapımı, malt ve bira, tarımsal makina ve gereç yapımı, şarap, damıtık alkollü içkiler, bilgi işlem büro, muhasebe ve hesap makinası yapımı ve onarımı sektörlerinde yaşanıyor.