Güncelleme Tarihi:
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremden zarar gören bölgelerdeki sanayi tesisleriyle ilgili hasar raporunu açıkladı. Deprem bölgesinde bulunan 34 Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 7’sinde kısmi altyapı hasarları olduğunu ifade eden Bakan Varank, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600 tesisin bulunduğunu kaydetti. Varank, tüm bölge bağlamında 33 bin tesiste üretimin başladığını vurgulayarak; altyapı, bina hasarı, makine hasarı ve stok hasarına yönelik maliyetin yaklaşık 170 milyar lira olduğunu söyledi.
‘HASAR TARAMASINI TAMAMLADIK’
Bakan Varank, deprem bölgesinde hasar gören sanayi tesisleri ile ilgili incelemelerine Adıyaman’da devam etti. Adıyaman OSB’de sanayicilerle istişare toplantısına katılan Varank, planlanan düzenlemeleri şöyle açıkladı: “Elbette yitirdiğimiz canları geri getirmemiz mümkün değil ama geride kalanların yaralarını sarmak için elimizden gelenin en fazlasını yapacağımızdan şüpheniz olmasın. Deprem bölgesindeki sanayinin ihtiyaçları için ekiplerimizle OSB’ler, sanayi siteleri veya bireysel üretim yapan fabrikalarda hasar taramasını tamamladık. Bölgede bulunan 34 OSB’nin 7’sinin altyapısında kısmi hasarlar var. Buralardaki tamirat ve tadilatlara hemen başladık. OSB’ler ve sanayi sitelerinde yıkılan, ağır ve orta hasarlı 5 bin 600’e yakın tesis bulunuyor. Bunun dışında kalan 33 bin tesisimizde ise üretimler başladı ve devam ediyor. Adıyaman’da faal olan 4 OSB’de 54 yıkılan, orta ya da kısmen ağır hasarlı bina, 98 az hasarlı tesis bulunuyor. Adıyaman için sanayi ve üretim noktasında da eksikliklerimizi gidereceğiz. Zarar gören her bir fabrikayı, her bir işletmeyi, her bir dükkânı tekrar ayağa kaldıracağız.”
YENİ YATIRIMLARA 6. BÖLGE TEŞVİKİ
BAKAN Mustafa Varank, afet bölgesinde uygun bulunan alanları deprem kriterlerini de gözeterek ‘sanayi alanı’ olarak ilan edeceklerini söyledi ve “Bu alanlarda ivedilikle yeni sanayi işyerlerini inşa edeceğiz. Yıkılan veya hasarlı işyerlerinin zemin uygunluğuna göre yerinde yeniden inşa edilmesi için destek sağlayacağız. Bölgede yeni yatırımları teşvik etmek için ağır yıkımın olduğu ilçelerimizi Cazibe Merkezleri Programı’na dahil ederek, tüm yatırımları 6. bölge teşviklerinden faydalandıracağız. İşletmenin ve hasarın büyüklüğüne göre KOBİ’lerimize 1.5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayacağız” dedi.
ÇALIŞANLARA BARINMA DESTEĞİ
AFET bölgesinde KOSGEB alacaklarının kısmen veya tamamen silinmesine yönelik çalışmaların da başladığını hatırlatan Varank, “Bölgede en büyük ihtiyaçlardan birisi de emekçi kardeşlerimizin barınma sorunu. Biz bu noktada konteyner satın alma ve KOBİ’lere konteyner başına 30 bin liraya kadar destek sağlama kararı aldık. Böylece çalışanlarına barınma imkânı sağlayan KOBİ’lerimizin çok daha hızlı şekilde ayağa kalkmasını hedefliyoruz” bilgisini verdi.