Güncelleme Tarihi:
450 milyon lira ciroya ulaşan ‘sanayici grupta’ bin kişi çalışıyor.
TÜRKİYE’nin ilk kuşak sanayicilerinden merhum Halil Kaya Gedik’in kurduğu Gedik Holding, 50’inci yılını kutluyor ve ana faaliyet alanı olan kaynak elektrodları, kaynak malzemeleri, döküm ve vana üretiminde yeni yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Halil Kaya Gedik’in kızı Hülya Gedik, babası tarafından küçük yaşlardan itibaren ‘fabrikaların başına geçmesi için’ yetiştirilmiş. Halil Kaya Gedik vefat etmeden önce de, fabrikaları kızına, gayrimenkulleri oğlu Hakkı Gedik’e bırakmak üzere vasiyette bulunmuş. Yaklaşık bin kişilik istihadamı olan fabrikalarla, mühendislik ve teknik eğitim ağırlıklı Gedik Üniversitesi’ni Hülya Gedik yönetiyor. Başında bulunduğu grubun cirosu 450 milyon lirayı aşan Hülya Gedik şöyle konuşuyor:
BABAM HER KADEMEDE ÇALIŞTIRDI
· Babamız, 2012 Ağustos ayında vefat etti. Kardeşim Hakkı Bey ile aramızdaki miras paylaşımı çok kolay ve sorunsuz yapıldı. Çünkü, rahmetli babamız yaşarken bu konuyu da düşünmüştü. Vasiyeti ‘sanayiler kızımın, gayrimenkuller oğlumun’ şeklindeydi. Beni küçük yaştan itibaren hep bu yönde hazırladı. Özetle; ‘iyi bir eğitim, ardından yüksek lisans ve şirket içinde her bölümde çalışmak’ şeklinde bir yol çizdi. Babamı çok seviyordum ve onun istediğinden başka birşey yapmak da hiç içimden gelmedi.
CUMARTESİ DOĞUM, PAZARTESİ İŞBAŞI
· 1997’de (24 Mayıs) ikinci kızımı doğurmuştum. Cumartsi günüydü ve rahmetli babam hastaneye geldi. ‘Aferin kızım iyi ki cumartesi doğum yaptın. Pazartesi iş başı yaparsın artık’ dedi. Böyle bir babanın kızıyım. Küçük yaştan itibaren şirketin en önemli en kritik toplantılarına da alırdı. 1988’e kadar hiç ihracatımız yoktu. İhracata odaklandık ve 1989’da grubumuzun ihracat departmanını kurduk. Bugün, 80 ülkeye 85 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Ürün kalitesinde ve fiyat avantajında küresel rakiplerimizin çok önündeyiz. Gedik Kaynak, örtülü kaynak elektrodları, gazaltı, tozaltı ve özlü tip kaynak telleri, redresörler, inverter tip kaynak makineleri üretiyor. Döküm fabrikamızı Hendek 2’inci OSB’ye taşıdık. yepyeni bir fabrika kurduk. Yanında yeni yatırımlar için yeteri kadar arsamız da var. Dökümde; çok hassas ve kaliteli işler yapıyoruz. Savunma sanayi için en küçük döküm parçalarını üretebiliyoruz. Döküm, bizde vana üretimi nedeniyle başlamıştı ama şimdi başlıbaşına bir sanayi kolu oldu.
Halil Kaya Bey, ‘Devrim mühendisleri’ arasındaydı
UŞAKLI Halil Kaya Gedik, 1953 Yıldız Teknik Okulu Makine Teknikerliği mezunu. Almanya’da Staatliche Universitat Konstanz’da makine mühendisliği diploması aldıktan sonra Frankfurt’ta Alman Kaynak Cemiyeti DVS’den kaynak mühendisi olarak da mezun olmuş. Okurken de MAN fabrikasının çalışmış. 1957 yılında Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikaları Kaynak Grubu’nda (meşhur Cer Atölyesi) çalışmaya başlayan Halil Kaya Gedik, 1960’ta Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi ‘devrim otomobili’nin yapımında görevlendirilen 23 mühendislik ekipte de görev yaptı. Gedik, 1963’ten itibaren kaynak ve hassas dökümde Türkiye’nin ilk tesislerini kurdu. 1983’te firmalarını Holding çatısında topladı. Yaptırdığı okullar nedeniyle TBMM “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi. Halil Kaya Gedik, 14 Ağustos 2012’de vefat etti. Ancak, vefatından çok önce kızı Hülya Gedik’i işin başına getirerek birçok sanayiciye örnek oldu.
Hendek’in ‘Hanım Ağa’sı
HÜLYA Gedik, babasının vefatından beri, Gedik Holding, Gedik Kaynak, Gedik Döküm ve Vana, GEdik Eğitim Vakfı ve Gedik Üniversitesi’ni yönetiyor. Kardeşi Hakkı Gedik ise Gedik Menkul Değerler, Gedik Art Bilişim, Gedik Flora Tarım’dan sorumlu. Holding’in önemli sanayi yatırımları yaptığı Hendek’te Hülya Gedik’e ‘Hanım Ağa’ diyorlar. Çünkü 2009’da Hendek yağlı güreşlerine ‘ağalık’ yapmış.
Kaynak mühendisliği diploması veriyoruz
HÜLYA Gedik, kaynak üretimindeki gücü nedeniyle Gedik Holding’in bu alandaki eğitimde de önemli rol aldığını söylüyor. 2008’den itibaren Uluslararası Kaynak Mühendisliği eğitimi ve diploması verebilen bir eğitim kurumuna sahip olan Gedik, 2011’de Gedik Üniversitesi’ni de kurarak iddialı bir eğitim kurumunu Türkiye’ye kazandırdı. Hülya Gedik, “Şu anda Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler, Spor Bilimleri olmak üzere 4 fakülteyle hizmet veriyoruz. Buraya yatırımlarımız da sürecek” diyor.