Sanayinin sönen bacaları icradan satılık

Güncelleme Tarihi:

Sanayinin sönen bacaları icradan satılık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 11:22

Yıllar önce büyük umutlarla temelleri atılan, ilk ürünleri büyük heyecan yaratan yüzlerce fabrika bugün icradan satılık hale geldi. Uzayıp giden satılık listelerinde 75 yıllık Kayseri’nin ilk iplik fabrikası Mimataş Tekstil, Türkiye’nin ilk konserve salça üreticisi Akfa Salça, Yunanistan eski başbakanı Kostas Karamanlis’e dahi takım elbise hediye eden Eskişehirli Doğruöz Giyim’in fabrikası, Dardanel Gıda’nn Enez’deki tesisi satıştaki fabrikalardan sadece birkaçı.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, fabrikaların kimi bankalar başta olmak üzere finans şirketleri tarafından kimi de tedarikçiler tarafından icraya verilmiş durumda. Kiminin icradan satışı ise kamu alacakları nedeniyle istendi. Türkiye’nin dört bir yanında icradan satılık fabriya rastlamak mümkün. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, illerinde icradan satış bekleyen üç-dört fabrika olduğunu açıklıyor.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ise zora düşen, icradan satış bekleyen fabrikaların yeniden ekonomiye kazandırılması için yeni bir kaynak yaratılması gerektiğine dikkat çekiyor.

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 2008 ve 2009 yılının sanayiciler için zor geçtiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:

Haberin Devamı

“Geçtiğimiz iki yılda alınan darbelerin etkisi geçmiş değil. Kimi şirketler kanayan yarayı kısa sürede durduramadı. Zora giren firmalar ise daha çok bu kesimde yer alıyor. Alacaklıların önemli bir kısmı bankalardan oluşuyor. Bir fabrika sahibi için en zor durum fabrikasının icraya düşmüş olmasıdır. Gecesini gündüzünü verdiği fabrikasının düştüğü durum yatırımcısını mahveder” açıklamasını yaptı.

Kayseri’nin ilk iplikçisi icradan kurtulamadı

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin kurucularından ve OSB’nin ilk yatırımcısı olan Katartaş Şirketler Grubu’na bağlı Mimataş Tekstil Sanayi AŞ’nin fabrikası icradan satılıklar arasında yer alıyor.

Tekstil sektöründeki geçmişi 75 yılı aşan ve üçüncü nesil tarafından yönetilen Katartaş Grubu’na bağlı bulunan Mimataş Tekstil, Türkiye’nin en büyük iplik üreticisi fabrikalarından biriydi. Tekstildeki geçmişi 1936 yılına dayanan Katartaş Grubu’nda 1000’in üzerinde kişi çalışıyordu. Grubun krize girmesinin sebebi bankaların kredilerini erken çağırması olarak gösterilmişti. Mimataş Tekstil, Mart 2007’de Özbek-İsveç ortaklı Aim Tekstil Fabrikası’nı 48 milyon dolar bedel ile satın almıştı. Kayseri Serbest Bölge’de bulunan ve 103 bin metrekare kapalı alan üzerinde bulunan Mimataş Tekstil’in birinci icradan satışı 23 Temmuz’da yapılacak.

Haberin Devamı

Dardanel’in Enez’deki fabrikası icradan satılık

Temelleri 25 yıl kadar önce Niyazi Önen tarafından atılan Dardanel Önentaş Gıda’nın Edirne Enez’deki domates fabrikasının da icradan satışı istendi. Enez İcra Müdürlüğü’nün birinci satışını 16 Ağustos’ta yapacağı fabrika için içindeki tesisat ile birlikte 7 milyon 351 bin TL’lik bir değer biçildi. Başta konserve balık olmak üzere hazır gıda pazarının önemli oyuncularından Dardanel Gıda için zorlu süreç 2001 krizi ile başladı. İcradan satış bekleyen Enez’deki domtases fabrikasını 1995’te satın alan Dardanel, 2001 krizi yanı sıra 2008’deki küresel krizden de olumsuz etkilendi.

25 yıllık Doğruöz’ün fabrikası yeni sahibini arıyor

Haberin Devamı

İcradan satış bekleyen fabrikalardan biri de hazır giyim sektöründe faaliyet yürüten Celalettin Doğruöz’ün 1984 yılında kurduğu Doğruöz Giyim Sanayi AŞ.’nin Eskişehir OSB’deki tekstil fabrikası. Yapı Kredi Bankası’nın alacaklı olduğu fabrika, içinde bulunan teçhizat ile birlikte 3.2 milyon TL muhammen bedel ile satışa konuldu. 10 bin 800 metrekare alan üzerine kurulu bulunan Doğruöz Giyim, ağırlıklı olarak ihracata yönelik üretim yapıyordu.

Doğruöz, Dassion, Paris ve Rui-Felizardo markaları ile ihracat yapan şirket, 5 yıl öncesi kadar en parlak dönemini yaşıyordu. Ardı sıra yeni markalar geliştiren, yurtdışında kendi istediği firmalar ile çalışan Doğruöz Giyim, erkek giyimin önemli üreticilerden bir konumundaydı. Firmanın ihracat pazarları arasında Danimarka, İsrail, Rusya, Yunanistan, Fransa, Hollanda İsveç gibi gelişmiş ülkeler bulunuyordu. En fazla ihracat yaptıkları pazarların başında yer alan Yunanistan’ın eski başbakanı Kostas Karamanlis ve dönemin Atina valisine de takım elbise hediye eden Doğruöz Giyim, 500 kişiye istihdam sağlıyordu. Yılda 180 bin takım elbise üretme kapasitesine sahip fabrikanın icradan satışını yapan Eskişehir İcra Müdürlüğü ihaleyi 19 Temmuz’da düzenleyecek.

Haberin Devamı

Salça devinin fabrikası  da icradan satışta

Türkiye’nin ilk konserve salça üreticisi Akfa’nın Bursa Karacabey’de bulunan fabrikası da satılık. Karacabey İcra Müdürlüğü’nün birinci satışını yapacağı fabrikanın arsası için 5.5 milyon TL, içinde bulunan makine ve teçhizat için de 7.5 milyon TL olmak üzere toplam 13 milyon 92 bin TL muhhammen bedel belirlendi. Karacabey -Bandırma yolu üzerinde bulunan hali hazırda fabrika işler durumda. Fabrikayı 2005 yılından bu yana Ankara Bakkalar Odası ve Ankara Esnaf Kefalet Koperatifi’nin kurduğu Dikey Gıda Pazarlama AŞ. işletiyor. Akfa salça Türkiye’de üretilen ilk konserve salça markası olma özelliğe sahip. 1980’li yıllarda Türkiye’de pazarın yüzde 20’sine hakim olan Akfa’nın sahipleri Recep Havuz ve Servet Takış, kısa sürede hızlı bir büyüme kaydedip, şirketi ülkenin en büyük holdingleri ve sayılı ihracatçıları arasına sokmuşlardı. Ancak Akfa için sonun başlangıcı, çay sektörüne yapılan 35 milyon dolarlık yatırım ile başladı. Salçada kazandığını çayda kaybeden şirket 1993’te iflas noktasına geldi. Uzun yıllar birlikte hareket eden iki ortak Recep Havuz ile Servet Takış, araya başka sorunların da girmesi ile yollarını ayırdı.

Haberin Devamı

İlk gözağrısına gazete ilanı ile müşteri arıyor

Tekstil sektöründeki geçmişi 1930’lu yılların başına dayanan Bursalı Türkün Holding’in Bursa OSB’deki fabrikalarından biri de satışa çıkarıldı. Üçüncü kuşak temsilcilerden Erol Türk tarafından 1976 yılında kurulan Erol Türkün Tekstil Sanayi AŞ’nin, Bursa OSB’deki 5.865 metrekare alan üzerine kurulu fabrika binasına gazete ilanı ile müşteri aranıyor. Temel faaliyet alanı tekstil olan Türkün Holding’in sitesinde yer alan bilgilere göre Erol Türkün, tekstil alanındaki organize üretimine 1976’da 8 tezgah satın alarak başladı. Şimdilerde satışa koyduğu fabrika binasının kurulu olduğu arsa ise Erol Türkün’ün 1981’de Bursa OSB’de aldığı ilk arsa konumunda.


Fabrika ismi                Muhammen bedeli
Dardanel Enez Konserve Fab.(Edirne) 7.351 bin TL
Gözde Un Fab. (Manisa Akhisar) 1.355 bin TL
Erbotaş Ereğli Boru Fab. (Zonguldak) 3.432 bin TL
Altın Bulgur Fab. (Malatya)  368 bin TL
Mimataş Tekstil Sanayi (Kayseri) 19.310 bin TL
Ranko Tekstil Fab. (Bursa) 3.847 bin TL
Şan-Öz Teksil Fab. (Bursa) 1.381 bin TL
Nurak Tekstil Endüstri Fab. (Gaziantep) 11.997 bin TL
Alkan Deri Fa. (İzmir) 2.697 bin TL
Kesgin Gıda Fındık Fab. (Giresun) 3.726 bin TL
Çamavlu Peynir Fab. (İzmir) 1.092 bin TL
Sayıntürk Tekstil Fab (Denizli) 5.569 bin TL
Doğruöz Giyim San. Fab. (Eskişehir) 3.240 bin TL
Keşan Un San. Fab. (Edirne) 5.044 bin TL
Sincan Styropor ve Plastik Fab. (Bursa) 1.500 bin TL
Niksan Un Yem Fab. (Tokat)    2.256 bin TL
Ova Hububat Bakliyat Fab (Gaziantep) 10.794 bin TL
Akyıl Tekstil Fab. (Diyarbakır)  4.325 bin TL
Akfa Salça ve Konserve Fab. (Bursa) 13.092 bin TL
Özsan Soba Fabrikası (Kayseri) 1.208 bin TL

Not: İcradanihaleler.com ve İcraihaleilan.com sitelerinden yararlanılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!