Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre mayıs ayına göre haziranda üretimdeki azalma da yüzde 2 ile yine yüzde 0.9 olan beklentilerin üzerinde oldu. Yılın ikinci çeyreğinde sanayi üretimindeki artış yüzde 5.3 oldu. İlk çeyrekteki yüzde 9.9’luk sanayi üretimi büyümesinin altında kalsa da Türkiye ekonomisi büyümesine sanayi önemli bir katkı verecek. Analistler ikinci çeyrekte yüzde 4-5 aralığında büyüme öngörüyor. Analistler yılın ikinci yarısında sanayide yavaşlamanın belirginleşmesini bekliyor.
TÜİK verilerine göre sanayi üretiminde yüzde 3.2 artışı getiren en önemli sektör gıda. İhracatçı sektörler kan kaybederken ağırlıklı iç tüketime yönelik üretim yapan gıda başta olmak üzere içecek, tütün, eczacılık ile gemi, yat, lokomotif imalatı yapan diğer ulaşım araçları sektörü öne çıktı. Gıdada takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yıl hazirana göre üretim artışı yüzde 8.6. Bu artış ana sanayi üretimini 1 puan yükseltti. Gelecek aylarda da gıda sektöründe artışın sürmesi muhtemel.
İÇ PİYASA COŞKUSU
Tekstil, giyim gibi hem ihracatçı hem de iç piyasaya yönelik çalışan geleneksel sektörlerde yavaşlama gözle görünür hale geldi. Tekstilde geçen yıla göre artış yüzde 3.9 ve bunun ana sanayi üretimine katkısı 0.3 puan. Yine iç piyasa ve ihracatta önemli yer tutan kimya sektörü yüzde 12.4’lük üretim artışıyla gıdanın yanında yer aldı. Kimyanın katkısı 0.6 puan. Eczacılık sektörü iki aylık aradan sonra yine sanayi üretiminin gözdeleri arasında. Yüzde 21.7’lik üretim artışı yaşayan sektör 0.7 puanlık katkı yapmayı başardı.
İNŞAAT ETKİSİ
Kok kömürü ve petrol ürünlerinde hazirandaki üretim azalması yüzde 10.4. Bu azalma sanayi üretimini 0.1 puan geriletti. İnşaat sektöründeki yavaşlama sanayide de gözleniyor. İnşaat malzemelerin üretildiği metalik olmayan mineral imalatı yüzde 1.2’lik kayıp yaşadı. Yine hem inşaata hem savunma sanayine üretim yapan fabrikasyon metal ürünlerinde üretim yüzde 0.7 azaldı. Dayanıklı tüketim malları bilgisayar, buzdolabı, beyaz eşya, mobilya üreticileri vatandaşın değişen tavrından etkilendi. Bilgisayar üretimi yüzde 6.1, beyaz eşya üretimi yüzde 4, mobilya üretimi yüzde 15.7 azaldı. Makine ve ekipman sektörü de yeni yatırım ve kapasite artışlarındaki yavaşlama nedeniyle yüzde 1.8’lik üretim düşüşü yaşadı.
YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİMDE ARTIŞ
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ekonomisinin sanayinin öncülüğünde güçlü bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayarak ilk altı ayda sanayi üretimindeki artışın yüzde 7.7 olduğuna dikkati çekti. Haziran sanayi üretiminde yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yüzde 17.9’luk artışın Türkiye’nin yakalamak istediği trendin bir göstergesi olduğunun altını çizen Varank, şöyle devam etti: “Bu yükselişi sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Mayıs rakamlarına göre bir yıl içinde 650 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlandı. Bunun 283 bini sanayi sektörü kaynaklı. Türkiye, tüm dünyada etkisi hissedilmeye başlayan ticaret savaşlarına rağmen temmuzda ihracatını yüzde 11.8 artırdı. Böylece tarihimizin en yüksek temmuz ayı rakamına ulaştık. İhracatımızda sanayi ürünlerinin yüzde 95’e varan oranı, sanayicilerimizin gücünü bir kez daha ortaya koydu.” Varank, ihracat pazarlarındaki toparlanma ve canlı turizm sektörünün sanayinin performansına katkı verdiğini belirterek, “Sağlam sanayi altyapımız ve dinamik girişimcilerimiz, ülkemize yönelik iç ve dış saldırılarla mücadelede en önemli dayanağımızdır. Türkiye, son dönemde yaşanan ekonomik saldırılardan da kazanarak çıkacaktır” dedi.