Sanayide son 1 yılın en sert düşüşü

Güncelleme Tarihi:

Sanayide son 1 yılın en sert düşüşü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2014 10:01

Ekim ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,8 düştü. Beklentiler yüzde 1 düşüş yaşanacağı yönündeydi. Böylece sanayi üretimi aylık bazda son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Verinin ardından dolar da 2,27 TL'yi aşarak 2 ayın zirvesini gördü.

Haberin Devamı

TÜİK sanayi üretim verilerini açıkladı. Ekim ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1.8 azaldı. Beklentiler üretimin yüzde 1 düşeceği yönündeydi. Yıllık sanayi üretimindeki artış ise yüzde 2.6'da kaldı.

Bu verilerle aylık sanayi üretimi son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Daha önce Ekim 2013'te sanayi üretimi yüzde 3 düşmüştü.

2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 düştü.

AVRUPA'DAKİ DURGUNLUK VE ORTADOĞU'DAKİ GERGİNLİK ETKİLİ OLUYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmet Demirkol sanayi üretiminin ekim ayında aylık bazda yüzde 1,8 düşüşün en önemli nedeni olarak, Dayanıklı Tüketim Malı İmalatı olarak gördüğünü belirtti. Demirkol "Dayanıklı Tüketim Mali İmalatı Ekim ayında aylık bazda 2,7 gerilemiş durumda. Dayanıksız tüketim malı ise sadece 0,4 artış göstermiş. Bu tablo bize imalat sanayinde 2014 ilk 9 ayda ki iyileşmenin son çeyrek itibari ile gerilemeye başladığını, düşüşün en önemli nedenleri arasında Avrupa'daki durgunluk ve Ortadoğu'daki gerginliğin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan beklentilerin çok altında gelen Ekim ayı sanayi üretimi 2014 son çeyrek büyümesini de olumsuz yönde etkileyecek. Kasım ve Aralık ayındaki Sanayi Üretim rakamlarında da beklentilerin altında gelmesi muhtemel. BU durumda 2014 yılsonu büyümesinin petroldeki düşüşün olumlu etkisine rağmen imalat sanayisindeki gerileme nedeni ile yüzde 3,3- yüzde 3,5 arasında kalabilir" diye konuştu.

DOLAR YÜKSELDİ

Verilerin ardından dolar 2.2775 TL'ye yükselerek 2 aydan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Cuma günü ABD'de aylık 321 bin istihdam yaratılmasının ardından dolar 2.23 TL'den 2.26 TL'ye çıkmıştı.

Haberin Devamı

"DOLAR TALEBİ DEVAM EDECEK"
İhracatın yavaşlaması ve büyümenin iç talebe kaydığının bir göstergesi olarak yorumladıklarını belirten Global Yatırım Stratejisti Gökhan Uskuay doların tüm dünyada yükselişe geçtiğine dikkat çekti. Uskuay "Özellikle Ekim ayından itibaren gelişen para birimlerinde rekor düşük seviyelere gerileme mevcut. Ekim sonunda beri Türkiye’ye giren sıcak para girişi nedeniyle biz bu etkiyi TL’de hissetmedik. 17 Aralık FED toplantısında şahin bir noktaya götürecek bir istihdam ve ücret artışları ile karşı karşıyayız. Bu da dolar talebinin devam edeceği bir hafta geçirmemize neden olacak. 2,26-2,30 bandında bir hareket bekliyoruz" dedi.

FED TOPLANTISI TL ÜZERİNDE STRES OLUŞTURABİLİR
ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Arda Coşar yurt içinde cari açık ve büyüme verilerinin olumsuz gelmesi beklentileri ile yüksek açıklanabilecek ABD perakende satışlar verisiyle kurun 2.2750 TL direncini yukarı yönlü kırması durumunda yükselişin hızlanabileceğini belirtti. Arda Coşar "Bu durumda 2.2850 ve 2.3000 dirençleri izlenebilir. USD’nin 2.2750 direnci üzerinde tutunamaması durumunda ise 2.2650 ve 2.2580 destekleri hedeflenebilir. USD’nin bundan sonraki seyri açısında 2.2750 direnci kritik öneme sahip zira bu seviyenin aşılması TL açısından olumsuz bir durum oluşturabilir. Gelecek 16-17 Aralık FED toplantısına kadar olumlu ABD verileri TL üzerinde stres oluşturabilir" diye konuştu.

SERMAYE MALI ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş sermaye malı üretiminde gerçekleşti.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5.5 ile sermaye malı üretiminde gerçekleşti.

DİĞER ULAŞIM ARAÇLARINDA DÜŞÜŞ

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 19.2 ile diğer ulaşım araçlarının üretiminde gerçekleşti.

Bu azalışı, yüzde 9.5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 5.3 ile ana metal sanayi takip etti.

Haberin Devamı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10.7 ile tütün ürünleri üretiminde gerçekleşti.

Bu artışı, yüzde 8.4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi, yüzde 4.0 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!