DHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2009 20:13
İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin (İAOSB) bünyesindeki şirketlerin krizden nasıl etkilendiğini belirlemek için yaptığı ankette Ağustos 2008’den bu yana bölgede 32 sanayi kuruluşunun kapandığı 6 bin kişinin işini kaybettiği belirlendi.
İOSSB yönetimi Ağustos 2008-Şubat 2009 dönemi için yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını yazılı olarak açıkladı. Çalışma ekonomik krizin boyutlarını da rakamlarla çarpıcı şekildi ortaya koydu. Anket çalışmasına katılan firmaların yüzde 29’unun önce elemanlarını ücretli ve ücretsiz izine çıkardığı, durgunluğun devam etmesiyle bir süre sonra da eleman sayısında azaltmaya gittiği belirtildi. Ankete yanıt veren firmaların yüzde 62’sinin eleman çıkardığı, yaşanan kriz nedeniyle firmaların yüzde 83’ünün siparişlerinin yüzde 47 oranında azaldığı ortaya çıktı. Firmaların yüzde 79’unun üretimlerini yüzde 45 oranında azalttığı, ihracatın da yüzde 52 düştüğü ortaya çıktı. Anketi yanıtlayan firmaların yüzde 41’inin ihracatının azaldığı yüzde 9’unun ise arttığı bildirildi. İthalat da bu dönemde yüzde 57 oranında düştü.
İzmir
Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde krizin etkilerini belirlemek amacıyla 2008 Kasım ve 2009 Şubat aylarında iki adet anket çalışmasının yapıldığı bildirilen açıklamada, Kasım ayı sonunda 17 olan kapanan firma sayısının 32’ye yükselmesinin bölgede krizin ‘Dolu dizgin sürdüğünü’ gösterdiğine dikkat çekildi. Açıklamada şu tespitlere yer verildi:
“Kasım ayı anketimizde, kapanan ve üretimini azaltmak zorunda kalan firmalarda çalışan 3 bin 500 kişi işlerini kaybetmişti. Bu sayı Şubat ayında 6 bine ulaşmıştır. Kasım ayında firmaların yüzde 45’i işçi çıkartmıştı. Şubat ayında bu oran yüzde 62’ye çıkmıştır. Firmaların yüzde 63’ü kasım ayında üretimlerini azaltmak zorunda kalmış, bu oran Şubat ayında yüzde 79’a çıkmıştır. Kasım ayında firmaların yüzde 72’sinin siparişleri azalma göstermiş, Şubat ayında siparişleri azalan firma oranı yüzde 83’e ulaşmıştır. Kriz ortamında tahsilat süreleri kasım ayında ortalama 124 gün iken, Şubat’ta tahsilat süresi ortalama 132 güne çıkmıştır.”
İSTEKLER İAOSB tarafından yayınlanan raporun son bölümünde de istekler yer aldı. Krizin etkisinin azaltılması için istek ve beklentiler de şöyle sıralandı,
“Vergi, geçici vergi, kurumlar vergisi oranları düşürülmeli ve 6-12 ay süreyle ötelenmeli. SSK prim oranları düşürülmeli, prim ödemeleri en az 6 ay ertelenmeli. İhtiyaç duyan tüm firmaların yararlanmasını sağlayacak şekilde Kısa Çalışma Ödeneğine işlerlik kazandırılarak başvurular daha kısa sürede sonuçlandırılmalı. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı. Bankalar sanayi firmalarının kara gün dostu olduğunu göstermeli KOBİ'lere uzun vadeli düşük faizli
kredi kullandırtmalı ve kredi faiz oranlarını,
Merkez Bankası'nın belirlediği mevduat faiz oranlarıyla aynı seviyeye çekmeli. Bankalar ödeme güçlüğü çeken firmaların da borçlarını yeniden yapılandırmalı. İşçi çıkarmayan firmalar desteklenmeli, işsizlik fonunda biriken tutarın bir miktarı işveren üzerindeki SSK primlerine ve çeşitli vergilere indirim olarak yansıtılmalı. Enerji faturaları üzerinden kesilen TRT payı, enerji fonu, belediye tüketim vergisi ve özel tüketim vergisi kaldırılmalı. Devam eden yatırımları da kapsayacak şekilde acil olarak yatırım indirimi devreye konulmalı. Güven ortamı yaratılmalı. Kriz ortamında ödemeler konusunda firmalar birbirlerine destek olmalı. Eximbank'ın kredi kaynakları arttırılmalı. Kısır siyasi tartışmalara son verilmeli. İç talebi canlandıracak önlemler alınmalı. Piyasalara para sürülerek likidite arttırılmalı. Kamu harcamaları arttırılmalı. Turquality bazında ihracatçı firmalara pazarlama desteği verilmeli.”