Güncelleme Tarihi:
SANAYİ üretimi yılın ilk iki ayının aksine martta geçen yıla göre yüzde 2.9 arttı ve yüzde 3.6 seviyelerinde olan beklentiye ulaşamadı. Şubata göre sanayi üretiminde ise yüzde 0.5’lik yavaşlama var. Geçen yıla göre artıştaki hız kaybı Eylül 2015’ten beri görülen en düşük büyüme. Aylık düşüş ise Kasım 2015’ten beri görülmemişti. Büyümenin en önemli göstergesi sanayi üretiminde ivme kaybı olsa da ilk iki aydaki hızlı artış Türkiye ekonomisinin büyümesine olumlu katkı sağlayacak. Sanayi ilk çeyrekte takvim etkisinden arındırılmamış olarak yüzde 4.7, arındırılmamış olarak ise yüzde 5.7 güçlü bir büyüme gösterdi. Bu yılın ilk çeyreğinde ekonomideki büyümenin yüzde 5’e yaklaşabileceğini gösteriyor.
OTOMOTİVDE SIKINTI
İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu sanayi üretimindeki zayıflamanın katkısının 2.8 puana gerileyen imalat sanayinden kaynaklandığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Martta yurtiçi otomotiv üretim verisi ihracattaki katkının devam etmesi nedeniyle yıllık bazda artışın olabileceğini gösteriyordu ancak sanayi verisi bunu desteklemiyor.”
İÇ TALEBE TERÖR FRENİ
MUAMMER Kömürcüoğlu ana sanayi gruplarına göre sanayi üretiminde, yılın ilk 2 ayında endekse önemli katkı sağlayan dayanıksız tüketim malı üretiminin desteğinde bir azalma görüldüğünü belirterek “İlk iki ayda asgari ücret artışı kaynaklı artış görmüştük. Her ne kadar bu etki martta devam ediyor olsa da, ilk sinyalini PMI endeksinde de aldığımız üzere artan terör eylemlerinin talep tarafından etkili olduğunu görüyoruz. Benzer eğilim nisanda da devam edebilir” dedi. Kömürcüoğlu yılın ikinci çeyreğinde ise sanayide ve büyümede ivme kaybı bekliyor.