Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise mayıs ayına göre yüzde 1.4 azaldı. Yılın ilk çeyreğinde çok daha iyi bir performans gösteren sanayi üretimi ikinci çeyrekte yavaşladı. İlk çeyrekte yüzde 5’e yakın büyüyen sanayi üretiminin ikinci çeyrek büyümesi yüzde 2.5’te kaldı. Bu ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinde olası bir yavaşlamaya işaret ediyor.
OTOMOTİV VE GİYİM GÜÇLÜ
Verilere göre imalat sanayinde geçen yıla göre üretimdeki kayıp yüzde 0.4. İmalat sanayinde haziranda kaybı sınırlayan ise geçen yıla göre üretimini yüzde 6.9 artıra otomotiv, yüzde 9.3 artıran giyim ve yüzde 1 artıran tekstil oldu. Son aylarda hızlı artış gösteren eczacılık ürünleri imalatında ise yüzde 3.2 kayıp yaşandı. İhracatçı sektörler bir kez daha sanayi üretiminde başı çekti ve daha fazla kayıp yaşanmasını engelledi.
TEMMUZDA DÜŞÜŞ OLABİLİR
Analistler ekonomik büyümenin sanayi verisi sonrası Türkiye ekonomisinde büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 3 seviyesinde kalmasını ilk yarıda ise Türkiye’nin yüzde 4 büyümesini öngörüyor. Temmuzda da bayram tatili ve darbe girişiminin etkisinin sanayi üretiminde gözlenmesi bekleniyor. Öte yandan Halk Yatırım’ın notunda, yatırım eğiliminde tekrar zayıflama, dayanıksız tüketim mallarında ciddi azalış görüldüğü, dayanıklı tüketim mallarında ise artış eğiliminin ılımlı devam ettiği belirtilerek, sanayi üretim verisi ardından ekonominin genel büyüme oranının ikinci çeyrekte yüzde 3 civarına gerileyebileceği bildirildi. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre büyümenin 2015 yılındaki yüzde 4 seviyesinden bu yıl yüzde 4.5’e hızlanacağı öngörülüyor.