Güncelleme Tarihi:
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE), "İmalat Sanayiinde Üretimde Çalışanlar, Üretimde Çalışılan Saat ve Kısmi Verimlilik Endeksi" sonuçları açıklandı.
Buna göre, 2001 yılının dördüncü üç aylık döneminde üretimde çalışan sayısında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, kamu sektöründe yüzde 7.2, özel sektörde de yüzde 12.2 oranında bir azalış meydana geldi. Böylece, üretimde çalışan sayısı, toplamda yüzde 11.5'lik azalışla sonuçlandı.
KRÄ°Z ETKÄ°LEDÄ°
Â
Üretimde çalışılan saatte kamu sektöründe gene yüzde 9.3, özel sektörde de yüzde 13.5 oranında bir gerileme yaşandı. Toplamda da yüzde 12.8 oranında bir düşüş yaşandı.
Kismi verimlilik endekslerine bakıldığında, yine ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının yansımaları dikkati çekerken, üretimde çalışan kişi başına verimlilik de eksilerde seyretti. Buna göre, kamu sektöründe kişi başına kısmi verimlilik yüzde 0.3, özel sektörde yüzde 2.2 düştü. Her iki sektörün ortalaması ise eksi yüzde 1.5 oldu.
  Â
Üretimde çalışılan saat başına kısmi verimlilikte, kamu sektöründe yüzde 2'lik bir artış yaşanırken, özel sektör eksi yüzde 0.7'de kaldı. Saat başına kısmi verimliliğin ortalaması da yüzde 0.1 oranında minik bir artışla kapandı.
Ä°MALAT SANAYÄ°NDE ÃœCRET ARTIÅžLARI
Geçen yılın dördüncü üç aylık döneminde (Ekim-Kasım-Aralık), bir önceki yılın aynı dönemine göre imalat sanayinde, üretimde çalışılan saat başına ücrette yüzde 33.1, üretimde çalışan kişi başına kazanç da yüzde 33.8 ve diğer işlerde çalışan kişi başına kazançlarda da yüzde 39.3 oranında artış görüldü.
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), "Üretimde Çalışılan Saat Başına Ücret, Üretimde ve Diğer İşlerde Çalışan Kişi Başına Kazanç Endeksi" sonuçları belli oldu.
Yapılan açıklamada, imalat sanayinde, 2001 yılı dördüncü döneminde bir önceki döneme göre, üretimde çalışılan saat başına ücretin yüzde 6.5, üretimde çalışan kişi başına kazancın yüzde 6.6 ve diğer işlerde çalışan kişi başına kazancın ise yüzde 10.1 arttığı belirtildi.
  Â
İmalat sanayinde, üretimde çalışılan saat başına ücretteki artış devlet sektöründe yüzde 32.2, özel sektörde ise yüzde 33.6 olarak gerçekleşirken, yine aynı dönemde üretimde çalışan kişi başına kazançtaki artış, devlet sektöründe yüzde 30.3, özel sektörde yüzde 35.1, diğer işlerde çalışan kişi başına kazanç ise devlet sektöründe yüzde 38.1, özel sektörde yüzde 39.3 olarak kaydedildi.
Üretimde çalışılan saat başına ücretlerde en çok artış yüzde 45.5 ile metal eşya sanayinde, yüzde 43.5 artışla taşıt araçları ve karoseri imalatında ve yüzde 39.8'lik artışla metalik olmayan diğer madde imalatında görüldü.
Saat başına ücretlerde tıbbi, hassas ve optik aletler, saat imalatında yüzde 7.4'lük artışla en düşük yükselme gözlemlendi.
  Â
Öte yandan, üretimde çalışan kişi başına kazançta en yüksek artış yüzde 52.6'lık artışla radyo, TV haberleşme cihazları imalatında, yüzde 49.9'la metalik olmayan diğer madde imalatında ve yüzde 46.8'lik artışla kağıt ve kağıt ürünleri imalatında görüldü.
Kişi başına kazançta en az artış, büro, muhasebe bilgi işlem makina imalatında ve derinin işlenmesi imalatında gerçekleşti.
Diğer işlerde çalışan kişi başına kazançlarda da en yüksek artışlar, yüzde 50.4'lük artışla metalik olmayan diğer madde imalatında ve yüzde 49.7'lik artışla radyo, TV haberleşme cihazları imalatında görülürken, en düşük artış yüzde 20.3'lük artışla basım ve yayım imalatında oldu.
                        Â
               Â