Güncelleme Tarihi:
SANİFOAM Sünger Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) halka arzını tamamladı ve GİP’in 5’inci şirketi olarak hisseleri borsada işlem görmeye başladı. Şirketin Yönetim Krulu başkanı Yıldırım Ulkat, Yüzde 37.91’lik hisseyi halka raz ettiklerini ve yaklaşık 10 milyon lira gelir sağladıklarını belirterek, “Elde ettiğimiz gelirin bir kısmıyla ticari kredilerimizi kapatacağız, bir kısmıyla da üretim tesislerimizdeki makina parkımızı yenileyeceğiz. Hedefimiz bu yılı 30 milyon lira ciroyla tamamlamak” dedi. Ulkat şöyle konuştu:
Sünger ve türevlerinde uzmanlaştı
Sanifoam’ı 1990’da kurduk. Başlangıçta amacımız hastane yatakları üretmekti. Ancak sonra piyasadaki talep bizi farklı alanlarda sünger ve türevlerini üretmeye yöneltti. Şu anda sanayinin pek çok alanına üretim yapıyoruz. Otomotive, beyaz eşyaya, inşaat sektörüne ses ve ısı yalıtımı amaçlı nitelikli süngerler, evlerde kullanım için bulaşık süngerleri üretiyoruz. Metal işleyen herhangi bir fabrikada bile bizim ürünümüz mutlaka vardır. Çok özel süngerler üretiyoruz.
Bursa, Eskişehir ve Çerkezköy’de üretim
200 kişilik istihdamımız var. Ana fabrikamız Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapıyor. Bursa ve Eskişehir’de de birer tane üretim tesislerimiz var. Çerkezköy’deki fabrikamız hem konvert ediyor, hem de hammadde üretip kendi üretimiz için de piyasadaki diğer üreticiler için de tedarikte bulunuyor. Bursa’daki fabrikamızda ise ağırlık temizlik sektörüne üretim. Eskişehir’deki fabrikamız özellikle beyaz eşya üreticileri başta olmak üzere bölgedeki büyük sanayicilere tedarikçi konumunda. Aslında işimiz gereği bizim, lokal üretim tesisleri kurmamız gerekiyor. Yurtdışında da böyle bir stratejiyle yürüyeceğiz. Çünkü bizim ürünlerimizin tüketim bölgesine yakın olması son derece önemli.
Bütün KOBİ’lere tavsiye ediyorum
Halka arzdan önemli miktarda gelir sağladık ancak halka arzın asıl önemli etkisi şirketimiz için kurumsallaşma olacak. Halka arz yapmış bir şirket finans çevrelerinde daha kurumsal daha şeffaf ve güvenilir hale geliyor. Bu da şirkete her açıdan büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda yurt dışında tedarikçisi olduğumuz büyük sanayici müşterilerimiz bizden uluslararası standartlarda bilanço istiyorlardı. Şimdi biz bu sorunu da çözmüş olduk. Halka açık bir üretici olarak yabancı müşteriler için şeffaf ve tercih edilir duruma geldik. Çok sayıda üretici şirket GİP’ten yararlanabilecek durumda. Biz inceledik ve büyük kolaylıklar olduğunu gördük, değerlendirdik. Halka arzı teşvik edici bir mekanizma da kurulmuş.”
Eski gazeteci sanayiye girdi, 3 fabrikaya ulaştı
SANİFOAM Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Ulkat, 1960 Nevşehir doğumlu. Banka memuru bir babanın çocuğu olarak Anadolu’nun birçok yöresinde yaşadı. 1976’da üniversite için İstanbul’a geldi. Basın Yayın Yüksekokulu’nu 1980’de bitirdi. Ses-Hayat Grubu’nun dergisinde mesleğe başladı. Güneş, Dünya ve Günaydın gazetelerinde 7 yıl gazetecilik yaptı. 1987’de bir gazetecilik bursuyla İngiltere’ye gitti. Döndüğünde çalıştığı gazetenin satılmış olması nedeniyle gazeteciliğe başlayamadı ve baskılı işler yapmak için bir ajans kurdu. Birinci Körfez Krizi’nden sonra bir arkadaşı ile ortaklık kurup Türkiye’de hastane yatakları üretimine girdi. Bir süre sonra ortaklıktan ayrılan Ulkat, otomotiv sanayi başta olmak üzere sanayicilerin ihtiyaç duydukları farklı formlarla poliüretan, sünger, köpük, polietilen, üretimiyle işlerini büyüttü. Bulaşık süngerleri ve temizlik bezleriyle de perakendede büyüdü. Sanifom’ın 3 üretim tesisi bulunuyor.
DİĞER E-KOBİ HABERLERİ
Avrupa’nın yönetmeliğiyle bitki zengini olamayız
B’IOTA Laboratuarları çatısı altında 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren B’iota Vakfı, İstanbul Üniversitesi ile işbirliği yaparak Türkiye’de botanik bahçesi kuracak. B’iota Genel Müdürü Cihat Dündar, boş arazilerin inşaat projelerine verildiğini bu nedenle de arazi bulma konusunda zorluk çektiklerini söyledi. Dündar, “Botanik bahçeleri zamanla bitki çeşidi arttıkça genişleyen yerlerdir. Biz de ilk etapta Zekeriyaköy’de bir arazi üzerinde çalışmamızı başlatacağız. 1 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık bu iş için. Proje genişlerse bütçemiz de artacak” dedi. Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından son derece zengin bir ülke olduğunu hatırlatan Cihat Dündar şu bilgileri verdi:
Çin’i örnek almalıyız
“Yeni yasaya göre yurtdışındaki botanik bahçeleri bizden bitki alamıyor. Biz de yurtdışından alamıyoruz. Ancak bizim planladığımız botanik bahçesinin dünyayla entegre olmasını istiyoruz. Bu noktada da yasa nedeniyle sıkıntılar yaşayacağız. Türkiye’de 10 binden fazla bitki çeşidi var ve bunun yaklaşık 3 bini endemiktir. Türkiye bitki konusunda kendi yönetmeliğini oluşturamadı. Avrupa’nın yönetmeliğini kullanıyoruz. Ancak Avrupa’da bitki çeşidi bizdekinden çok daha az. Dolayısıyla birçok bitkimiz yönetmelikte yer almadığı için bilimsel çalışmalarda kullanamıyoruz. Bu konuda en doğrusunu Çin yaptı. Bitki çeşidi bol olduğu için kendi yönetmeliğini oluşturdu. Bizim de kendimize ait bir yönetmeliğimiz olursa bitki zenginliğimizi kullanabiliriz.” - Sinem VURAL
Sarmaşıktan şampuan üretti
BAYANLARIN en büyük sıkıntılarından bir tanesi de saçlarının geç uzaması. Bu konuda da çalışmalar yaptık ve sarmaşık bitkisinin bu sorunun çözümüne destek verdiğini keşfettik. Saç uzamasına yardımcı olacak ürünümüz Bioblas Speed Effect yakın zamanda raflarda yer alacak.
Turquality ile hedef büyüttü
TÜRKİYE’de 1200’ün üzerinde satış noktası ile tüketicilerle buluşan ve 32 ülkeye ihracat yapan, züccaciye sektörünün önde gelen markası Hisar, Turquality belgesinin sahibi oldu. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan “44 yıldır sektördeyiz ve pek çok ilke imza atarak markamızı bugünlere taşıdık. Sektörümüzde de ilk Turquality belgesini aldık. Markamızın gücünün Turquality desteği ile birleşmiş olmasının ciddi bir sinerji getireceğini düşünüyorum. Markamız, Turquality programının desteği ile daha çok ülkede daha fazla noktaya ulaşacak. Hedefimiz Almanya, Mısır, Azerbaycan ve S. Arabistan gibi ülkelerde öncelikli olarak mağazalaşmak” dedi.