Sanayicilerden BOTAŞ'a tepki

Güncelleme Tarihi:

Sanayicilerden BOTAŞa tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2008 12:54

İzmir ve Manisa'daki 5 organize sanayi bölgesinin başkanları ortak bir toplantı düzenleyerek BOTAŞ'ın sanayicilerden teminat mektubu istemesini ve doğal gaz dağıtımından OSB'lere verilen payın yüzde 1'e indirilmesini protesto etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odasında (EBSO) düzenlenen toplantıya İzmir Atatürk OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Aliağa OSB Başkanı Atıl Akkan, Kemalpaşa OSB Başkanı Pınar Yurdun, Tire OSB Başkanı Kamil Porsuk ve Manisa OSB Başkanı Sait Türek katıldı.

Atatürk OSB Başkanı Uğurtaş, OSB yönetimlerinin bölgelerinde doğal gaz dağıtımı ve tahsilatını yapmaları karşılığı dağıtımdan aldığı yüzde 3'lük kesintinin yüzde 1'e indirildiğini, yılbaşından sonra da bu payın tamamen kaldırılacağını söyledi.

Bu payın OSB'lerin dağıtım yatırımlarını, bakım ve işletme masraflarını karşılamak amacıyla alındığını ifade eden Uğurtaş, yüzde 1'lik payla bu hizmetin verilmesinin mümkün olmadığını, bunun tamamen kaldırılmasının da anayasal suç olacağını savundu.

Uğurtaş, bölge olarak dağıtım için 4 milyon avro yatırım yaptıklarını, gaz bedellerini BOTAŞ adına sanayiciden toplayıp BOTAŞ'a verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
“(Yatırım yap, gazı dağıt, parayı topla) diyorlar sonra bunun karşılığında bir bedel vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Bu işi, bir bedeli olmadan kim yapar ? Bunu hiçbir OSB'nin kabul etmesi mümkün değil. Anayasal suç işleniyor. Kimse kimseye angarya iş yaptıramaz. OSB Üst Kuruluşu ile de görüştük. Bu konuda ülke çapındaki tüm OSB'ler aynı görüşü paylaşıyor. Hukukçularımız hazırlık yapıyor, en kısa sürede idare mahkemelerine dava açacağız.”
Uğurtaş, OSB paylarını kaldırmanın “mantığa uymadığını”, bunun arkasında başka bir nedenin yattığına inandıklarını söyledi. OSB'lerin bu uygulamayla yıldırılmaya çalışıldığını savunan Uğurtaş, bu hizmetlerin OSB'lerin elinden yok fiyatına alınıp bazı firmalara peşkeş çekileceğini ileri sürdü.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın da konuyu bildiklerini ve aynı şikayetlerde bulunduklarını savunan Uğurtaş, “İcra noktasında bulunanların görevlerinin gereğini yapmalarını beklediklerini” ifade etti.

Uğurtaş, hiçbir OSB'nin BOTAŞ'a borcunun bulunmamasına rağmen buradaki sanayicilerden teminat istendiğini, kuruma borçlarını ödemeyenlerin cezasının sanayiciye çektirilmek istendiğini savundu.

Türkiye'deki tüm OSB'lerin teminat mektubu vermemekte kararlı olduğunu belirten Uğurtaş, “Gelsinler gazımızı kessinler. Hangi gerekçeyle keseceklerini merak ediyoruz. Buna güçlerinin yetip yetmeyeceğini de görmek istiyoruz” diye konuştu.

“BOTAŞ'IN KAYNAK İHTİYACI”

Aliağa OSB Başkanı Akkan ise BOTAŞ'ın istediği zaman vanayı kapatma imkanı bulunmasına rağmen teminat mektubu istemesinin ardında, teminat mektuplarının başka amaçlar için kullanılmak istenmesinin yattığını ileri sürdü.
BOTAŞ'ın kötü idare edildiğini, “bir yerlere para kaptırdığını”, bu zarardan kurtulmak için sanayiciden teminat mektubu istediğini ve bu mektuplar kullanılarak bankalardan kredi çekileceğini savunan Akkan, “Bu konu BOTAŞ'a acil kaynak yaratmaktan başka bir şeyi amaçlamıyor” dedi.

BOTAŞ'ı “Deli Dumrul”a benzettiklerini ifade eden Akkan, “BOTAŞ'tan gönderilen yazıda teminat mektubu verilmemesi halinde 1 Ocak 2009'da gazın kesileceği söyleniyor. Normal zamanda çalışmayan BOTAŞ, resmi tatilde gelip vanamızı kapatacakmış. Kendilerini bekliyoruz” dedi.

Akkan, kontrat devirleriyle doğal gaz piyasasında gelecek dönemde yeni satıcıların ortaya çıkacağını, BOTAŞ'ın sanayicilerin tepkisini çekecek kararlarının ardında yeni satıcılara müşteri kazandırma niyetinin yattığını iddia etti.
Akkan, “Bu kriz ortamında, yıl sonu gibi bir dönemde, 10 günlük bir zamanda hangi banka 20-30 milyon YTL teminat verebilir? Sen kaptır paraları Melih Gökçek'e, sonra gel sanayiciden iste. Hükümet bu konuda gerekeni yapmıyor. BOTAŞ Genel Müdürü emrinde. Bir kararnameyle gönderilebilir. Yerine işi bilen biri getirilebilir” diye konuştu.

KÖMÜRE DÖNÜŞ

Kemalpaşa OSB Başkanı Pınar Yurdun ise doğal gaza gelen zamlar ve teminat sıkıntısı nedeniyle bazı fabrikaların kömüre geri döndüğünü söyledi. Bölgenin 20 milyon metre küp olan aylık gaz tüketiminin Kasımda 14 milyon metre küpe düştüğünü ifade eden Yurdun, vanaların kapanması halinde elektrik santrallerinin de çalışmayacağını ifade etti.
Toplantıda, 5 organize sanayi bölgesinde doğal gazın bir gün kesilmesi halinde üretim kaybının 100 milyon dolar civarında gerçekleşeceği de ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!