Sanayiciler, Avrupalı büyükelçilerin gözlerine bakıp böyle seslendi: Mallarımızı alıyorsunuz bizi almıyorsunuz

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciler, Avrupalı büyükelçilerin gözlerine bakıp böyle seslendi: Mallarımızı alıyorsunuz bizi almıyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 07:00

Ankara Sanayi Odası’nın iş dünyası ile yabancı misyon temsilcilerini bir araya getirdiği Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu’nun 12’ncisi önceki akşam Etnoğrafya Müzesi’nde büyük bir katılımla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Resepsiyona çok sayıda büyükelçinin yanı sıra 100’den fazla siyaset ve iş dünyası temsilcisi, bürokrasiden isim katıldı. İş insanlarının özellikle Avrupalı diplomatlarla yaptıkları sohbetlerin ana konusunu, 103 milyar dolarla Türkiye’nin ihracatında yüzde 40’lık paya sahip olan Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize sorunu oluşturdu. Beyaz eşyadan otomotive, tekstil konfeksiyondan makineye kadar yüzlerce kalem mal sattıkları Avrupa’ya ürünleri girerken kendileri giremeyen iş insanları diplomatlara teessüflerini iletti. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında bu konuya dikkat çekti. Avrupalı büyükelçilerin gözlerine baka baka “Gümrük Birliği’nin uygulanmasına ilişkin problemlerin temelinde Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yönelik negatif uygulamaları neticesinde ortaya çıkan vize ve taşıma kotaları sorunu bulunuyor. Malların serbest dolaşımı için karşılıklı imza atıyoruz, malları serbest dolaştırıyoruz ancak bunları üreten sanayicilerimiz sınırda bekletiliyor, vize alamıyor, ürünlerini fuarlarda bile sergileyemiyor. Bu sorunun çözümü noktasında sizlerin destekleri bizim için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

Ardıç, Türkiye’nin sanayisi, rekabetçi fiyatları ve coğrafi konumuyla dünya ekonomisinde ön plana çıktığını, küresel bir üretim üssü olabilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve bu çerçevede yürütülen müzakerelerin, Türkiye’nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği ile ticaret ve yatırım potansiyelini arttırması, mevcut birtakım pürüzlerin giderilebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Gümrük Birliği’nin günümüz şartlarında çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bunlar yapısal, uygulamaya ve kapsama ilişkin sorunlardır. Yapısal sorunlar danışma ve ihtilafların çözümü mekanizmasının işlevsizliklerini kapsamaktadır.”

VİZEDE YOĞUN ÇALIŞMA

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ise Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve vize konularında yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirterek, “Türkiye’nin ileriye dönük işlerde, Türkiye Yüzyılı’nda yapacaklarında tüm ülkeleri ve dostları yanımızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!