Sanayiciler AB'nin genişlemesinden yana

Güncelleme Tarihi:

Sanayiciler ABnin genişlemesinden yana
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2001 00:00


Avrupalı Sanayiciler Yuvarlak Masası, halen 15 üyeli Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinin hızlandırılmasını istedi.
Haberin Devamı

Avrupalı sanayiciler ve bir grup işadamınca AB'nin dönem başkanı İsveç'in Başbakanı Goeran Persson'a sunulan raporda, AB'ye yeni üyelerin kabulle kazanılacakların kaybedileceklerden daha fazla olduğu vurgulandı. Raporda, AB'nin genişlemesi takviminin hızlandırılması istendi.

Türkiye'deki proje yatırımlarıyla da tanınan İsveç-İsviçre sermayeli teknoloji grubu Asea Brown Boveri'nin yönetim kurulu başkanı Percy Barnevik, aday ülkelerin üyelik müzakelerinin tamamlanması için kesin tarihe ihtiyaçları olduğunu belirterek, "aksi takdirde, üye ülkelerin vatandaşlarında AB üyeliğini destekleyenlerin oranının düşmesi riski belirir" dedi.

İsveç başbakanı Persson ile ortak basın toplantısında konuşan Barnevik, AB'ye yeni üyelerin katılımıyla, toplam mal ve hizmet üretimi ve ticaret hacminin artacağını, AB'de 300 bin, Doğu Avrupa ülkelerinde ise 1.2 milyon yeni istihdam yaratılacağına işaret etti.

Persson da, Avrupalı Sanayiciler Yuvarlak Masası'nın raporunun, AB'nin dönem başkanlığını yürüten İsveç'in görüşleriyle paralel olduğunu söyledi.

ÜYE SAYISININ 27'E ÇIKMASI BEKLENİYOR

Gelecek 10 yılda üye sayısı 27'ye çıkması beklenen AB'de, halen dönem başkanı olan İsveç, bu konuyu dönem başkanlığında öncelikli konu olarak savunuyor. AB'nin dönem başkanlığı Temmuz ayı başında Belçika'ya geçiyor.

Bu konu Göteburg'da 15-16 Haziran'daki AB zirvesinde ele alınacak, ancak, Doğu Avrupalı adayların katılımıyla işgücünün serbest dolaşımı konusu, AB'nin genişleme sürecini zorlaştırıyor.

İsveç, Doğu Avrupalı adayların katılımıyla, işgücünün serbes dolaşımının yedi yıla kadar varan dönemlerle ertelenmesi önerisiyle, uzlaşma sağladı. (Stockholm-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!