Sanayici güçlü iktidar istiyor

Güncelleme Tarihi:

Sanayici güçlü iktidar istiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 26, 2002 12:54

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Dergisi'nin Ekim sayısında kapak konusu olarak ''Seçim Sonrası Sürdürülebilir Büyüme Arayışları'' ele alındı. Sanayicilerin ortak görüşü ise sürdürülebilir bir büyüme için güçlü iktidar isteği oldu.

Haberin Devamı

Dergide, sanayi odaları başkanlarının Türkiye gündeminde ön sıraya yerleşen erken seçimler ile ülke ekonomisinin sağlıklı ve sürdürülebilir bir kalkınma sürecine girebilmesine yönelik görüş ve düşünceleri yer aldı.
  Â
TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, erken seçim çağrısı yapıldığı günden beri siyasetin, ekonominin üzerinde bir konuma oturduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin, tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yenme mücadelesi verdiğini vurgulayan Çolakoğlu, şöyle dedi:

''Seçim sonrasında bu mücadele, üreten kesimi yeniden ayağa kaldırmadan kazanılamaz. Üreten ve yeniden yatırım hamlesine başlayan sanayi krizden gerçek çıkışın başlıca göstergesi olacaktır.

Üretim kesimin görüşlerini dikkate almayan partilere artık sanayiciler oy vermeyecek ve programlarında haklı taleplerine yer veren partilerin arkasında olacaktır. Dolayısıyla seçimlerden sonra sürdürülebilir büyümenin sadece üretim, yatırım ve istihdam odaklı politikalarda olduğu gerçeğini kabul ettirmeliyiz. Bu konuda biz 'eli taşın altında' olan sanayicilere büyük görev düşmektedir.''

Haberin Devamı

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, seçimlerden sonra hangi parti iktidara gelirse gelsin, bir daha bu krizlerin yaşanmaması için başlatılan reform sürecini ve uygulanan ekonomik programı temel bazda ama bazı gerekli revizyonlarla devam ettirmek zorunda olduğunu kaydetti.

Özgümüş, ''Seçim sonrası hükümeti, mutlaka sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamalıdır'' dedi.

ZAFER ÇAĞLAYAN:"GÜÇLÜ SİYASİ İKTİDAR, EKONOMİNİN SAĞLIĞI AÇISINDAN ARTIK VAZGEÇİLMEZ BİR KOŞULDUR''

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çağlayan ise, bugünkü yüksek faiz ortamında sanayicinin stoka üretim yapmak gibi riskli adım attığını belirterek, bu nedenle erken seçim sonrası oluşacak siyasi tablonun sadece ekonomik büyüme açısından değil reel sektörün almış olduğu bu risk açısından da büyük önem taşıdığını bildirdi.

Erken seçim sonrası oluşacak tablo siyasi istikrar getirmez ise bunun ekonomik dengeler açısından etkisinin olumsuz olabileceğine işaret eden Çağlayan, şu görüşü dile getirdi:

Haberin Devamı

''Özellikle yüksek faizlerin devam etmesi, üretim ve yatırımları frenleyeceği gibi iç talepte beklenen ölçüde bir canlanmayı engelleyebilir. Büyümenin kalıcı ve sürdürülebilir bir hale gelmesi için erken seçim sonrası siyasi istikrarın sağlanması ve büyümenin sağlıklı kaynaklarla finanse edilmesi gerekir. Güçlü siyasi iktidar, ekonominin sağlığı açısından artık vazgeçilmez bir koşuldur.''
  Â
SÄ°YASÄ° Ä°STÄ°KRAR
   Â
Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu da, enflasyonun diğer ülkelere göre henüz çok yüksek olduğu, üretimin istenilen kapasiteyi yakalayamadığı, iç ve dış borç yükünün GSMH'nin üstüne çıktığı, işsizliğin özellikle yüksekokul ve üniversite mezunları arasında giderek yaygınlaştığı, adaletsiz gelir dağılımının sürdüğü, eğitim sağlık hizmetleri ve adalet sisteminin sorunlarla doluolduğu ülkede seçimlerin tepki oyları biçiminde gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Uslu, ''Şurası bir gerçektir ki, sürdürülebilir ekonomik büyümenin olmazsa olmaz koşulu siyasi istikrardır'' dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, seçimle gelecek hükümeti bekleyen en önemli sorunun, giderek artarak büyüyen iç ve dış borç sorunu olduğunu vurgulayarak, ''İç borçların çevrilmesi, seçim sonrası gelecek hükümetin piyasalara güven verip veremeyeceğine bağlı olacaktır. Yerli ve yabancı yatırımların yapılabileceği ortamların sağlanamaması halinde 2003 yılı da kayıp biryıl olacaktır'' dedi.
   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!