Sanayici elektrik zammına karşı

Güncelleme Tarihi:

Sanayici elektrik zammına karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2006 14:30

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, elektriğe olası bir zam yapılmasının Türk sanayisini olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, “Elektriğe bir zam yapılmasının düşünülmesi Türk sanayisi olarak rekabet gücümüzü menfi yönde çok şiddetli etkiler. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, soruları yanıtladı. Elektriğe zammın gündemde olduğu ve bunun Türk sanayisini nasıl etkileyeceğine yönelik soruya verdiği yanıtta Hisarcıklıoğlu, olası bir zammı Türk sanayinin kaldırmasının mümkün olmadığını söyledi.

Şu anda dünya üzerinde Türkiye'nin en pahalı enerjiyi kullanan 3. veya 2. ülke olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Biz rekabette zorluk çekerken, bu piyasayı libere edelim rekabet şansımızı artıralım, enerji ancak böyle ucuzlayabilir derken, şimdi bir zam yapılmasının düşünülmesi Türk sanayisi olarak rekabet gücümüzü menfi yönde çok şiddetli etkiler. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Elektrik fiyatlarının artırılması yerine fiyat üzerindeki ÖTV'nin belli bir kısmı ile TRT payının kaldırılabileceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, zam yapılması yerine tasarruf yapılması önerisinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, “Yani kamu bir yerden tasarruf edecek, kamu tasarruf etmeyecek bunu özel sektör ödeyecek böyle mantık olmaz” diye konuştu.

IMF'nin ÖTV'nin kaldırılmasına karşı çıktığının hatırlatılması üzerine de Hisarcıklıoğlu, “Sonuçta rekabetin şartlarını düzenleyecek olan TC hükümeti” dedi.  Enerji maliyetlerinin düşürülmesi için ÖTV'nin bir kısmının alınmaması ile fiyat üzerindeki TRT payının kaldırılmasına ilişkin önerilerin geçici tedbirler olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, esas yapılması gerekenin enerji piyasasının yeniden düzenlenmesi olduğuna dikkati çekti. Bunun için de enerji piyasasının libere edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:  “Bugün kamunun dağıtımdaki kayıp-kaçağı yüzde 22-23 hatta 25 olarak ifade ediliyor. Bugün özel sektörün üretmiş ve dağıtmış olduğu elektrik Kayseri A.Ş'deki gibi kayıp ve kaçak oranı yüzde 8, aradaki fark bu. Biz o yüzde 22'yi 72 milyon olarak ödüyoruz, bunu kamu yaptığı için ödüyoruz, versinler bunu özel sektöre. Enerji piyasasının üretimden dağıtıma kadar libere edilmesi yani rekabet ortamına açılması lazım.”

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

Sosyal Güvenlik Reformu Yasası'nın Anayasa Mahkemesi'nden dönmesi halinde bunun ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin bir diğer soru üzerine de Hisarcıklıoğlu, kısa vadede en büyük tehlike olarak yasanın Anayasa Mahkemesi'nden dönmesini gördüklerini söyledi.

Yasanın mahkemeden geri dönmesi halinde var olan 17 milyar dolarlık açığın artarak devam edeceğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “O zaman piyasalarda artı IMF'de bu çok sıkıntılı bir dönemin başlangıcı olabilir. İnşallah Türkiye Cumhuriyet Parlamentosu yasayı hukuka, Anayasamıza uygun hazırlayıp göndermiştir. Bu konuda çok tedirginiz. Eğer Anayasa'ya aykırı şekilde kabul ettiyse çünkü meclis 1-2 sefer görüştü bunu o zaman çok büyük sıkıntıya düşeriz yani kısa vadede risk unsuru olarak biz bunu görüyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!