Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Bakan Özlü, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi kapsamında hükümetin gündeme getirdiği ‘anahtar teslimi fabrikayı’ inşaat firmalarına yaptıracaklarını belirten Özlü, sistemin nasıl işleyeceğini şu örnekle açıkladı:
YÖNETMELİK HAZIRLADIK
“Bir yatırımcı Siirt’te tekstil fabrikası kurmak istiyorsa önce Siirt Valiliği’ne müracaat edecek. Valilik, oradaki OSB, devletin boş arazilerine bakıp değerlendirecek ve bizim bakanlığımıza gönderecek. Biz de uygun bulursak fabrika inşaatını özel sektöre yaptıracağız. İnşaat bittikten sonra da yatırımcıya bunu makul bir fiyatla kiralayacağız. Bu sürece ilişkin yönetmelik taslağını hazırladık, Yüksek Planlama Kurulu’nun onayına sunduk.”
Üreticinin ve sanayicinin önündeki bütün engelleri kaldırmak, yatırım ortamını iyileştirmek hedefiyle hazırladıkları Üretim Reform Paketi’ni tüm sektörün görüşüne açtıklarını anlatan Özlü, gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verip, yılsonuna doğru yasalaştırmayı planladıklarını söyledi. Özlü, “Yerli ve yabancı sanayici bir yatırım yapmayı düşündüğü an, gelip kazmayı vurup işe başlayabilmeli. Önceki işlemleri bakanlık olarak biz yapmalıyız. Sanayicimizin elinde kağıt, bakanlık bakanlık dolaşmasını istemiyoruz. Sanayicimizi yormadan istediği belgeyi, teşviği almasını kolaylaştıralım istiyoruz. Arzu ediyoruz ki sanayicinin bir tek adresi olsun” dedi.
Özlü, TÜBİTAK başta olmak üzere bakanlığına bağlı kuruluşlarda yürütülen FETÖ soruşturmaları ve diğer sorulara ilişkin de şu yanıtları verdi: “Merkez teşkilatımız ve kurumlarımızın geleceğiyle ilgili endişeli değilim. Kurumlarımızı bağlayan, kilitleyen, engelleyen unsurları atmış oluyoruz. Dolayısıyla bu kişilerin çıkarılmasıyla kurumlarımız daha da güçleniyor. Bir tek TÜBİTAK’ta tamamlamadık, orada devam ediyor. Diğer kurumlarda yeni bir bilgi, veri çıkmadığı sürece aşağı yukarı çalışmaların tamamlandığını söyleyebilirim. TÜBİTAK ve KOSGEB desteklerinin kimlere verildiği konusunda da çalışıyoruz, tamamlanınca açıklayacağız. TÜBİTAK’ın yeniden yapılandırılması çalışmasını kısa sürede Başbakan Binali Yıldırım’a sunmayı planlıyoruz. TÜBİTAK, iş yapan değil, iş yaptıran bir kurum haline gelecek. Teknolojinin ticarileştirilmesi çok kolay değil. TÜBİTAK, uygulamacı, teknoloji ürettiren bir kuruluş olacak. Kendisinden ziyade dışarıya, özel sektöre, üniversitelere iş yaptıran bir kuruluş olacak.”
BABAYİĞİT BEKLEMİYORUZ
BAKAN Özlü, “Yerli otomobilin üretiminde iş modeli üzerinde çalışıyoruz, sonuca oldukça yaklaştık. Bu konuda bir ‘babayiğit’ beklentisinde değiliz. Biz yerli bir marka oluşturmak istiyoruz. Türkiye’deki mevcut altyapı, yan sanayi, mühendislik bir otomobili tasarlayıp üretmeye yeterli. Teknik olarak problem yok. Otomobil, ticari ağırlığı olan bir konu. Teknolojiden ziyade ticari bir konu. Bu pazardan, markalaşmaya, piyasada beğeni kazanmaya kadar geniş bir alan” diye konuştu.
ŞEKERE YENİ DÜZENLEME
2013’te hazırlanan Şeker Kanunu Taslağı’nı da yeniden gündeme getireceklerini kaydeden Özlü, “Bu konuları daha kapsamlı görüşüp sonuca bağlayacağız. Üretim Reform Paketi Taslağı’nda yer alan şeker değişikliğiyle ilgili hem şeker işçileri sendikası hem de
pancar üreticileri ay sonuna kadar görüşlerini bize iletebilirler” dedi.