Sanayi ve üniversiteyi bir araya getiren proje

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ve üniversiteyi bir araya getiren proje
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 07, 2012 17:28

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen Elektronik Malzemeler Üretimi ve Uygulaması Merkezi (EMUM) Buca Tınaztepe Yerleşkesinde çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

Proje bütçesi 9 milyon TL olan ve 54 bilim insanı tarafından oluşturulan bu merkez; yüzde 40-60 yerli kaynaklar kullanılarak cevherden, yüzey ve nanoteknolojik sistemler kullanılarak elektronik malzemelerin üretimi ve yeni tesislerin kurulmasına yönelik çalışmaları hedeflemekte.

Türkiye’nin 2023 vizyonuna bilimsel çalışmalarla katkı sağlamayı hedefleyen EMUM, bu çerçevede birçok sanayi kuruluşu ile ortak proje yürütmeyi ve katma değer malzemelerin geliştirilmesi ve ürünlerin üretilmesinin temellerini oluşturacak çalışmaları gayretle sürdürmekte.

Çok sayıda araştırma-geliştirme laboratuarını bünyesinde barındıran EMUM, sadece ulusal düzeyde değil uluslar arası düzeyde de yapacağı bilimsel çalışmalarla adından söz ettirmede kararlı olup, tek kristal üretim ve nanoindenter cihazlarını Türkiye’ye ilk getiren bir araştırma merkezi olmanın gururunu taşımakta.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yanı sıra Ege, Dumlupınar, Afyon Kocatepe, Harran, Celal Bayar, Sakarya ve Karabük Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi farklı üniversiteler bu merkeze destek vermektedir. Ayrıca, VESTEL, Goldaş, DYO, İnci Holding gibi endüstriyel kuruluşlarla birlikte İzmir Sera, Temeka, Teknobim, Ayçe Mühendislik ve Nucleoss gibi KOBİ’ler de destek vermekte.

İleride merkez elektronik merkeze dönüştürülerek etki alanı daha da arttırılacak, bu kapsamda Avrupa Birliği ülkelerindeki Joint Research Center’a üye olmak gibi hedefleri bulunmaktadır. Buna bağlı olarak yurt içi ve dışından bilim insanları bünyesine dahil ederek çalışmalarını sürdürecek.


Merkezde yapılan projelerden bazıları; radar absorblayan malzemeler, antibakteriyel sıvılar, fonksiyonel boyalar- kaplamalar, akıllı seralar, termal kameralar, güneş pilleri ve gaz sensörleri çalışmalarıdır.

Merkeze büyük desteklerini sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet FÜZÜN, merkezin amaçları ile ilgili olarak sanayi ve üniversite işbirliğinin arttırılması, merkezde yürütülen bilimsel çalışmalarının yeni ürünlere dönüşmesini hedeflediklerini belirtmekte.

Haberin Devamı

Ayrıca, devam eden bu faaliyetlerle birlikte Türkiye’de patent sayısının arttırılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etmişler.

Ayrıca, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün metalurji-malzeme, elektrik-elektronik, makine, çevre, jeoloji, maden, endüstri, biyomühendislik, tekstil, deri, kimya, fizik, matematik, biyoloji ve tıp gibi farklı disiplinlerdeki bilgilerin birleşimi sonucu, katma değeri çok yüksek, çevre dostu elektronik malzemeler ve aygıtların üretilmesi, dizaynı, geliştirilmesi ve endüstriye uygulamasını sağlamak, üretilen ürünlerin ve elektronik aygıt ve cihazların endüstriyel boyutta fabrikasyonunu gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra yeni tesisler ve fabrikalar kurulmasını sağlamak, gelişmesine yardımcı olmak ve yeni istihdam alanları oluşturmak, aynı sektörde çalışmalar yapan yurt içi ve dışındaki akademik ve araştırma birimleri arasında bilimsel, teknolojik ve eğitsel alanlardaki işbirliğini geliştirmeyi planladıklarını belirttiler.

 

Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!