Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı.
Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde yüzde 1,1, imalat sanayinde yüzde 7,2, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 7,1 artış yaşandı.
Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise Temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,7 arttı.
EN YÜKSEK ARTIŞ SERMAYE MALI İMALATINDA
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 28,5 ile sermaye malı imalatında kaydedildi. Bunu yüzde 9,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, yüzde 5 ile ara malı imalatı, yüzde 4,7 ile enerji izledi. Dayanıksız tüketim malı imalatı ise yüzde 1,8 azaldı.
İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 119,7 artışla diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı. Diğer ulaşım araçlarının imalatı geçen yılın aynı ayında yüzde 36 azalmıştı.
Diğer ulaşım araçları imalatını yüzde 34,6 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, yüzde 18,5 ile başka yerde sınıflandırılmamış makina ve ekipman imalatı, yüzde 18 ile mobilya imalatı, yüzde 15,6 ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) takip etti.
Temmuz ayında tekstil ürünleri imalatı yüzde 11,3, temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı yüzde 5,3, diğer imalatlar yüzde 5,1, giyim eşyaları imalatı yüzde 4 geriledi.
SANAYİ ÜRETİMİNDE TEMMUZ REKORU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2011 Yılı Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin, “Yıllık bazda sanayi üretiminde dikkat çeken en önemli nokta son beş yılın en yüksek temmuz ayı sanayi üretimine ulaşmış olmamızdır” dedi.
Ergün yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı Temmuz ayında sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 arttığını belirterek, takvim etkisinden arındırılmış endeksin 2011 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 2,7 artış gösterdiğini ifade etti.
Sanayi üretim endeksinde görünen artışın, piyasa tahminlerinin oldukça üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
“Yıllık bazda sanayi üretiminde dikkat çeken en önemli nokta son beş yılın en yüksek temmuz ayı sanayi üretimine ulaşmış olmamızdır. Endeksteki yıllık artış, ülkenin yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Sanayi üretimi, yıllık yüzde 7'ler civarında ekonomik büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeye devam etmektedir.
Dünya genelinde ekonomik görünüm, belirsizliğini devam ettirmektedir. Uluslararası kuruluşlar, hem Euro bölgesi büyüme oranlarını hem de ABD büyüme oranlarını aşağı yönlü revize etmişlerdir. Dünya piyasalarında yaşanan bu çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisi, yüksek büyüme potansiyelini korumaktadır.
Türkiye hem finansal yapısıyla hem de sanayi altyapısıyla güçlü bir ülkedir. Krizler konusunda deneyim sahibidir ve krizlere karşı gerektiği zaman gerekli önlemleri alacak güce de yönetime de sahiptir. Türkiye'nin en önemli artılarından biri de sorunları hasır altı etmemiş olması ve yapısal reformları kararlılık içinde hayata geçirmiş olmasıdır. Krizin kaynağını oluşturan ülkelerden farklı olarak çok sağlam bir bütçeye ve kamu borç yapısına, sağlıklı işleyen bankacılık sistemine sahiptir. Bu durumu fark eden uluslararası yatırım bankaları da Türkiye için beklentilerini yükseltmiştir. Türkiye hem istikrarlı siyası yapısı hem de sağlam ekonomik sistemiyle önümüzdeki dönem bölgesinde güvenli liman olma özelliğini sürdürecektir.”