Güncelleme Tarihi:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.7 artış kaydetmiş, bu yılın Şubat ayında ise yüzde 1.7 daralmıştı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 1.3, ilk çeyrek ise yüzde 1.4 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 artarken, ilk çeyrekte yüzde 2.2 artış kaydetti.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, sanayi üretimine katkının imalat ve enerji gruplarından geldiğini, imalat tarafında otomotiv üretimi, beyaz eşya grubunun dâhil olduğu elektrikli teçhizat ürünü ve mobilya üretimi olduğunu söyleyerek, "Bu durum Şubat ayında başlayan beyaz eşya, mobilya teşvikinin üretime katkısını gösteriyor. Son olarak ihracat ağırlıklı ürünlerin sanayi üretimine desteği 1.1 puan oldu" dedi
Bakanlar Kurulu kararı ile klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırlanmış, sonrasında bu süre 30 Eylül'e kadar uzatıldı. (Full Story)
Öte yandan ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmiş ve bu uygulamanın süresi de 30 Eylül'e kadar uzatıldı.
Teşviklerin uzatılması ile üretime katkının önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini söyleyen Kömürcüoğlu, ilk çeyrek sanayi üretimi görünümünün büyümedeki toparlanmanın ılımlı olacağına işaret ettiğini ancak son milli gelir revizyonu sonrası sanayi üretimi ile büyüme arasındaki ilişkinin zayıfladığını söyleyerek, "Dolayısıyla ilk çeyrekte sanayi üretiminin işaret ettiğinden daha güçlü bir toparlanma görebiliriz. Hesaplamalarımız teşvik paketlerinin katkısıyla büyümenin ikinci çeyrek itibariyle daha da güçleneceğine işaret ediyor" dedi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mart'ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.1 azaldı.
Ana sanayi grupları içinde Mart'ta bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.4 ile dayanıklı tüketim malında gerçekleşti.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise Mart'ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.7 arttı.
Odeabank notunda iç çeyrek verilerinin GSYH büyümesinin aynı dönemde yüzde 2.5 civarında gelebileceği tahminlerini teyit ettiği belirtilerek, "Nisan ayı imalat sanayi PMI ve reel sektör güven endeksi gibi öncü veriler ise bir miktar yavaşlasalar da sanayi sektörünün ikinci çeyreğe ılımlı büyüme eğilimini koruyarak başladığına işaret ediyor" denildi.