Güncelleme Tarihi:
Buna göre, Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.5 azalış gösterdi.
Kasım ayında 2010 yılının aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2.9, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 7.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 16.9 artış kaydedildi.
2005 KASIM'DAN BU YANA EN YÜKSEK RAKAM
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk” dedi.
Ergün, yaptığı yazılı açıklama ile 2011 yılı Kasım ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
2011 yılı Kasım ayında sanayi üretim endeksinin, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdiğini belirten Ergün, “Takvim etkisinden arındırılmış endeks de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 oranında artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azalış göstermiştir. Böylece, her üç seride de 2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk” ifadelerini kullandı.
“Sanayimiz, dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam etmektedir” ifadesini kullanan Ergün şunları kaydetti:
“Hükümet olarak biz de yatırım ortamını iyileştirerek sanayicimizin önünü açmaya devam ediyoruz. Ülkemizin yaşadığı yapısal dönüşüm, piyasaların istikrara kavuşmasını sağlamış, sanayicilerimiz önünü görür hale gelmiş ve uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Sanayi üretimindeki artış, güven ve istikrar ortamı sayesinde yapılan yatırımların bir sonucudur. Bugün geldiğimiz noktada sanayicimizin finansmana erişimi kolaylaşmış, bulduğu finansmanın vadesi de uzamıştır. Yine sanayi üretimindeki bu artış rakamlarının, ülkemiz açısından büyük bir sorun olarak görülen işsizlik sorununa da olumlu bir katkı verdiğini, artan istihdam oranlarından görebiliyoruz. Diğer taraftan, ülkemiz ekonomisindeki kırılganlıkları da yakından takip ediyor ve bu kırılganlıklar için çözüm üretiyoruz. Cari açık için aldığımız kısa vadeli tedbirler sonuç vermeye başladı. Şimdi orta ve uzun vadeli tedbirleri devreye sokuyoruz. Yeni teşvik paketinin hazırlıklarını son aşamaya getirdik. Teşvik paketinin en önemli özelliklerinden birisi, teşviklerin cari açık veren sektörlere göre planlanması ve uzun vadede yüksek katma değerli ürünlerin üretimine dönük yapısal değişimin gerçekleştirilmesidir.”
Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu gelen verilere bakıldığında sanayi üretiminde yavaşlamanın henüz görülmediğini, Aralık ayı itibariyle bunun görülmesinin beklendiğini söyledi.
Besimoğlu, "Ağustos ayında yapılan faiz indirimi ekonomideki yvalşlamayı oldukça geçtiridi. Ekim'de gelen faiz indirimi de Ekim'in sonuna doğru olduğu için çok fazla etkili olmadı. Bunun etkilerinin Aralık ayından itibaren görülmesini bekliyoruz" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise ekonomide yavaşlamanın bir yandan da işsizliği artıracağına dikkat çekti.
Yorgancılar, "Ekonomiyi soğutmanın hedef oludğunu ön plana çıkaran açıklamalar yapılıyor. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki; ekonominin soğuması bir yandan da işsizliğin artması anlamına geliyor. Merkez Bankası, ekonomiyi soğutma yönünde adımlar atacağını açıklamıştı... Türk ekonomisinin gittiği yönü altı ve 12 aylık periyotlarla değerlendirilmelidir. Aylık değerlendirmeler, yanlış değerlendirmelere neden olabilir. Şimdi alınan kararlarla gelecek altı ayda ekonomide bir soğuma görüleceğine inanıyorum" dedi.
En yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında
TUİK'in Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 19.5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında kaydedildi. Bunu, yüzde 15.9 ile sermaye malı imalatı, yüzde 10.9 ile enerji, yüzde 5.3 ile ara malı imalatı ve yüzde 5 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.
İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 101.2 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı.
Bunu, yüzde 54.8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 32 ile mobilya hariç ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı takip etti.
Kasım'da diğer imalatlarda yüzde 24.5, makina ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 17.7, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 16.2 artış kaydedildi.
Bu dönemde en fazla üretim azalışı yüzde 15.1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatında da bu dönemde yüzde 4'lük azalış yaşandı.