Sanayi üretim Ağustos'ta geriledi

Güncelleme Tarihi:

Sanayi üretim Ağustosta geriledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2012 10:23

Sanayi üretim endeksi, Ağustos ayında beklentilerin tam tersi bir performans göstererek geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında azaldı. Böylece 2009 Kasım ayından bu yana sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı aylarına oranla ilk kez gerilemiş oldu.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,6 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,3 azaldı.

“Sanayi üretimi beklenenden oldukça kötü”

Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, sanayi üretiminin beklenenden oldukça kötü olduğunu söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Altınsaç, verinin beklenenden oldukça kötü olduğunu belirterek, yıllık yüzde 1,5 daralma olduğunu, beklentinin ise yüzde 2,2 artış yönünde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Altınsaç, şu değerlendirmede bulundu:

“Son çeyreğin büyümede bu yılın en kötü çeyreği olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 2012 büyüme beklentimiz yüzde 2,5”

'Fonlama maliyeti düşer'

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert ise, açıklanan sanayi üretim verisinin, piyasa beklentilerinin oldukça altında olduğuna dikkati çekerek, “Merkez Bankası'nın piyasaya sağladığı fonlama maliyeti bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edecektir” değerlendirmesi yaptı.

TÜİK tarafından açıklanan ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Cömert, verilerin beklentilerin oldukça altında geldiğini ifade ederek, bunun, Merkez Bankası'nın son dönemde büyümeyi destekleyici attığı adımları haklı çıkarır nitelikte olduğunu söyledi.

Cömert şu değerlendirmeyi yaptı:

“Buradan hareketle TCMB'nin piyasaya sağladığı fonlama maliyeti bundan sonraki dönemde de düşük seyretmeye devam edecektir. Benzer şekilde faiz koridoru tavanının da indirilmesi ve böylece kredi faizlerinin düşürülmesi mümkün olacak. Her ne kadar enflasyon ile ilgili kaygılar faizleri yukarı itse de önümüzdeki dönemde büyüme kaygılarının faizler üzerinde daha etkili olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle, enflasyon kaygıları sonrası yukarı hareket eden verim eğrisi genelinde tekrar aşağı yönlü bir hareket görebiliriz. Gösterge tahvilde yüzde 7,7 bileşik üzerinde alım öneriyoruz.”

Haberin Devamı

2009 KASIM'DAN BU YANA İLK KEZ

Sanayi Üretim Endeksi rakamlarına bakıldığında 2009 Kasım ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşüş yaşandığı görülüyor. Endeks söz konusu ayda yüzde 3 gerilemiş, 2009 yılı toplamında ise yüzde 9.9'luk kayıp görülmüştü.  

Ekonomi 2010 yılı itibariyle ise olumlu bir görüntü sergiledi. 2010 yılında sanayi üretimi yüzde 13.1, 2011 yılında ise yüzde 8.9 artış gösterdi.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!