Sanayi ordusunu tanımayıp vatana ihanet ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ordusunu tanımayıp vatana ihanet ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2005 02:00

EMD’nin Kartepe’deki buluşmasında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de hálá bir sanayi envanterinin çıkarılmadığını belirterek, ‘Bu vatana ihanetle eşdeğer. Elimizdeki orduyu tanımıyoruz. Sonra da ‘hadi aslanlar savaşın’ diyoruz. Bu mümkün mü’ dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de bir sanayi envanterinin bulunmamasını eleştirerek, ‘Sanayi envanterinin yapılmaması, vatana ihanetle eşdeğer’ dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile TOBB’un, İzmit’in Maşukiye Beldesi Kartepe mevkiindeki Greenpark Otel’de ortaklaşa düzenlediği, ‘Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, soruları da yanıtladı.

ENVANTERİ BİLMİYORUZ:

Türkiye’deki sanayi envanterine ilişkin bir soru üzerine, sanayi envanterinin çıkarılmasının son derece önemli olduğunu, gerekli politikaların tasarlanıp, hangi sektörlerde durumun ne olduğunun ortaya konulabilmesi için bu envantere ihtiyaç duyulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, ‘Biz bugün, Türkiye’nin sanayi envanterini bilmiyoruz. Kurulu güç kapasitemiz nedir bilmiyoruz’ dedi.

ORDUMUZU TANIMIYORUZ:

Bu durumu orduya benzeten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ‘Bunu bir ordu olarak düşünün. Sanayi de, ekonomik bir ordu. Ordu kaç askeri var bilmiyor. Kaç postalı, elinde kaç topu var bilmiyor. Kaç tüfeğe ihtiyacı var bilmiyor. Elindeki uçak sayısını bilmiyor. (Haydi bakalım aslanlar, savaşın. Ülkeyi kurtarın, koruyun) diyorsunuz. Koruması mümkün mü? Mümkün değil. Şimdi bizim ekonomik durumumuz da bu. Diyoruz ki, Türkiye’yi zenginleştirecek, istihdam yaratacak sensin. Bunun çözümünü kim bulacak? Girişimciler bulacak. Buna bir yol göstereceksin. Yol gösterebilmen için kurulu güç kapasitesini biliyor olman lazım. Biz, bilmiyoruz. Ekonominin en üst noktasındaki insan olarak ben bilmiyorum. Devletin en üst noktası da bilmiyor.’

BİZ ÇIKARALIM İSTİYORUZ:

Odalar Birliği olarak sanayi envanterini çıkarmak istediklerini, çünkü bu işin kendilerine ait olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, böylece Türkiye’nin yatırım politikasının ve tasarımının ortaya çıkacağını, girişimciye hedef koymanın yolunun da buradan geçeceğini ifade etti.

BU SİSTEMDE HER ŞEY OLUR:

Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin tüm sorunlarının ülkedeki sistemin yanlışlığının sonucu olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ‘Vergi vermek isteyenlerin kuyruğa girdiği, kurallara uymayanların ise yaptıklarının yanına kár kaldığı bir ülkede, yolsuzluk da, hukuksuzluk da kayıtdışı ekonomi de olur. Yapmamız gereken öncelikle işlemeyen bu sistemi değiştirmek’ dedi.

Bu vergilerle kayıtlı ekonomiye geçemeyiz

BAZI reformların ıskalanması nedeniyle ekonomideki yapısal sorunların devam ettiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘Kayıt dışı ekonomi ile kayıtlı ekonomi yarı yarıya olduğu zaman, istediğiniz programı yapmanız, hedefleri tutturmanız imkansız. Bu durumda yüzde 5 olarak öngörülen büyüme de yüzde 9.9 olarak çıkar ve biz de ‘hormonlu mu büyüdük hormonsuz mu diye’ tartışırız’ dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin kayıtdışılığını sorgularken bazen, ‘acaba, bizi yıllardır yönetenler kayıtdışını sermaye birikimi için mi gözardı etti’ diye de düşündüğünü vurgulayarak, ‘Ama sermaye biriktikten sonra da kayıtlı ekonomiye geçilmemesinin altında, yoksa ülkenin vatandaşlarını daha iyi, daha sakin, tepkisiz bir toplum olarak yönetme isteği mi yatıyor’ diye sordu. Kayıtlı ekonomiye geçişin bazı unsurları olduğunu, bunların başında da makul vergi oranlarının geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: ‘Türkiye’deki vergi oranlarıyla kayıtlı ekonomiye geçemezsiniz. Sen vergileri yükselttikçe kayıtdışı ekonomiyi de desteklemiş oluyorsun. Demek ki önce vergileri indirmen lazım’.

Çeklerin yarısı hukuk dışı tahsil ediliyor

EKONOMİDEKİ kayıtdışılığı besleyen en önemli unsurlardan birinin de bürokrasinin zaafları ve hukuk sisteminin düzgün işlememesi olduğunu hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, yapılan araştırmaların Türkiye’de en haklı gerekçeyle açılan bir davanın bile ortalama 2.9 yılda sonuçlandırıldığını ortaya koyduğunu söyledi. ‘Türkiye’de çeklerin kaçta kaçı hukuk sistemi içinde tahsil ediliyor’ diye soran ve bu soruya ‘yaklaşık yüzde 50’ diye yanıt veren TOBB Başkanı, ‘Bu bakımdan hukuk reformu ve bürokrasinin azaltılması çok önemli. Zira halihazırdaki bu düzen yolsuzluğu da besliyor’ dedi.

‘Şuna iş bul’ diye arayan bakanlar bile var

YATIRIM Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİK) çerçevesinde yapılan toplantıdaki konuşmasında, (bürokratların çocukları da bürokrat olacak) diye bir kanun bulunmadığına dikkati çektiğini belirten Rifat Rifat Hisarcıklıoğlu, bürokratların çocuklarına da iş verecek olanların kendileri olduğunu, bu yüzden işadamlarının önünün açılması, gerektiğini vurguladığını aktardı. Hisarcıklıoğlu ‘Bakanlar dahil... (Şuna iş bul) diye beni arıyorlar. Bugün artık kamuda iş yok. Bürokratın çocuğuna iş bulmamız imkansız. Çünkü 5 milyon kişi işsiz. Birine bulsan, birine bulamıyorsun’ diye konuştu.

Milli gelir 910 milyar dolar olmalı

TÜRK insanının girişimci ruhunu sergileyen en güzel örneğin Almanya’ya ‘işçi’ olarak gidip bugün ‘burjuva’ sınıfına yükselen gurbetçiler olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: ‘Almanya’daki 60 bin Türk girişimci, 350 bin kişilik istihdam yaratıp yılda 35 milyar Euro ciro yapıyor. Basit bir hesap yaparsak ve bu ülkede toplam 2.5 milyon vatandaşımızın yaşadığını düşünürsek, Türkiye’de 68 milyon insanın yapmış olduğu GSMH’nin 300 milyar dolar yerine 910 milyar dolar olması gerektiği ortaya çıkıyor. Ama bunun için kuralların, kurumların hakim olduğu, aynı batılı gelişmiş ülkelerdeki gibi kayıtlı ekonominin bütün unsurlarının çalıştığı bir sistem içinde olmamız lazım.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!