Sanayi olmazsa Türkiye güçlü olamaz

Güncelleme Tarihi:

Sanayi olmazsa Türkiye güçlü olamaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 00:08

Türkiye’de sanayinin ekonomideki payının yüzde 34’ten yüzde 27’ye gerilediğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Türkiye’de zenginleşmek ve istihdam yaratmak için bir sınır var. O da yüzde 29. Biz bu sınırın altındayız. Eğer sanayi olmazsa Türkiye güçlü olamaz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 800 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaştığını ifade eden Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin artık eskisi gibi krizlerden etkilenmediğini bunda ekonomik anlamdaki büyüklüğünü çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

Muharrem Yılmaz Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde ‘Sanayinin Geleceği & Endüstri 4.0’ oturumunda konuşurken panelin moderatörlüğünü Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım üstlendi. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı&CEO’su Hüseyin Gelis ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde,4. Endüstri Devrimi çerçevesinde sanayinin geleceği masaya yatırıldı.

YÜZDE 27

Haberin Devamı

Türkiye’nin 1960’larda sanayileşmeye başladığı bilgisini veren Yılmaz, “1989’a gelene kadar sanayinin Türk ekonomisindeki payı yüzde 17’den yüzde 34’e geldi. Sonraki 10 yılda bu seviye korundu. Ancak seviyenin korunması Türkiye’ye yetmiyor. Aksine 2014’e gelindiğine sanayinin Türk ekonomisindeki payı yüzde 27 seviyesine geriledi. Türkiye’de zenginleşmek ve istihdam yaratmak için bir sınır var. O da yüzde 29. Biz bu sınırın altındayız. Türkiye sanayisini ihmal etti. Başka sektörler ön plana çıktı. Bu sektörlerden biri de inşaat. İnşaat sayesinde Türkiye ekonomik büyüklüğünü 3 katına çıkardı.
İstihdam yaratıldı. Milli gelir arttı” dedi.

TARIMI ISKALADIK

Sanayinin gerilemesi konusunda sanayiciye kızmadığını dile getiren Yılmaz, “Sanayi ihmal edildi. Türk toplumunu ne kadar sanayi içine sokarsak Türkiye’yi o kadar çağdaşlaştırabiliriz. Sanayi kurumları Türkiye’nin dönüşüm hızının en yüksek olduğu kurumlara sahip. Sanayi kurumlarını çok iyi korumalıyız. Sanayi dışında dijital devrimi kaç kişi biliyor. Bunu başarabilecek olanlar sanayicilerdir. Dijital devrim sanayicilerin liderliğinde gerçekleşecek. Sanayinin payını ekonomi içindeki payını yüzde 35’lere çıkarmalıyız ki, yeni bir devrimi daha ıskalamayalım. Tarım devrimini ıskaladık. Sanayiyi tam oturtamadık. Eğer sanayinin payı yüzde 35’lere çıkmazsa, yüzde 27’lik pay üzerine kurulursa Türkiye güçlü olmayacak. Hepimiz biliyoruz. Şirketlerin yüzde 90’ının gelecek 10 yılda hayatta kalmama riski var” dedi.

Haberin Devamı

Katma değerli ürünler üretmeli

PANELDE yaptığı konuşmada Türkiye’nin katma değerli ürünler üretmesi gerektiğinin altını çizen Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, “Sanayiciler olarak ihracatın ithalata bağımlılığını düşürmeliyiz. Son dönemlerde Türkiye’de sanayicilik çok revaçta değilmiş gibi gözüküyor. Türkiye’de hizmet ve finans sektörü de gelişiyor” dedi.

Telefonları robot ile üreteceğiz

HER zaman sanayiye ihtiyaç olduğunu belirten Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, şu bilgileri verdi: “Her zaman sanayi ihtiyacı var. Bugüne kadar Türkiye çok şeyler başardı. 70’li yıllarda Türkiye’de kumaş ürettirecek fabrika zor bulunuyordu. Şimdi ise Bursa’da fabrikamızda tam otomasyona geçmeyi hedefliyoruz. Vestel’de de tamamen robot teknolojisine geçeceğiz. Yeni telefonları sadece robotla üreteceğiz.”

Haberin Devamı

Eğitim baştan dizayn edilmeli

EĞİTİMİN fark yaratmak için çok önemli olduğunun altını çizen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Tekonolojinin; bilinç düzeyi yükselmiş, ahlaklı insanların elinde yükselmesi gerekiyor. Eğitim sistemimizin baştan dizayn edilmesini arzu ediyoruz. Türkiye’nin sanayisiz olmaması gerekiyor. Almanya nasıl Avrupa’yı sırtladıysa, Türkiye de kendi bölgesini böyle sırtlayabilir. İlk 3 sanayi devrimini ıskaladık.”

Maliyetten kurtulduk

2008’de temelini attıkları Osmaniye’deki yassı çelik üretim tesisinde çok ileri teknolojiler kullandıklarını açıklayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şöyle konuştu: “Bu teknolojiler sayesinde 6 ay deneme üretim süresini 1 haftaya düşürdük. Böylelikle çok büyük maliyetlerden kurtulduk. Bu fabrikanın  yazılımını boş bıraktık. Yassı çelik üretimindeki hataları bu yazılıma 20 yıldır sektörde yer alan kişiler öğretiyor. Yani yazılım öğreniyor. Dördüncü sanayi devrimi de aslında tam olarak bu.”

Haberin Devamı

dijital üretimde bir strateji gerekiyor

TÜRKİYE’de çok değerli girişimcilerin bulunduğunu belirten Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı&CEO’su Hüseyin Gelis, “Girişimci ruhları devam ederse sanayi ve ekonomi her zaman büyüyecek. Türkiye dördüncü sanayi devrim için geç kalmadı. Ancak dijital üretimde bir strateji gerekiyor. Sanayi 4.0’da başarılı olmak için 3.0’da alt yapı olması gerekiyor. Alt yapı varsa zorlanmazsınız. Çok esnek bir iş gücü, eğitim sitemi, strateji ve vizyon gerekiyor. Türkiye bu bölgede yüksek teknolojide merkez rolünde olabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!