Sanayi, ‘menfaat dengesi’ istedi, Topbaş masaya ‘imar kartını’ koydu

Güncelleme Tarihi:

Sanayi, ‘menfaat dengesi’ istedi, Topbaş masaya ‘imar kartını’ koydu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 00:00

İSO Başkanı Tanıl Küçük, “İstanbul’un menfaatleri ile sanayinin menfaatleri dengesi kurulsun” derken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Sanayi alanlarınız için yeni imar talebi istemediğinizi taahhüt ediniz” mesajı verdi.

Haberin Devamı

SANAYİCİLER olarak, İstanbul’un ve İstanbul’da sanayinin yeniden planlanması konusunda toptan bir reddediş içinde olmadıklarını açıklayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, “Planlama sürecindeki temel beklentimiz, İstanbul’un menfaatleri ile sanayinin menfaatleri arasında sağlıklı bir dengenin kurulabilmesi” dedi. Küçük’ün bu talebine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuk olduğu şubat ayı İSO Meclis toplantısında yanıt verdi. Sistemin doğru gitmesi için bu planların uygulanması gerektiğini belirten Topbaş, “Bugünkü sanayi alanlarınız gelecekte de asla değişmemek üzere yeni imar talebi istemediğinizi taahhüt ediniz, biz onu zımbalayalım. Onlar da ilerde dönüşemesin, yeni imar hakkı almasın” diye konuştu.
Reddediş içinde değiliz
1/25.000 ölçekli nazım imar planına paralel olarak, 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının hazırlandığını öğrendiklerini belirten Tanıl Küçük, şöyle konuştu: “Üretim tesisi daha önce sanayi alanında iken yeni planla imar durumu değişecek olan sanayicilerimiz, kayıplarıyla kaderlerine bırakılmamalı, hakları mutlaka korunmalıdır. Sanayiciler olarak, İstanbul’un ve İstanbul’da sanayinin yeniden planlanması konusunda toptan bir reddediş içinde değiliz. Planlama sürecindeki temel beklentimiz, İstanbul’un menfaatleri ile sanayinin menfaatleri arasında sağlıklı bir dengenin kurulabilmesi.”
Sanayi şehirde büyür
Sanayinin payı azaltılarak, İstanbul’un finans, ticaret, kısaca hizmetler, kültür ve turizm ağırlıklı bir yapıya taşınmasının, uzun yıllardır gündemde olan bir yaklaşım olduğunu hatırlatan Küçük, şöyle devam etti: “Bu mantığın, 1/100.000 ölçekli plana da yansıdığı kanaatindeyiz. Şu gerçeği bir kez daha hatırlatmak isterimki, sanayi şehre ait bir faaliyettir, sanayi ile şehir arasında adeta karşılıklı bağımlılık üzerine kurulu bir ilişki vardır. Dönüp, 18. yüzyıldan başlayarak, tarihsel sürece baktığımızda, sanayinin şehir merkezlerinde doğup büyüdüğü ve büyürken, şehri de büyüttüğü görülecektir. İstanbul’da da böyle olmuştur. 1950’lerden itibaren İstanbul’un ekonomisindeki ve nüfusundaki büyümenin arkasındaki dinamik, sanayi olmuştur.”
Gelin oturup konuşalım
İstanbul’un bugün geldiği noktaya işaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şu bilgileri verdi: “Siz ‘bizi muhafaza edin’ deyin, biz gelip bir karar koyalım ve gelecek kuşaklar da burada imar hakkında bulunmasın. Kabul diyorsanız oturup konuşalım. Sanayi bölgeleri değişmesin diyorsanız, buna varız.”

Haberin Devamı

5 milyar dolarlık metro ihalesi hazırlığı

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, karayolları sistemine yaptıkları yatırımın 6 milyar lira civarında, metro  yatırımlarının toplamının şu anda 5.5 milyar dolar olduğunu ve bunun 1.5 milyar  dolarlık bölümünün kaldığını, diğerlerini tamamladıklarını aktararak, “Metro için 5 milyar dolarlık bir yatırım ihalesinin hazırlığı içindeyiz. 4 ayrı  aks ihale edilecek. Şirketlerimizi özelleştirdiğimizde elde edeceğimiz kaynağı bu  kentin altyapı problemlerini çözmek için kullanacağız” dedi.

Büyük otobüs bulamadık

YATIRIMLARI devam edeceğini belirten Tobpaş, “Yerli üretimi destekliyorum. Metrobüs için yerli üreticilerd bu büyüklükte otobüs bulamadık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!