Güncelleme Tarihi:
SANAYİ, hem verilen teşviklerin, hem Kredi Garanti Fonu ile sağlanan kolay finansmanın hem de içte ve dışta artan talebin keyfini sürüyor. Yılın ikinci çeyreğinin ilk ayı nisanda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırılmış olarak geçen yıla göre yüzde 6.7 arttı.
FİNANSMAN İMKÂNI
ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu Baş Ekonomisti Muhammet Mercan, yayımladığı notta, “Sermaye malları üretiminin sert bir sıçrama kaydetmesi ise, referandum öncesi siyasi gelişmelere duyarlılığın bir sonucu olarak ertelenen yatırım kararlarının uygulamaya konduğunun, ayrıca bu duruma KGF desteğiyle şirketlerin finansmana erişim imkanlarının iyileşmesinin de katkı sağladığının göstergesi sayılabilir” dedi.
Avrupa Birliği’nin talebindeki yükselişle gaza daha hızlı basan otomotivde geçen yıla göre artış yüzde 19.6. Bu üretim artışının sanayiye 1.45 puanlık katkı verdiğini belirten Mercan, “Uçak parçaları, lokomotif ve savunma sanayi ürünlerini içeren diğer ulaştırma araçları yüzde 133.9 yükselişle 2.08 puan katkıyla verdi. Giyim ise yüzde 7.2’lik üretim daralması ile sanayi büyümesini 0.36 puan geriye düşürdü. Mayıs’ta 2013 sonundan bu yana gözlenen en yüksek değere ulaşan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi, küresel kriz öncesi dönemdeki düzeyine gelen kapasite kullanım oranı, toparlanan sektörel güven endeksleri ve tüketici güveni gibi göstergeler de bu eğilimin sürdüğünü ortaya koyuyor” dedi.
Mercan, vergi indirimi sürdüğü beyaz eşyanın olduğu dayanıklı tüketim malında ise hız kaybı olduğunu söyledi.
REUTERS’in haberine göre sanayi verilerinin teyit ettiği büyümedeki canlanma büyüme beklentilerine bir süredir yansıyor. Ekonomi yönetimi yüzde 4.4’lük büyüme hedefinin artık daha ulaşılabilir hatta aşılabilir olduğunu belirtirken hem ekonomistler hem de uluslararası kuruluşlar Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini artırıyorlar. OECD önceki gün Türkiye ekonomisinde 2017 yılında öngördüğü büyümeyi yüzde 3.4’e yukarı revize ederken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümenin daha da yüksek olacağını söyledi. Ekonomistlerin beklentileri de belirgin bir şekilde yukarı revize ediliyor. Reuters’ın ocak başında 34 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirdiği ankette büyümenin 2017’de yüzde 2.8’e olması beklenirken, bu hafta 19 ekonomistin katılımı ile yapılan ankette bu büyüme beklentisi yüzde 3.5’e yükseldi.