Güncelleme Tarihi:
Ukraynalı ve Rus zenginlerin Antalya’yı yaşanılacak hedef kent olarak seçmesi ve kiralık, satılık mülk arayışına girmesi, daha önce Antalya’da mülk almış, kente alışmış yerleşik yabancıların da dikkatini çekti. İlk başlarda sadece arkadaş ve yakınlarına amatör olarak kiralık ve satılık evler bulan yerleşik yabancılar, sektörün potansiyelini fark edince yöntem değiştirdi. Önce WhatsApp grupları ile başlayan portföy oluşturma süreci daha sonra popüler sosyal medya hesaplarının tamamına yayıldı. Yakın zamana kadar Facebook kanalı ile kendi alfabelerini kullanarak kapalı gruplar oluşturup kiralık ve satılık mülk arayanlara ulaşan kaçak emlakçılar, son dönemde yoğun biçimde Telegram’ı kullanmaya başladı.
İSME GÖRE ONAY
Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu ve Korkuteli gibi ilçelerin isimleri kullanılarak oluşturulan Kiril alfabesinin kullanıldığı kapalı gruplarda çok sayıda konut ve işyerine ait fotoğraf ve fiyat bilgileri yayınlanmaya başlandı. Hürriyet, bu gruplara Türk ismiyle girmek isteyenlerin de kesinlikle kabul edilmediği bilgisine ulaştı. Yabancı isim kullanıp gruba girmeyi başarsanız dahi eğer Türk vatandaşı olduğunuz anlaşılırsa veya sohbetlere katılmazsanız gruptan atılıyorsunuz. Bu gizemin sebebi ise kayıt dışı emlak gruplarını takip eden yasal emlakçıların varlığı. Kayıt dışı çalışan yabancı emlakçılar, hem deşifre olmak istemiyor hem de zengin müşterilerini kaptırmaktan çekiniyor. Bu nedenle yöneticiler gruba dahil olan veya olmak isteyen kişileri tek tek inceliyor.
‘YÜZDE 10 KOMİSYON’
Antalyalı emlakçılar aslında Antalya’da kaçak emlakçı sorununun uzun yıllardır yaşandığını söyledi. “Geçmiş yıllarda daha çok Türk vatandaşlar yapıyordu. Küçük meblağlı satışla sınırlı kalıyorlardı. Kentte yabancılara yönelik mülk satışının yıldan yıla artmasına savaş göçü de eklenince sorunun boyutu hızla değiştirdi” dediler. Mevcut sistemi ve yapılması gerekenleri Hürriyet’e anlatan Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı İsmail Çağlar, şu bilgileri verdi:
“Rus ve Ukraynalı kaçak emlakçılar yüzünden büyük sıkıntı yaşıyoruz. Hem biz hem de devlet zarar görüyor. Bu kişiler sosyal medyanın tüm nimetlerinden faydalanıyor. Kapalı gruplar oluşturup kendi vatandaşlarına emlakçılık yapıyorlar. Hiçbir kayıtları yok, vergi ödemiyorlar. Üstelik yüzde 2 değil, yüzde 10 komisyonla çalışıyorlar. Durum öyle bir hale geldi ki bu kişiler kendi ülkelerindeki medyayı kullanıp reklamlarını yapıyorlar. Bu reklamlarda da Türk emlakçıları kötülüyorlar.”
‘KAPALI GRUPLARA BİZİ ALMIYORLAR’
Sosyal medyadaki grupları takibe aldıklarını belirten Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Çağlar, “Açık gruplardan bilgi alıp bazı satışlara müdahale edebiliyoruz ama kapalı gruplara bizi almıyorlar. Kendi içlerinde gizemli bir sistem kurmuşlar. Bize gelmeyen işler onlara gidiyor. Bizim yetki belgemiz var ama Telegram’ın başında nöbet tutmaktan iş yapamıyoruz. Şikâyet ediyoruz, denetim yetersiz. Zaten beni de yabancı düşmanı ilan etmişler. Niye? Çünkü kayıt dışı işlere tepki gösteriyor, esnafıma sahip çıkıyorum. Bu işin önünü alamazsak bu kişiler Türklere de ev satmaya başlayacak. Biz de dükkânları kapatıp gideceğiz. Bu sorunu çözmek için defalarca Ankara’ya gittim yine gideceğim” diye konuştu.