Güncelleme Tarihi:
ÜNLÜ aktör Tom Cruise’un başrolde yer aldığı ‘Azınlık raporu’ filminde yer alan teknolojilere inanmak güçtü. Bunların başında da insanların başına taktığı sanal gerçeklik (virtual reality) gözlükleri vardı. Bu filmden tam 13 yıl sonra sanal gerçeklik gözlükleri artık hayatımıza yer almaya başladı.
FİLMİN İÇİNE GİRİLECEK
Şu anda teknolojinin sağladığı imkanlarla geliştirilen sanal gerçeklik gözlükleri, iki farklı lensin doğru açıyla birleştirilmesiyle yapılıyor. Bu lenslerin yanı sıra hareket sensörü ve işlemci hızı gibi özellikler de sanal gerçeklik gözlüklerinin en önemli parçaları arasında yer alıyor. Bu gözlükler için hazırlanan oyun ve film gibi içerikler ise özel olarak hazırlanıyor. Özel video ve oyunlarla gözlüğün lens, hareket sensörü ve işlemcisi gibi özellikler birleşince, kullanıcılar kendilerini gerçek bir sanal dünyanın içinde buluyor. Örneğin kafasını sağa çeviren biri gözlükteki videoda veya oyunda sağa doğru bakabiliyor. Bu da kullanıcıların sanal bir dünyaya girmesini sağlıyor.
5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Sanal gerçeklik daha yeni bir teknoloji. KZero’nun verilerine göre 2014 yılında 200 bin adet civarında sanal gerçeklik gözlüğü satıldı. Ancak bu rakam her yıl katlanarak büyüyecek. 2015’te 5.7 milyon adet sanal gerçeklik gözlüğü satılarak 1.4 milyar dolarlık hacim yaratılacak. Bu rakam 2018 yılında ise 5.2 milyar dolara ulaşacak. Sanal gerçeklik gözlüğü pazarının gelişmesi ise video ve oyun gibi içeriklerin artmasıyla gerçekleşecek. Özellikle sinema sektörü bu sanal gerçeklik gözlükleri üzerine çalışmalarını başlattı. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Sundance film festivalinde sanal gerçeklik gözlükleriyle hazırlanmış filmler ilk kez seyircilerle buluştu. Bu da sanal gerçeklik gözlüklerinin önümüzdeki dönemlerde hızla popüler olacağının kanıtı.
Samsung Galaxy Gear VR
Geçtiğimiz yılın sonunda satışa çıkan Samsung’un sanal gerçeklik gözlüğü, sadece Galaxy Note 4 akıllı telefonla beraber kullanılabiliyor. Galaxy Gear VR için geliştirilen özel içerikler arasında Marvel kahramanlarının olması ise dikkat çekenler arasında. Bu modelin satış fiyatı ise 500 ile 600 TL arasında değişiyor.
Google Cardboard
Tamamen kartondan yapılmış bir model olan Google Cardboard, 5 inçlik tüm akıllı telefonlarla uyumlu. Google’ın Cardboard’a özel geliştirdiği özel uygulamalar sayesinde YouTube videoları izlenebiliyor ve Google Haritalar servisi kullanılabiliyor. Daha birçok uygulamanın bulunduğu Cardboard’un satış fiyatı ise 50 TL civarında.
Oculus Rift
Sanal gerçeklik konusunda en tecrübeli markalardan biri olan Oculus Rift, üzerindeki ekran sayesinde akıllı telefonlardan bağımsız olarak çalışıyor. Şu anda ikinci modeliyle geliştirilmeye devam eden bu gözlük şirketin kısa bir süre önce Facebook, 2 milyar dolara satın aldı. Oculus Rift satış fiyatları 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.
LG VR for G3
Sanal gerçeklik için teknoloji şirketi LG harekete geçti. Ürettiği akıllı telefon modeli G3 için bir sanal gerçeklik gözlüğü geliştiren şirket, özel uygulamalar da geliştirdi. Plastik bir kasaya sahip olan VR for G3’te özel bir ses sistemi de bulunuyor. VR for G3, şu anda LG G3 alanlara ücretsiz olarak veriliyor.
Sony TMZ-H2
Sanal gerçeklik gözlükleri konusundan çalışmalarını sürdüren Sony, yeni modeli olan ‘TMZ-H2’yi kullanıcılara sundu. Diğer modellerden farklı olarak sanal gerçekliği 3D olarak sunan bu model, tasarımı, 330 gramlık hafifliği ve Sony’nin kendine ait içerikleriyle tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Bu model yaklaşık 3 bin TL’den satılıyor.
Microsoft HoloLens
Geçtiğimiz ay yeni işletim sistemi Windows 10’u kullanıcılara sunan Microsoft, bir sürpriz yaparak arttırılmış gerçeklik gözlüğünü de tanıttı. HoloLens adındaki bu gözlük, fiziksel dünyada 3 boyutlu sanal grafiklerle çalışılabilmesini sağlayacak. Örneğin, video oyunlar gerçekte var olan bir masanın üzerinde oynanabilecek. Veya Windows 10 uygulamaları, evdeki duvarın üzerine yerleştirilebilecek. Bu modelin fiyatı henüz açıklanmadı.
HAFTANIN TRENDİ
Her ‘cep’e kablosuz şarj
AKILLI telefonların en büyük sorunlarından biri olan şarj sorununa kablosuz çözüm bulundu. Alman FluxPort Accu adındaki ürün kullanıcıların akıllı telefonlarını kablosuz şarj etmesini sağlıyor. Akıllı telefonlara uygun arka kapak takılarak çalışan kablosuz şarj özelliği özel istasyonuyla beraber satın alınıyor. Bu kapağı akıllı telefonuna takarak şarj istasyonuna koyan kullanıcılar akıllı telefonlarını kolay bir şekilde şarj edebiliyor. Satış fiyatı 135 TL’den başlayan FluxPort Accu, okuma lambası ve masa saati gibi farklı modellerle sunuluyor.
OYUN DÜNYASI
Kahramanlar HD olarak döndü
EFSANE strateji oyunlarının başında gelen Heroes, yeni bölümüyle oyunseverlerin karşısına çıktı. Heroes III HD Edition adındaki yeni oyunun en büyük özelliği tamamen yenilenmiş grafiklere sahip olması. Kullanıcılara Full HD çözünürlükte grafikler sunan yeni oyunda, müzikler, karakterler, hikaye, karakterler tamamen yenilenmiş durumda. Şu anda bilgisayarlar için Türkiye’de satışa sunulan oyunun satış fiyatı ise 50 TL civarıda bulunuyor.
UYGULAMA
Kaza raporunu ‘cep’ten hazırlıyor
AKTİF Bank‘ın online sigorta kıyaslama ve satış hizmetleri sunan ve 2013 yılında faaliyete başlayan girişimi Sigortayeri.com’un iOS uygulamasını yayınlandı. Kullanıcıların sigorta tekliflerine erişebildikleri uygulama, aynı zamanda var olan sigortalarını yönetmelerini ve ilgili bildirimleri iPhone, iPod touch ve iPad’lerinden almasını sağlıyor. Sigortayeri.com, mobil uygulaması kullanıcı tarafından yoğun ilgi gören mobil kaza tespit tutanağı hazırlama özelliğine de sahip. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor.