Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin Çin'e uyguladığı kotadan kurtulabilmek için ithal ettikleri 10 bin sanal bebeğin etiketini, ‘‘Tayvan Malı’’ şeklinde değiştiren Esataş Elektronik Sanayi hakkında toplu gümrük kaçakçılığı suçlamasıyla dava açıldı.
Sanal bebekler de kaçakçılık davasına konu oldu. Esataş Elektonik Sanayi A.Ş yetkililerinin, Çin'e konulan kotadan sıyrılmak için Çin malı sanal bebek ambalajlarına ‘Tayvan malıdır’ etiketini yapıştırdıkları iddiasıyla toplu gümrük kaçakçılık suçundan yargılanmaları istendi.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkacak olan sanıkların, ithal ettikleri 10 bin sanal bebeğin gümrüklenmiş değeri kadar para cezasına çarptırılmaları talep edildi. İthal edilen sanal bebeklerin üzerine yapıştırılmış ‘Taiwan malıdır’ etiketinin kazındığı zaman altında ‘Çin menşeilidir’ etiketinin çıktığı belirlendi.
BİLİRKİŞİ KARARSIZ
Bunun üzerine soruşturma başlatan gümrük müfettişleri, Çin'e kota uygulandığına dikkat çekerek, firmanın 10 bin sanal bebeği Tayvan menşeili etiketin yapıştırıp ithal ettiğini iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nca haklarında dava açılan Mehmet Turhan, Hüseyin Özkal, Mümtaz Turhan, Süleyman Yalçın ve Sedat Kaya'nın ‘Toplu Gümrük Kaçakçılığı’ suçlarından para cezasına çarptırılmaları istendi.
Bilirkişi Raporu'nda şöyle denildi:
‘‘Çin menşeili oyuncakların ithali kotaya tabidir, menşei şehadatnamesi ibrazı zorunluluğu vardır. İthal edilen söz konusu sanal bebeklerin ambalajı üzerinde bulunan ve kazındığı zaman altında 'Made In China' yazısı çıkan mavi boyamanın, eşyanın Türkiye'ye gönderilmeden önce Tayvan'da yapıldığı gözönüne alınabilir. Dolayısıyla bu işlemin satıcının malını Tayvan malı olarak satmak için mi yoksa Türk firmasının talimatıyla mı yaptığı konusunda bir açıklık yok. Yine ibrazı zorunlu olmadığı halde malların Tayvan Ticaret Odası'ndan alınmış menşei şehadetnamesi ile birlikte yüklenmiş olması, bu malların ihracatçı firma tarafından Tayvan menşeli gibi gösterilmek istendiği izlenimini de vermektedir.’’