Güncelleme Tarihi:
GELİRLER Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlayan internet üzerinden alışverişi takibe aldı. Maliye, internette gerçekleşen ticaretin boyutuna göre önlemler alacak.
GELİRLER Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de giderek yaygınlaşmaya başlayan sanal alışverişi vergi yönünden yakın takibe aldı. İnternet üzerinden ticaretin bütün dünyada gelişme kaydetmesi, bu işin daha da yaygınlaşacağına kesin gözle bakılması, sanal alışverişin vergisel boyutunu da ön plana çıkardı.
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü de konuyla ilgili bütün gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Bu konuyla ilgili bir Daire Başkanı görevlendirilirken, İnternet üzerinden ticaret konusunda Pariste yapılan çeşitli toplantılara da iştirak edildi.
Gelirler Genel Müdürlüğü'nden bir üst düzey yetkili, tüm dünyada hızla yayılan sanal alışverişin Türkiye'de de İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel cazip hale geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
‘‘Türkiye de, diğer ülkeler gibi sanal alışveriş konusunu yakındantakip ediyor ve gelişmeleri değerlendiriyor. Paris'te yapılan toplantılarda da konu bütün yönleriyle değerlendirildi. Dünyada şu anki eğilim (Önce bu alışverişin boyutunu tam olarak görelim. Ona göreyeni kurallar koyalım) yönünde. Çeşitli ülkeler, internet üzerinden ticaret için daha başlangıçta mevzuat değişikliğine gidip de, bu ticareti hemen boğmayalım görüşündeler. Biz de olayın boyutlarını yakından takip edip, duruma göre ileride vergisel yönden yeni tedbirleri uygulamaya koyabiliriz.’’
Alışveriş sayfası açana numara verelim
MALİYE Bakanlığı'nın merkezi denetim birimlerinden olan Gelirler Kontrolörlerinin oluşturduğu derneğin Vergi Sorunları Dergiside bu ayki sayısında sanal alışverişi inceledi. Hem kamu, hem de özel hukukta bu konuda sorunlar bulunduğu kaydedilen araştırmada, vergi hukuku açısından ise fiziki işyeri olmadan gelir elde edilmesinin takip sorunu yarattığına dikkat çekildi.
Araştırmada, Türkiye için ilk aşamada alınabilecek en etkili önlemin Maliye Bakanlığı'nın internet sayfa isimlerini veren ODTÜ ile yakın işbirliğine gitmesi olacağı da savunuldu. Web sayfası tahsisinde mükellefiyet belgesi ve vergi numarası istenilmesi halinde en azından aktif veya potansiyel mükelleflerin takip edilebileceği vurgulanan araştırmada, daha sonra şu görüşlere yer verildi: ‘‘Mükellefiyeti olmadığı halde internet üzerinden sayfa açıp bu sayfalarına link koyarak başka ticari sitelere ulaşılmasını sağlayan kişiler, bu firmalardan komisyon geliri şeklinde yurtiçinden veya yurtdışından gelir elde edebilmektedir. Dolayısıyla ticari faaliyet yapmıyor gözüken kişilerin bile sayfa ismi başvurusu sırasında vergi numarasını bildirmesi gereklidir.’’
Maliye'ye zorunlu tatil önerisi
DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker, koalisyon ortağı MHP ve ANAP'ın da desteğini alarak, her yıl adli tatil gibi ‘mali tatil’ uygulanması için yasa önerisi hazırladı.
Türker'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa önerisinde, Maliye Bakanı'na, ‘‘Uygun göreceği tarihler arasında üç haftadan az olmamak üzere Mali Tatil ilan etme yetkisi’’ tanındı. Öneriye göre, Maliye Bakanlığı mali tatile rastlayan vergi ödevlerinden uygun görecekleri ile bu ödevlere ilişkin ödemelerin tatil süresi sonundan itibaren 10 gün içinde yerine getirilmesini düzenlemeye yetkili olacak. Bakanlık ayrıca mali tatile ilişkin diğer usul ve esasları da tespit edecek.
Türker, yasa önerisinin gerekçesinde, mükelleflerin her ay vergi ödevlerini yerine getirme ve yılın her günü denetlenme beklentisi içinde olduğunu belirtti. Vergi idaresi mensuplarının ise yaz aylarında izin kullandığını, bu süre içinde de vergi dairelerindeki işlerde yavaşlama görüldüğünü kaydeden Türker, mükelleflerin izine çıkan vergi iradesi elemanlarının işe başlamalarını beklediğini ifade etti.