San Francisco modeli Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

San Francisco modeli Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 01:12

Teknoloji geliştirme süreci tüm bileşenlerin bir araya geldiği yeni yöntemle farklılaşıyor. Amerika’da yaygınlaşan model Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın adımlarıyla Türkiye’ye kurulacak.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİNİN her alanında yeni fikirleri hayata geçiren girişimci genç nesil artık Ar-Ge merkezlerinde ‘yalnız’ olmayacak. San Francisco’da giderek popüler olan yeni yöntemle, girişimci gençler tüm teknoloji geliştirme süreci boyunca akademisyenler, iş adamları ve kullanıcılarla etkileşim içinde olacak. Kullanıcılar da dahil dört ayrı taraf için kazan-kazan presibini benimseyen yeni moden Türkiye’de de ilk kez Bilkent Teknopark’ta uygulanacak.

VADİ ŞEHRE İNİYOR

Dünya teknolojisinin kalbinin attığı Silikon Vadisi, yeni modellerle şehir içine taşınıyor. Büyük teknoloji şirketlerinden ayrılan bazı girişimciler şehrin en az kullanılan banliyö bölgesini yeni bir merkeze dönüştürmeye başladı. Son dönemde adından sıkça söz edilen bu bölge, teknolojiyi üreten, geliştiren, finans sağlayan ve kullanan tüm bireyleri bir araya getiriyor. Burada yeni fikirleri olan gençler ücretsiz bir şekilde tüm altyapıdan yararlanıyor ve Stanford Üniversitesi’nin laboratuvarlarıyla hızlı ürün geliştirme yapabiliyorlar. Sistemin en temel amaçlarından birisi inovasyon
süreçlerine özellikle Y ve Z jenerasyonlarının katılmasını sağlamak.

Haberin Devamı

GÖZLER ÖNÜNDE GELİŞİM

Yeni modelde klasik Ar-Ge yapısı değiştirilerek, aynı alanda ortada yeni fikirler geliştiren gençler, kenarda bu gelişimi izleyen akademisyenler yer alıyor. Bir diğer taraftan ise iş adamları belirli bir ücret ödeyerek tüm süreçlere tanıklık edebiliyor. Aynı zamanda burada geliştirilen ürünlere ortak olma şansına sahip oluyorlar. Bir diğer taraftan ise son kullanıcılarda bu sisteme dahil edilerek burada basit ürün kullanma eğitimi alıyorlar. Böylece tüm süreç boyunca ürün geliştiriciler yerinde finansör ve akademik bilgiye sahip olurken, son kullanıcı ile de sürekli etkileşim halinde kalıyor.

TÜRKİYE’YE GELİYOR

TTGV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, bu modeli Türkiye’ye getireceklerini belirterek, şunları söyledi: “Tüm teknoloji geliştirme süreçlerinin doğru verimlilikler, kolaylıklar, ürünler, servisler hatta siyaset ve politika unsurları yaratabilmesi inovasyon süreçlerinin Y ve Z jenerasyonlarının etkin katılmasına bağlı. Dünya bunun kurum ve mekanizmalarını kurmakla meşgul. San Francisco’da başlayan bu modeli biz de benimsiyoruz. Olayın tüm taraflarının bir arada olması çok önemli.”

Haberin Devamı

İlki Bilkent’e

TTGV Başkanı Ultav, “Bu yapılarda yüzlerce gence geleceği belirleyecekleri bir etkileşim ortamı sağlanıyor” diyerek projelerle ilgili şunları söyledi: “Biz TTGV olarak önce kendi Bilkent Teknopark içindeki ofisimizin büyük bir bölümünü buna benzer bir yapıya yer açarak Kıvılcım Merkezi adı altında hayata geçireceğiz. Ardından bu potansiyele sahip tüm bölgelere elimizden geldiğince bu merkezleri açmayı düşünüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!