Güncelleme Tarihi:
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, Kıbrıs çevresindeki petrol ve doğalgaz faaliyetleri konusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) de haklarını korumada kararlılığını ortaya koyan açıklamalar yaptı. Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) açtığı ihalelere katılan şirketlerden İtalyan ENI ile Türkiye’deki projelerinin askıya alınması da dahil olmak üzere, çalışmama kararı aldıklarını bildirdi. ENI’nin ortağı olduğu Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi hakkında da “Çalık grubu başka bir ortak bulur bulmaz bilemem, kendi şahsi tercihleridir ama ENI kalıyorlarsa biz o projeyi askıya alırız. Yani Samsun-Ceyhan Petrol Hattı projesini askıya alırız” dedi.
ENI’YE AMBARGO
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Kıbrıs adası çevresindeki “sözde parsellerinde” doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine yönelik anlaşma imzalayan şirketlere daha önce uyarı mektubu gönderen Türkiye, şirketlerin Türkiye faaliyetlerini askıya almaya başladı. Tüm uyarılara rağmen ENI şirketinin, Güney Kıbrıs ile Akdeniz’deki uluslararası sularda petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Yıldız, “ENI şirketi ile Türkiye’deki projelerinin rafa kaldırılması da dahil Türkiye’de çalışmama kararı aldık. Bizim alternatif çözümlerimiz olur, Kanal İstanbul olur, Trakya üzerinden geçişler olur, yani olur da olur” diye konuştu. ENI şirketi yetkilileri ise konuyla ilgili yorum yapmak istemediklerini belirtti.
‘ÖZEL SEKTÖR’ VURGUSU
Öte yandan, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtlayan Yıldız, Kuzey Irak’la enerji işbirliği konusunda şöyle konuştu: “Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Enerji Bakanı Ashti Hawrami ile görüştük. Karşılıklı ne tür fırsatlar oluşturulur, özellikle özel sektör için, neler yapılabilir. CHP’nin gensorusunu anlayamıyorum. Eğer gensoru açılacaksa, niye siz buralarda iş yapıyorsunuz diye değil, niye buralarda iş yapmıyorsunuz diye verilmesi lazım. CHP diyor ki, siz böler misiniz burayı. Niçin 39 proje bölmüyor da, 40. proje bölmüş oluyor? Ben bunu kabul edebilir miyim? Cuma günü bunların cevabını Meclis’te vereceğiz. Özel şirketin veya ilişkili bir şirketin, Irak’ta şu ana kadar yapılan anlaşmalardan daha farklı bir anlaşması olmaz. Yani 19 ayrı ülkeden, hangi işlere, hangi anlaşmalar uygun görülmüşse, Türkiye bunun istisnası olmaz.”
Ruslar hassas davrandı
YILDIZ, Rusya ile ilgili ise şunu söyledi: “Rosneft’in başında bir önceki KEK Başkanı Seçin var, Gazprom’da da Alexey Miller var. Her ikisinin de Güney Kıbrıs’ta yapılacak bir projeyi tercih etmeyeceklerini ben açıkça söylemeliyim. Gazprom ve Rosneft ile beraber burada bulunmayacağını söyledi.”
Kıbrıs’ın tamamına ait
YILDIZ, Kıbrıs konusunda şunu söyledi: “Münhasır ekonomik saha dediğimiz, yani Akdeniz’de denizler kime ait, bunu belirleyecek Akdeniz’e komşu ülkelerin meclisleridir.. Akdeniz’e en fazla kıyısı olan Türkiye’nin böyle bir onayı yoktur. Mısır’ın da yok. Bir çok ülkenin kararı yok, ama siz ben bir yerde arama yapacağız diyorsunuz, bu tarafımızdan kabul edilemez. Hal böyle olursa, bunun tek bir çözümü var, aramalara devam edeceklerse, o da çıkartılacak her kaynak Kıbrıs halkının tamamına ait olacaktır.”
ENI’nin Türkiye portföyü
* Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (yüzde 50)
* Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı (yüzde 5)
* Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi (yüzde 50)
İsrail ile enerji işbirliği
İSRAİL ile ortak enerji projeleri konusuna da değinen Taner Yıldız, “Financial Times’da bir yazı çıktı. Enerji projelerinden dolayı bu özür geldi gibi.
Özür dilemeden bu projeleri yapma imkânı yoktu. Bundan sonra yapabilir miyiz? Bundan sonra yapma ihtimalimiz var” dedi.