Samsun-Ceyhan 22 dolara takılmış

Güncelleme Tarihi:

Samsun-Ceyhan 22 dolara takılmış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2012 00:00

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti arifesinde Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Karma Ekonomik Komisyonu eş Başkanı Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Türkiye ve Rusya’nın yıllarca üzerinde pazarlık yaptıkları Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinin 22 dolarlık görüş ayrılığına takıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

İkili ekonomik ilişkilerde enerji endeksli partnerliğin aşılması gerektiğini de dile getiren Novak, “Enerji kaynakları içeriği yüzünden Rusya lehinde gelişen ve milyarlarca dolarla tarif edilen ticaretteki dengesizliğin biz de farkındayız. Türkiye ile yakın gelecekte 100 milyar dolarlık ilişki hacminin yakalanması ilişkiyi çeşitlendirmekten geçer” dedi. Boğazları petrol tanker trafiğinden kurtaracak Samsun-Ceyhan projenin neden bir türlü hayata geçirilemediğinin sorulması üzerine de, “Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesini unutmuş değiliz. Mesele verimli olup olmayacağıyla ilgili. Biz Türk tarafına Samsun-Ceyhan inşa edilirse buradan akıtılacak petrol için ton başına 55 dolar transit geçiş ücreti önerdik. Türk tarafı ise 77 dolar istiyor. Projenin takıldığı nokta işte bu” dedi.

Haberin Devamı

Güney Akım izni unutulmadı

Türkiye’nin bir yıl önce Rusya’ya Karadeniz kıta sahanlığından geçirmesine izin verdiği “Güney Akım” doğalgaz boru hattı iznini bugün de minnettarlıkla anan Rusya Enerji Bakanı Novak, “Türkiye, Karadeniz geçişli Güney Akım boru hattı projesine verdiği geçiş izni dışında katılmıyor olması çıkarı yok anlamına gelmiyor. Verilen bu izin ikili enerji ilişkilerimizde son derece pozitif rol oynadığını ve oynayacağını belirtmek isterim” dedi. Rus Enerji Bakanı şu bilgileri aktardı: “Türkiye 2011 yılında toplam 43 milyar metreküp doğalgaz ithal etti. 26 milyar metreküpünü, 60’ını Rusya’dan aldı” dedi. Türkiye’de inşa edilecek Akkuyu nükleer santrali konusunda da  “Akkuyu projesi Rusya açısından da çok farklı. Biz ilk defa yap-işlet formülünü uyguluyoruz. Projenin son aşamasında bulunuyoruz. Şu an işler belirlenen grafiğe uygun gidiyor. Nükleer santralde ilk betonunu 2015 yılında dökülmesini planlıyoruz. Dört reaktörden ilki 2020 yılında elektrik enerjisi vermeye başlayacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!