Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2000 00:00
Dardanel Enez Konserve Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Kenan Köklübağ, Türkiye'nin, yıllık 300 bin ton salça üretimiyle, dünyada ABD ve İtalya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
Köklübağ, Türkiye'nin bu pazardaki etkinliğinin Avrupa Birliği'nin (AB) kota uygulaması ile Çin'in son iki yıldır bu pazara girmesi nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirtti.
Türkiye'nin yıllık ortalama 300 bin ton salça üretimiyle dünyada ABD ve İtalya'dan sonra üçüncü sırayı aldığını bildiren Köklübağ, şöyle konuştu:
''İç tüketim miktarı yaklaşık 100 bin tondur. Yurtiçi salça tüketimi nüfus artış hızına ve
yemek alışkanlığının değiştirmesine paralel olarak yüzde 5-6 artış göstermektedir. Türkiye'de salça sektörü ilk olarak 1955 yılında tek fabrikayla, fabrikasyon ve ticari anlamda faaliyete geçti. Sektörde günümüzde küçük, orta ve büyük ölçekli olarak yaklaşık 50 fabrika mevcuttur. Fabrikaların yüzde 55'i Marmara Bölgesi'nde faaliyet göstermektedir.''
Salça sektörünün hammaddesi olan domatesin yılda 8,5 milyon ton üretildiğini de belirten Köklübağ, ''Üretilen domatesin yüzde 25'i endüstride kullanılmakta, yüzde 75-80'i ise taze sofralık olarak tüketilmektedir. Türkiye'de endüstriyel domates ekim alanı 500 bin dekar civarında olup, yaklaşık 50 bin çiftçi ailesi bu üretimle doğrudan ilgilidir. Sofralık ve endüstriyel olarak ise toplam üretim alanı 2 milyon dekar olup, 200 bin çiftçi ailesi bu işle ilgilidir'' dedi.
İHRACATTA AB KOTASI VE ÇİN... Türkiye'de üretilen salçanın üçte ikisinin ihraç edildiğini kaydeden Köklübağ, şöyle konuştu: ''İhraç edilen salça miktarı 200 bin ton olup, 160-200 milyon
dolar gelir sağlanıyor. Salça ihracatı daha çok AB ülkeleri, Japonya, Rusya, Suudi Arabistan, Libya ve Malezya'ya yapılmaktadır. AB'nin Türkiye'den ithal ettiği salçaya kota uygulaması bu ülkelere yönelik salça ve diğer konserve ihracatını olumsuz yönde etkilemektedir. Türk üreticiler olarak biz AB ülkelerine gönderdiğimiz ürünlere yüzde 18 ekvergi ödüyoruz. Rakip diğer ülkelere göre bu vergilendirme Türkiye'deki sektörü çok olumsuz etkiliyor. Diğer rakiplerimiz Yunanistan, İspanya ve Portekiz bu vergiyi ödemediği için avantaj sağlıyor. Bu arada, son 2 yıldır Çin'de bu pazara girdi. Türkiye'ye bile malettiğinin altındaki bir fiyatla salça teklif ediyor. Hükümetinkredilendirme, girdiler ve ihracat iadeleri konusunda domates ve salçasektörüne destek vermesi lazım. Maliyetin üzerinde pazar bulmak çok zorlaştı. İhracattaki belirsizlik nedeniyle üretimi kıstık. İç piyasada da darlık vardı. Stoklar çok arttı. Biz Dardanel olarak yüzde30-35 oranında üretimi azalttık. Bu yıl 10 bin ton salça üretimi yaptık."