Güncelleme Tarihi:
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın ardından, gelir düzeyi düşük ailelerin et yerine almayı tercih ettiği sakatat fiyatlarına da zam yapıldı.
Adana Kasaplar Çarşısı'nda bir ay öncesine kadar 15 liradan satılan takım ciğerin fiyatı 30, 1,5 lira olan bağırsağın fiyatı 4, ütülenmiş koyun başı 5 liradan 10 liraya çıkarken, ücretsiz verilen ayağın tanesi ise 1 lira oldu. 1,5 liradan satılan işkembe 4, 50 kuruştan satılan dalak ise 2 liradan satılmaya başlandı.
Yörede geleneksel yemeklerde kullanılan mumbarın fiyatı da 50 kuruştan 2,5 liraya çıktı.
Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et Ürünleri Şarkütericileri Esnaf Odası Başkanı Murat Yağmur, sakatat fiyatlarındaki anormal artışa hayvan sıkıntısının yol açtığını ifade etti.
“KEYFİ ZAM YAPMADIK”
Sakatat fiyatlarının artması nedeniyle vatandaşların kendilerine tepki gösterdiğini belirten Yağmur, şöyle konuştu:
“Artık vatandaş bırakın eti sakatat bile alamıyor. Tüketiciler, fiyat artışını keyfi yaptığımızı sanıyor. Oysa bizle ilgisi yok. Biz de bulabilirsek koyunu yüksek fiyattan alıyoruz. Ancak, biz keyfi zam yapmadık. Koyun bulamıyoruz. Ucuza satmak istiyoruz, ancak satamıyoruz. Vatandaş bize kızmasın.”
Fiyat artışlarında, Türkiye'de hayvancılığın geriye gitmesinin yanı sıra bu mesleği sürdüren büyük işletmelerin daha yüksek kar amacıyla canlı hayvan ihracatı yapmalarının etken olduğunu kaydeden Yağmur, “Türkiye'nin küçükbaş hayvan varlığı 350 bine kadar geriledi. Bu kadar hayvan daha ne kadar yetecek. Biran önce önlem alınmalı” dedi.
Yağmur, sıkıntının aşılabilmesi için küçükbaş hayvan ithalatının serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.